Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διατήρησε τη γονιμότητά σου- Βάλε το χρόνο στην κατάψυξη

Με αφορμή την πρόσφατη  ημέρα της  γυναίκας θα ήθελα να υπενθυμίσω το θαύμα της  αναπαραγωγής μας ( συλληψη , εκγυμοσύνη, μητρότητα) και την απόλυτη σύνδεσή του με τη γυναικεία φύση.

Είναι μείζονος σημασίας ο σεβασμός στη γυναικεία γονιμότητα αφού στη σύγχρονη κοινωνία οι αυξημένες υποχρεώσεις και  οι διαφόρων φύσεως απαιτήσεις οδηγούν πολλές γυναίκες στην αναβολή της τεκνοποίησης σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη δυνατότητα αναπαραγωγής της γυναίκας

Για την πλειοψηφία των γυναικών η γονιμότητα (η ικανότητα για επίτευξη εγκυμοσύνης) μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Η μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας είναι σταδιακή και αρχίζει μετά τα 30 έτη και σχεδόν μηδενίζεται μέχρι τα 45 έτη. Υπάρχουν βέβαια και οι σπάνιες περιπτώσεις των γυναικών που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πολύ νωρίτερα, π.χ. πριν τα 40 τους χρόνια. 

Είναι σημαντικό λοιπόν, οι γυναίκες να είναι ενημερωμένες για τις δυνατότητες που έχουν να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους. Στην ερώτηση λοιπόν αν είναι εφικτό να επεκταθεί η αναπαραγωγική ηλικίας μιας γυναίκας η απάντηση είναι θετική.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι γυναίκες πλέον μπορούν να σταματήσουν το βιολογικό τους ρολόι βάζοντας απλά τον χρόνο στην κατάψυξη.
Η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων έχει συζητηθεί εκτενώς από τα μέσα ενημέρωσης, ειδικά όταν τον Οκτώβριο του 2016 οι εταιρίες Facebook και Apple ανακοίνωσαν πως θα πληρώνουν την κατάψυξη ωαρίων για τις γυναίκες υπαλλήλους τους. Το γεγονός αυτό όμως δεν είναι απλά μια «μόδα» της εποχής, αλλά μια μεγάλη ανάγκη, η οποία θα εξασφαλίσει σε πολλές από εμάς τη δημιουργία μιας οικογένειας στο μέλλον.

Η διαδικασία αναλυτικότερα, περιλαμβάνει τη συλλογή ωαρίων (αυγών)  μιας γυναίκας, το πάγωμα και αργότερα την απόψυξη, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπεία γονιμότητας.  Τα αυγά καταψύχονται  με υαλοποίηση – μια διαδικασία με την οποία το διάλυμα που περιέχει τα αυγά ψύχεται τόσο γρήγορα ώστε η δομή των μορίων του νερού δεν έχει χρόνο να σχηματίσει κρυστάλλους πάγου και στιγμιαία στερεοποιείται σε μια δομή που μοιάζει με γυαλί. Η επιβίωση των αυγών μετά τη διαδικασία απόψυξης είναι περίπου 90%. Τα ποσοστά επιτυχίας  για επίτευξη κύησης με  κατεψυγμένα ωάρια  μειώνονται με την ηλικία και είναι χαμηλότερα σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών. Είναι δηλαδή προτιμότερο η γυναίκα να προβεί σε διαδικασία κατάψυξης ωαρίων σε μικρότερη ηλικία  για να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει μια γυναίκα να παγώσει τα ωάριά της;
Η λειτουργία των ωοθηκών δεν είναι ίδια για κάθε γυναίκα. Ορισμένες γυναίκες 30 χρονών έχουν ήδη μειωμένη ωοθηκική λειτουργία, ενώ άλλες στα 40 τους έχουν εξαιρετικά ορμονικά επίπεδα. Ένα ιδανικό χρονικό πλαίσιο θα ήταν μεταξύ 30 και 35 χρονών, αλλά και πάλι, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλες τις γυναίκες.

Όπως αναφέρθηκε πριν, η μήτρα “δεν γερνάει”. Υπάρχουν αναφορές για γυναίκες που έχουν γεννήσει ένα παιδί -με δωρεά ωαρίων από νεότερη γυναίκα- στα 60 τους. Αλλά υπάρχει ένα όριο όπου η εγκυμοσύνη δεν θα ωφελήσει ούτε τη γυναίκα, ούτε το παιδί της. Στην Ελλάδα, βάση νόμου, το όριο ηλικίας για έμβρυο μεταφορά, είτε με φρέσκα ή με κατεψυγμένα ωάρια είναι 50 ετών.

Κάθε γυναίκα που αποφασίζει να αναστείλει την τεκνοποίησή της, είναι σημαντικό να ενημερωθεί  κατάλληλα από κάποιο ειδικό. Η γονιμότητά μας συνάδει με την υγεία μας και την ποιότητα ζωής που θέλουμε να έχουμε σε κάθε ηλικία. Καλό θα είναι λοιπόν  να μην την παραμελήσουμε.
 
Φιλίππου Παναγιώτα MD, Msc
Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Εξειδίκευση σε Υπογονιμότητα, Εξωσωματική (IVF) Homerton University Hospital, London, UK
Diploma Εμβρυομητρικής Ιατρικής Kings College Hospital, London, UK
 
Ιατρείο : Απόλλωνος 26, Τρίκαλα, ΤΚ 42100
Τηλ.: 2431073788, 6972465183
Email: [email protected]

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή