Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διάλεξη με τον Ακαδημαϊκό Θεόδωρο Παπαγγελή από τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων

Το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων με ομιλητή τον Ακαδημαϊκό Θεόδωρο Παπαγγέλη, ομότιμο καθηγητή φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Θέμα της εκδήλωσης είναι «Οι ταυτότητες της ελληνικής γλώσσας».

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

Ο Θεόδωρος Παπαγγελής σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο κολέγιο St John’s του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, του οποίου είναι και διδάκτωρ.

Έχει συγγράψει μελέτες και άρθρα πάνω σε ποιητικά έργα της κλασικής Αρχαιότητας και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, τις τρεις σημαντικότερες επικές συνθέσεις της λατινικής λογοτεχνίας: τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου (ανθολόγιο, 2009), την Αινειάδα του Βιργιλίου (2018) και το Περί Φύσεως του Λουκρητίου (2021).

Δίδαξε επί 40 έτη στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ., έχει διευθύνει μεταπτυχιακά σεμινάρια, έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά  πανεπιστήμια του εξωτερικού, είναι συνεκδότης συλλογικών τόμων για ποικίλα θέματα κλασικής αρχαιογνωσίας και συμμετέχει σε κριτικές επιτροπές ξένων και ελληνικών ακαδημαϊκών περιοδικών.   Από το 1997 ως τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Το Βήμα» δημοσίευσε  επιφυλλίδες με ποικίλα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα.  Είναι ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. από το 2020.

Τον Απρίλιο του 2013 εξελέγη Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.  Είναι Πρόεδρος της Τάξης  Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών και από τον Σεπτέμβριο του 2021  Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή