Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δεν άκουγαν, μα και δεν έβλεπαν

Άρθρο του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Θανάση Νάστα για την παραβατικότητα ανηλίκων

 Έχει γίνει είδηση ρουτίνας δεκαπεντάχρονοι στην ηλικία να βιαιοπραγούν ασύδοτα, με τους γονείς, την πολιτεία και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων να έχουν περιπέσει σε Μιθριδατισμό, δηλαδή να έχουν εθιστεί τόσο στο άκουσμα και στη θέα αυτών των αποτρόπαιων κρουσμάτων, ώστε να μην έχουν θέσει ή  να μη θέτουν κανένα φραγμό προληπτικό ή εν ανάγκη και κατασταλτικό.

Όλοι οι ως άνω χωρίς, λένε,  να το καταλάβουν, έφθασαν στο σημείο  να περιγράφονται πλέον από τους στίχους του ποιητή Κ. Καβάφη στο ακόλουθο ποίημά του.

« ΤΑ ΤΕΙΧΗ

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κι υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ. Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον. Α όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω».

   Αυτά τα προφητικά και ενοχλητικά για γονείς και πολιτεία και κόμματα  έγραφε ο Αλεξανδρινός ποιητής. Μήπως όμως υποκρίνονται όσοι εκπλήσσονται, μένουν εμβρόντητοι και φωνασκούν τι κάνει η αστυνομία;

   Μήπως ισχύει το «πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον»; Έπραξαν ή μήπως ανόητα χειροκροτούσαν τα αγωνιστικά τερτίπια της άγουρης νεότητας; Οι καταλήψεις και οι καταστροφές των σχολείων, η παραβατική συμπεριφορά των  εφήβων στο σχολικό χώρο και εκτός σχολείου δεν ήταν «κρότος κτιστών ή ήχος»; Και καλά δεν άκουγαν, δεν έβλεπαν; Όταν γονείς απειλούν και βιαιοπραγούν εναντίον των δασκάλων των βλασταριών τους, όταν το Υπουργείο Παιδείας για ψύλλου πήδημα κινεί πειθαρχικές διώξεις εναντίον εκπαιδευτικών ή και τους θέτει σε διαθεσιμότητα, διότι δήθεν «συμπεριφέρθηκαν απρεπώς» σε μαθητή τους ή διότι κατά τα κέφια του ένας γονέας καταγγέλλει εκπαιδευτικό, όταν κόμματα και κομματικές νεολαίες συμπαραστέκονται στα «αδικημένα και καταπιεσμένα» παιδιά, τότε δεν έρχεται και ως φυσικό επακόλουθο η παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους των μαθητών ενδοσχολικά και εξωσχολικά;

   Με τούτα, λοιπόν, και με άλλα φθάσαμε και στην επαίσχυντη βιαιοπραγία από τρεις εφήβους εναντίον του συμπολίτη μας Άρη Μερεντίτη. Και ω της υποκρισίας! Θα δημοσιευτούν κείμενα συμπαράστασης από όσους κλεισμένοι μέσα στα τείχη τους δεν άκουσαν, όπως γράφει ο Κ. Καβάφης, «την μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων» της παραβατικότητας των εφήβων μας.

   Αλλά εκτός από το λυπηρό της υπόθεσης έχουμε την έκπληξη αλλά και την χαρμόσυνη είδηση ότι η αστυνομία εντός εικοσιτετραώρου εντόπισε τους τρεις εφήβους. Για το πως έγινε αυτό λέγονται διάφορα ανά τους καφενέδες της πόλης, μέχρι και του ότι παρενέβησαν προς τη Διεύθυνση  Αστυνομίας Τρικάλων και υψηλά ιστάμενα μέλη της κυβέρνησης. Αλλά και να έγινε αυτό ουδέν μεμπτόν. Τα εύσημα της εξιχνίασης της υπόθεσης ανήκουν στην Αστυνομία μας, που απέδειξε ότι μπορεί να δρα απολύτως γρήγορα και αποτελεσματικά. Αρκεί βέβαια να μη δρα επιλεκτικά και να μην εμποδίζεται άνωθεν και πλαγίως.

Θανάσης Νάστας τ. Διευθυντής 3ου Λυκείου Τρικάλων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» 

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή