Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δεν μας αξίζει ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπάρχει άλλος δρόμος

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλούσε για επιτυχημένη διαχείριση των πυρκαγιών ακόμα κι αν είχε καεί ολόκληρη η χώρα. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, μιλά και για επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας με την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης σε νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού και σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Το ίδιο κάνει και με την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα αγαθά πρώτης ανάγκης. Στη βενζίνη, μάλιστα, ξεπεράσαμε αυτή την εβδομάδα και τη Φινλανδία κι έτσι στρογγυλοκαθόμαστε μόνοι πρώτοι στην κορυφή της ακρίβειας. Σύμφωνα, εξάλλου, με τεκμηριωμένη μελέτη του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που βασίζεται στα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, τα  υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 έφτασαν τα 2,2 δισ. ευρώ!

Δεν πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί την κοινωνική πραγματικότητα. Την γνωρίζει και πολύ καλά μάλιστα, αλλά έχει επιλέξει να πουλά τρέλα προκειμένου να αβγατίζει τα υπερκέρδη της ελίτ από το να στηρίζει τους μικρομεσαίους. Δυστυχώς, όμως, ο πρωθυπουργός της χώρας πουλά τρέλα κι εξαπάτηση για τα πάντα. Μετά το «απάτη pass» για τους λογαριασμούς του ρεύματος, όπου έταζε 600 ευρώ αλλά οι περισσότεροι δεν είδαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους περισσότερα από 17 ευρώ κατά μέσο όρο, ήρθε το «απάτη για όλους» στον τουρισμό. Στην αρχή ανακοίνωσε αύξηση του ποσού από τα 120 σε 150 ευρώ για όλη την οικογένεια, ενώ μέχρι πρότινος λαμβάνονταν υπόψη και τα εξαρτημένα από τον δικαιούχο μέλη της οικογένειας. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μείωση του ποσού από 180 έως 330 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Την Παρασκευή και μετά τη γενική κατακραυγή ανακοίνωσε το διπλασιασμό των δικαιούχων αλλά από το Σεπτέμβριο, λες και η πλειονότητα των Ελλήνων διαθέτει την πολυτέλεια να ταξιδεύει όλο το χρόνο, όπως ο ίδιος.

Θύματα και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι

Θύματα του κρεσέντου κυβερνητικής εξαπάτησης δεν θα μπορούσαν να μην πέσουν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, ιδίως οι πολύτεκνες οικογένειες, στους οποίους η πολιτεία χρωστά επιδοτήσεις κι αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ, δίχως να βλέπουν ορίζοντα παροχής ρευστότητας μπροστά τους. Αντιθέτως, πληρώνουν πάνω από 1.000 ευρώ για ρεύμα, κόβονται από προγράμματα ενίσχυσης, ιδίως οι νέοι αγρότες, και δεν τους δίνεται πρόσβαση στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να προχωρούν σε ενεργειακό συμψηφισμό, την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης εισπράττει χρήματα από το κρατικό ταμείο κι ως αγρότης! Πώς, επομένως, να μην μπαίνουν στον πειρασμό οι αγροτοκτηνοτρόφοι να εγκαταλείψουν χωράφια και ζωντανά και να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη διατροφική ασφάλεια της χώρας μας; Τα ίδια και χειρότερα, εξάλλου, ισχύουν για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι καλούνται να γυρίσουν πίσω τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν κατά την πανδημία, λες κι επανήλθαμε στην κανονικότητα και η Ελλάδα δεν βιώνει ένα πρωτόγνωρο εδώ και 30 χρόνια πληθωριστικό κύμα. Στα παράλια της Λάρισας, μάλιστα, υφίστανται και συνεχή black out που δοκιμάζουν ακόμα περισσότερο τις αντοχές τους.

Όλη αυτή η δυστοπία που περιέγραψα σε αδρές γραμμές δεν είναι αναπόφευκτη ούτε αναπόδραστη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει προτείνει από την αρχή της κρίσης πολύ συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα τα οποία θα ανακούφιζαν από τον εφιάλτη που βιώνουν οι πολίτες: μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτερα όρια που επιτρέπει η ΕΕ, καθώς και του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, όλες οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες, μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους και ρύθμιση σε πολλές δόσεις του υπόλοιπου, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ κι ενεργειακή δημοκρατία είναι μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί χθες. Αυτή η δυστοπία δεν αξίζει στους Έλληνες, υπάρχει οδός διαφυγής και θα ανοίξει με την πολιτική αλλαγή και με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα νοιάζεται για τους πολλούς κι όχι για τους λίγους. Όσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθυστερεί τις εκλογές γιατί ξέρει ότι θα τις χάσει αυτές θα γίνουν κάποια στιγμή και θα είναι μια ημέρα γιορτινή για τον ελληνικό λαό.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή