Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χύτα Νίκη: Η Ήπειρος του 1821

Της Χύτα Νίκης
τ. Προέδρου Ηπειρωτών Τρικάλων

Τα 200 χρόνια που συμπληρώνονται την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 δεν είναι απλώς η γενέθλια πράξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Συμπυκνώνει μια μακρόχρονη πορεία, όπου τα εθνικά ιδεώδη συνδυάζονται με τις ιδέες της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Διαφωτισμό.

Με τον εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1821, εμείς οι Έλληνες και Ελληνίδες τιμούμε το μεγαλείο ψυχής και το απαράμιλλο θάρρος των προγόνων μας, που με την επανάσταση ενάντια στον Τούρκικο ζυγό, υπερασπίστηκαν υψηλά ιδανικά και αξίες, διεκδικώντας με περίσσια υπερηφάνεια, μια ζωή ελεύθερη.

Η ιστορία της Επανάστασης περιλαμβάνει πάμπολλα ηρωικά γεγονότα αυταπάρνησης και ανιδιοτελούς φιλοπατρίας, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι οι επαναστατημένοι πληθυσμοί είχαν απέναντί τους μια ολόκληρη αυτοκρατορία με στρατιωτική υπεροχή, ήταν πολύ λιγότεροι, με περιορισμένη στρατιωτική οργάνωση και με πενιχρά υλικά μέσα, σε σχέση με το μέγεθος του εγχειρήματος.

Καταγόμενη από τα χωριά του Σουλίου αισθάνομαι ιδιαιτέρως υπερήφανη για τους γίγαντες στην ψυχή και στο σώμα Σουλιώτες & Σουλιώτισσες. Οι Σουλιώτες Φώτος Τζαβέλας, Μάρκος Μπότσαρης, Λάμπρος Κατσώνης, καλόγερος Σαμουήλ, έγιναν συνώνυμο του ηρωισμού και την αντίστασης των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων.

Οι ηρωικές τους πράξεις λάμπουν στο στερέωμα της ιστορίας μας. Η αγάπη τους προς την πατρίδα και η αυτοθυσία για τη λευτεριά, έκαναν ακόμα και τον Αλή Πασά να σταθεί με θαυμασμό μπροστά στο μεγαλείο της Σουλιώτικης ψυχής, αποτελώντας το μόνιμο εφιάλτη του.

Δύο από τα τρία ιδρυτικά μέλη της Φιλικής εταιρείας που προετοίμασαν το έδαφος για την Επανάσταση ήταν Ηπειρώτες, ήτοι ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ (από Άρτα και Ιωάννινα αντίστοιχα).

Σήμερα, εμείς οι Ηπειρώτες Έλληνες διαθέτουμε την ωριμότητα να διδαχθούμε από το παρελθόν αλλά και την αυτοπεποίθηση να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις του μέλλοντος, εμπνεόμενοι και αντλώντας δύναμη από το μεγαλειώδες παράδειγμα της Επανάστασης του 1821 που οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου και σύγχρονου ελληνικού κράτους.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή