Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δεν θα χάρηκε ο Δημήτρης Παπαθανασίου…

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δημάρχου Τρικκαίων με τους Βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον χαρακτηρισμό «προσωπική ερώτηση προς τον Δήμαρχο», ο Δημήτρης Παπαθανασίου είχε αναρωτηθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων για ποιο λόγο δεν είχε ενημερώσει ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου τους 3 Κυβερνητικούς Βουλευτές του Νομού για το αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου και τις προοπτικές του και συμπλήρωσε στην …απορία-« ξύσιμο» του «πως και έρχονται το Σαββατοκύριακο;» για να ζητήσει από τον κ. Παπαστεργίου «μην συμμετέχετε σε …φανφάρες ενός κόμματος που σύμφωνα με τον κ. Κατσιάνη βοήθησα να οδηγηθεί στην εξουσία»…

«Έχω καλή συνεργασία με του Βουλευτές και βοηθάνε. Μου αρέσει να συζητώ μαζί τους και εξάλλου είναι και θέμα ευγένειας. Αν εσείς θέλετε να διαμαρτυρηθείτε, σας δίνεται ευκαιρία το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου που θα έρθει στην Λάρισα ο κ. Τσίπρας για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας», ήταν η απάντηση του Δημάρχου.

Η συνάντηση του κ. Παπαστεργίου με τους 3 Βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε τελικά χθες το απόγευμα παρουσία και του Γραμματέα της Ν.Ε. του κόμματος αλλά και στελέχους της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Οι Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη, Χρήστος Σιμορέλης, Σταύρος Νταούλας και Χρήστος Μπάτζιος, βρέθηκαν στο γραφείο του Δημάρχου Τρικκαίων, με τον τελευταίο να τους θέτει προτεραιότητες για τον Δήμο Τρικκαίων, ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με το «γραφείο τύπου του Δήμου Τρικκαίων , ο κ. Παπαστεργίου έθεσε 7 ζητήματα:

1) Ολοκλήρωση της παραχώρησης του στρατοπέδου της πρώην ΤΑΞΥΠ, προκειμένου να ιδρυθεί Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων.

Οι σχετικές διαδικασίες απαιτούν επιτάχυνση, προκειμένου, να συνδυαστούν με τον σχεδιασμό για πάρκο τοπικής πανίδας και χλωρίδας στον υπάρχοντα ζωολογικό κήπο, πάρκο εναλλακτικών δραστηριοτήτων-περιπέτειας, στον προς ανάπλαση λόφο Προφήτη Ηλία, διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας, στην οικία «Τζάνα», το προς υλοποίηση Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών (οικία Μάντζαρη), το «Μουσείο Τσιτσάνη», τον Μύλο των Ξωτικών (και το νέο μουσείο στον μύλο Ματσόπουλου)

2) Ολοκληρωμένο Σχέδιο ανάπτυξης «Ασκληπιός»

Απαιτούνται, επιτάχυνση της ενεργοποίησης Δράσεων του ΕΠΑνΕΚ (Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, clusters και meta-clusters), επιτάχυνση της ενεργοποίησης του Ε.Π. Αγροτικής Ανάπτυξης (Κατάρτιση των Νέων Γεωργών), προκειμένου να συμβάλλουν θετικά στην επιτυχή υλοποίηση του σχεδιασμού

3) Ιαματικός πόρος Ριζώματος

Είναι απαραίτητη η άμεση δημοσίευση της Δράσης «Αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών» του ΕΠΑνΕΚ, η οποία έχει εξειδικευθεί από τον Οκτώβριο του 2106, αποτελεί μία βασική παράμετρο για την επιτυχία του σχεδίου

4) «Πράσινο» πακέτο επενδύσεων

Ο Δήμος Τρικκαίων υπέβαλλε πρόταση χρηματοδότησης έργων εξοικονόμησης ενέργειας (LED, Φ/Β, Φυσικό αέριο) προς την Ε.Τ.ΕΠ. και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συνολικού προϋπολογισμού 8, 5 εκ. ευρώ. Είναι άκρως αναγκαία η ολοκλήρωση της τροποποίησης σχετικής διάταξης (άρθρο 264 του 3852/2010), προκειμένου οι Δήμοι να συνάπτουν δάνεια για χρήση ΑΠΕ

5) Ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις και αστικές αναπλάσεις

Ο Δήμος Τρικκαίων αναμένει άρση του αποκλεισμού του από την «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση στη Χωρική Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020, που δεν επέτρεψε τη χρηματοδότησή του, ώστε να υλοποιήσει το μακροπρόθεσμο στρατηγικό αναπτυξιακό προγραμματισμό για την πόλη. Τέθηκε πληθυσμιακό κριτήριο, αποκλείοντας τον Δήμο από τη διαδικασία υποβολής προτάσεων. Παράλληλα, η πόλη των Τρικάλων παραμένει εκτός κι από τις ΤΑΠΤΟΚ, δεδομένου ότι αυτές αφορούν αστικά κέντρα με πληθυσμό έως 40.000 κατοίκους.

6) Κοινωνικές δομές και Κοινωνική Συνοχή

Απαιτείται έκδοση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Θεσσαλίας, νέας συμπληρωματικής πρόσκλησης, που θα αφορά στις Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας και θα συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση κοινωνικού εστιατορίου και ξενώνα μεταβατικής φιλοξενίας, που θα αντικαταστήσει το Κέντρο Ημέρας και τον Ξενώνα Νυχτερινής Φιλοξενίας.

Ο Δήμος Τρικκαίων χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους τις Δομές.

7) Κοινωνική ενσωμάτωση Προσφύγων

Η ουσιαστική ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία και στη λειτουργία της πόλης θα μπορούσε να ενισχυθεί από τη λειτουργία του Παραρτήματος Προσφύγων στο ήδη εγκεκριμένο και προς λειτουργία Κέντρο Κοινότητας.

Σε αυτή τη Δομή, το σύνολο των προσφύγων θα μπορούσε να ζητήσει υποστήριξη για απλά καθημερινά ζητήματα, επιταχύνοντας σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική ενσωμάτωση.

Ακολούθησε συζήτηση, καθώς τέθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το πλήθος των θεμάτων και το εύρος των παρεμβάσεων, αποτελούν σημεία αναφορά για τον Δήμο Τρικκαίων και – ορισμένα εξ αυτών – για ολόκληρο τον νομό Τρικάλων.

Της συζήτησης για τα αναπτυξιακά σχέδια του Δήμου Τρικκαίων, προηγήθηκε η συζήτηση για τις ΤΟΜΥ. Τις Τοπικές Μονάδες Υγείας που, όπως είναι γνωστό, με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα λειτουργήσουν και στην πόλη των Τρικάλων. Παρέστησαν επίσης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων Δημήτρης Παρθένης και ο Υπεύθυνος ΜΥ- ΠΕΔΥ Τρικάλων Βασίλης Μουργελάς. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη χωροθέτηση ΤΟΜΥ στα Τρίκαλα, τα ζητήματα εξοπλισμού, διευκολύνσεων, πρόσθετων πιθανών εργασιών κ.α.

Ο Δήμος Τρικκαίων, όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, παρέχει κάθε διευκόλυνση για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ και το πλαίσιο της συζήτησης αφορούσε κυρίως σε τεχνικά ζητήματα.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή