Δ. Τρικκαίων: Θεμέλια για ορθή περιβαλλοντική πολιτική μέσω και ευρωπαϊκού προγράμματος 

Την περιβαλλοντική πολιτική για τα επόμενα χρόνια «χτίζει» με ευρωπαϊκή συνδρομή ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιεί τα πρώτα συμπεράσματα του προγράμματος Vilawatt, σε συνδυασμό με το Καινοτόμο Παθητικό Κτήριο Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Α. Vilawatt

Τρεις βασικές δράσεις σχετικές με το περιβάλλον προωθεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για τις δράσεις
– Εκπαιδευτικές Κοινότητες Ενεργειακής Μάθησης
– Ενεργειακή αναβάθμιση
– Ενεργειακός εφοδιασμός.
Το συμπέρασμα ότι αυτές οι δράσεις μπορούν να υλοποιηθούν στον Δήμο Τρικκαίων, εξήχθη μετά τις συναντήσεις, επαφές, ανταλλαγές τεχνογνωσίας και συνομιλίες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο του προγράμματος Vilawatt. Το εν λόγω πρόγραμμα– δίκτυο VILAWATT υλοποιείται από την ισπανική πόλη Viladecans, με ιστορικό δράσεων και πρωτοβουλιών στην «οικολογική μετάβαση». Συμμετέχουν οι πόλεις Seraing (Βέλγιο), Nagykanizsa (Ουγγαρία) και Τρίκαλα, με στόχο να εξεταστούν τρόποι ενεργειακών ελαφρύνσεων και δράσεων.
Η συζήτηση που αφορά στον Δήμο Τρικκαίων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έμφαση θα δοθεί στις Εκπαιδευτικές Κοινότητες Ενεργειακής Μάθησης, μέσω:
– των πολιτικών της Ευφυούς Πόλης (5G, Sensors, Ανάπτυξη εφαρμογής Smartphone, έργα Smart Transport).
– της δημιουργίας σχετικού με το περιβάλλον Κόμβου Καινοτομίας
– της προσέλκυσης ειδικών ερευνητών στον τομέα της Ενέργειας που να καλύπτουν ταυτόχρονα την ερευνητική δραστηριότητα, αλλά και επαγγελματικές υπηρεσίες για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Β. Καινοτόμο Παθητικό Κτήριο Νεοφυών Επιχειρήσεων

Οι δύο τελευταίες δράσεις θα «συμπορευθούν» με μια άλλη, παράλληλη πρωτοβουλία που υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων: το Καινοτόμο Παθητικό Κτήριο Νεοφυών Επιχειρήσεων.
Πρόκειται για κτήριο, το οποίο χτισμένο ως Παθητικό, μειώνει στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Στον νέο αυτό χώρο θα στεγαστούν νεοφυείς επιχειρήσεις από νέους ανθρώπους που θα προσφέρουν νέες ιδέες στα Τρίκαλα, για νέες πρακτικές, όπως αγροδιατροφή, τεχνολογία, καινοτόμες δραστηριότητες.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που κινητοποίησε φοιτητές από ελληνικά ΑΕΙ και νέους επιστήμονες για τη μετατροπή υπάρχοντος κτηρίου (παλιές αποθήκες) σε παθητικό.

Δήμος Τρικκαίων

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Έφυγε από τη ζωή η Ευαγγελία Αγγελοπούλου

Έφυγε από τη ζωή η Ευαγγελία Αγγελοπούλου

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας, Ευαγγελίας Νικ. Αγγελοπούλου …
Καμίνι η χώρα το επόμενο τριήμερο

Καμίνι η χώρα το επόμενο τριήμερο

Μικρή Υποχώρηση της Θερμοκρασίας από την Επόμενη Εβδομάδα …
To Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα των κατοίκων του Βλοχού Καρδίτσας για μετεγκατάστασή

To Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα των κατοίκων του Βλοχού Καρδίτσας για μετεγκατάστασή

Η μερική ή ολική μετεγκατάσταση είναι θέμα ολοκληρωμένης μελέτης από τα συναρμόδια υπουργεία …