Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δέσμευση θαλάσσιων περιοχών του Καστελόριζου από την Άγκυρα

   Η Άγκυρα προχώρησε στη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών γύρω από το Καστελλόριζο με την έκδοση 5 NAVTEX με σκοπό τη διενέργεια ασκήσεων και ουσιαστικά την προβολή των τουρκικών διεκδικήσεων στην Αν. Μεσόγειο, προβαίνοντας πρακτικά στην αποκοπή του Καστελλόριζου από τα Δωδεκάνησα και του ανατολικού άκρου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ελληνικής ΑΟΖ.

   Επίσης, οι τουρκικές προκλήσεις γίνονται σε μια στιγμή που εκτελείται η προσπάθεια της Κύπρου να εξασφαλίσει τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ της μέσω της πρόθεσης συρροής  στην περιοχή «εξωτερικών» κοινοπραξιών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

   Η Τουρκία από την πλευρά της διαφημίζει τις διεκδικήσεις της και τις δυνατότητες που έχει σχετικά με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου τονίζοντας πως δεν θα σταματήσει τις γεωτρήσεις μέχρι να βρει τους επιθυμητούς πόρους ενώ θα αποκτήσει και νέο γεωτρύπανο.

   Επίσης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε στον ναυτικό αποκλεισμό του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ πέρσι τον Φεβρουάριο τονίζοντας έτσι ότι η Τουρκία θα προβαίνει στις δικές γεωτρήσεις σε περιοχές και της Κύπρου αλλά και τις δικές της.

   Τέλος, επισημάνθηκε ότι ως προασπιστής των τουρκοκυπριακών δικαιωμάτων, η  Τουρκία, δεν έχει πρόβλημα με τη διενέργεια γεωτρήσεων και εκμεταλλεύσεων αλλά είναι ενάντια σε κάθε μονομερή και ιδιοτελή ενέργεια της ελληνοκυπριακής πλευράς.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή