Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ψηφίσματα ετοιμάζουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Τρικάλων για τον δήμαρχο της «έξυπνης πόλης»

Προσβεβλημένη είναι ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα, από την κίνηση του δημάρχου Τρικκαίων να ζητήσει πίσω με επιστολή του, εκβιαστικά από τα σχολεία, τον εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής που  τους δώρισε πέρσι την άνοιξη, επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου, να συμμετέχουν στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της WORLD ROBOTICW ORGANIZATION (WRO), που έγινε στα Τρίκαλα στις 17 Φεβρουαρίου.
 
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του trikalanews.gr το θέμα έχει τεθεί  στους Συλλόγους των Εκπαιδευτικών  στα Τρίκαλα, καθώς θίγει βαθύτατα  το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, και τόσο ο Σύλλογος  Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, όσο και η  ΕΛΜΕΤ  (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων),  στις επόμενες συνεδριάσεις τους θα αποφασίσουν για την έκδοση ψηφισμάτων, εκτός  από την επιστολή που υπέγραψαν οι 57 εκπαιδευτικοί Πληροφορικής (από τους 90 συνολικά) και την οποία ήδη έχουν αποστείλει  στον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.
 
 Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με μέλη του Δ.Σ  της ΕΛΜΕΤ, δήλωσαν στο trikalanews.gr ότι παρόλο που η ΕΛΜΕΤ Τρικάλων βρίσκεται στην διαδικασία της συγκρότησης σε σώμα μετά τις πρόσφατες εκλογές, το θέμα έχει συζητηθεί στους κύκλους των εκπαιδευτικών και αμέσως μετά την συγκρότηση του σώματος, ίσως την επόμενη Τρίτη, αφού γίνουν οι τοποθετήσεις, θα αποφασιστεί  η επίσημη έκδοση ψηφίσματος.  
 
Επίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, οι  πληροφορίες  που πήραμε λένε, ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί, επειδή όμως βρίσκονταν εκτός ημερήσιας διάταξης, δεν πάρθηκε απόφαση για  έκδοση ψηφίσματος, η οποία θα παρθεί στην επόμενη συνεδρίαση.
 
Από την άλλη, δήλωσαν στο trikalanews.gr ότι αν για οποιοσδήποτε λόγο δεν θα μπορέσει να ληφθεί επίσημη απόφαση ψηφίσματος από τον Τοπικό Σύλλογο, μέλη του Δ.Σ  θα προχωρήσουν το θέμα μέσω στης Δ.Ο.Ε (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας), δηλαδή, στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων.
 

  • Παράτυπη διαδικασία ακολούθησε ο δήμαρχος Τρικκαίων για να ενημερώσει τα σχολεία σχετικά με τον Διαγωνισμό

 
Ο Περιφερειακός Διαγωνισμός  Εκπαιδευτικής Ρομποτικής  της WORLD ROBOTICW ORGANIZATION (WRO), που έγινε στα Τρίκαλα  και συνδιοργάνωσε ο Δήμος  με τις Μ.Κ.Ο –  WRO Hellas και  STEM Robotics Academy, δεν  τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας  και δεν είχε γίνει πριν καμία απολύτως συνεννόηση του Δήμου Τρικκαίων με τις  Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων, οι οποίες ενημερώθηκαν από την κοινοποίηση των επιστολών που τους έγινε, στην οποία η λίστα των αποδεκτών, ήταν,  τα Δημοτικά-Γυμνάσια-Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια Τρικάλων.
 
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο trikalanews.gr δάσκαλοι και καθηγητές αυτό, αποτελεί εκτός από μια παρατυπία σε ζητήματα διαδικαστικά,  μια προσπάθεια ευθύβολης παρέμβασης  του Δήμου Τρικκαίων  στην εκπαιδευτική πολιτική για την οποία αρμόδιο είναι μόνο το Υπουργείο Παιδείας και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
 
Με άλλα λόγια, ο Δήμος Τρικκαίων  παρέκαμψε τους κύριους φορείς Εκπαίδευσης  και «μπήκε σε ξένα χωράφια» καθώς ο ρόλος του δημάρχου, δεν εμπλέκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία,  δεν ασκεί εκπαιδευτική πολιτική, ούτε μπορεί  υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να κάνουν οποιεσδήποτε δράσεις.
 
Σχετικά με τα σχολεία, ο Δήμος, έχει μόνο το κομμάτι της συντήρησης των σχολικών κτιρίων. 
 
Υπό αυτό το πρίσμα, το ζήτημα αποκτά  πολιτική διάσταση, δεδομένου ότι  ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, έχει εκφράσει  στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) την θέση ότι οι Δήμοι  πρέπει να πάρουν ένα κομμάτι από την Εκπαίδευση, «στο πλαίσιο ενίσχυσης εκπαιδευτικών δράσεων στη βάση συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε νομού.  Δράσεις  που θα στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας Παιδείας προσαρμοσμένης στις τοπικές ανάγκες, όπως τις προωθούν οι τοπικές κοινωνίες».
 

  • «Από τα παιδιά ήρθαν τα κέρδη, στα παιδιά τα αποδίδουμε»… Ότι δίνουμε δεν το παίρνουμε πίσω, δήμαρχε
     

Υπενθυμίζουμε ότι με πρόταση του δημάρχου Τρικκαίων, έγινε πέρσι, η διάθεση του ποσού των 35.000€ από τα κέρδη του «Μύλου των Ξωτικών», για την αγορά (κιτ) εκπαιδευτικής ρομποτικής , στα σχολεία  του Δήμου Τρικκαίων (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

 «Από τα παιδιά ήρθαν τα κέρδη, στα παιδιά τα αποδίδουμε», είχε τονίσει στο δημοτικό συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2018, χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Τρικκαίων. Κάτι, που από τότε μέχρι σήμερα, συχνά χρησιμοποιεί και στις συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ εκτός  Τρικάλων, προβάλλοντας τις καινοτομίες της «έξυπνης πόλης».

 «Εικάζουμε ότι πιθανώς να μην χρησιμοποιείτε τον εν λόγω εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής, οπότε καλό είναι να τον διαθέσουμε σε σχολεία και ομάδες ερευνητών, που αποδεδειγμένα κάνουν χρήση και έχουν ανάγκη. Σκοπός μας είναι η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του εξοπλισμού που προμηθεύτηκε ο Δήμος μας και παραχώρησε στο σχολείο σας. Για το λόγο αυτό, σε συνεννόηση με το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Τρικάλων, θα προβούμε σε επόμενες αναγκαίες ενέργειες», έγραψε ο κ. Δ. Παπαστεργίου στην επιστολή που έστειλε στα σχολεία στις 12/2/2019 και με την οποία ζητάει τα κιτ ρομποτικής, πίσω.
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή