Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δίκη για το Μάτι: Οι ποινές «χάδι» στους έξι ενόχους – Αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι

Εξοργισμένοι οι συγγενείς των 104 νεκρών από τη φωτιά στο Μάτι

Η απόφαση που ανακοινώθηκε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, από την οποία σκοτώθηκαν 104 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 60, διαφοροποιήθηκε από εκείνην του εισαγγελέα, κηρύσσοντας ενόχους μόνο έξι από τους 21 κατηγορουμένους και αθωώνοντας ομόφωνα τους άλλους 15, πράγμα που προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων, που ξέσπασαν σε φωνές και κλάματα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Με την απόφαση του το δικαστήριο κήρυξε για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι:

  1. Τον Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής, ένοχο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου που πήγαινε στο Μάτι προς τα διυλιστήρια Κορίνθου
  2. Τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό 9 ανθρώπων στη θάλασσα, καθώς δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής ούτε τις λέμβους της ΕΜΑΚ
  3. Τον Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες άλλων 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου και τη μη ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των δυνάμεων της πυροσβεστικής
  4. Τον Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων και ομοίως
  5. Τον Χαράλαμπο Χιώνη, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, επίσης ένοχο για τις παραπάνω κατηγορίες, λόγω του ότι παρέλειψαν να προχωρήσουν σε οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων, για την απουσία ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς και τη μη ορθή διαχείριση συντονισμού των δυνάμεων.
  6. Τέλος το δικαστήριο κήρυξε ένοχο και τον κάτοικο Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, για εμπρησμό από αμέλεια.

Με ομόφωνη απόφαση, αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στεργίου Καψάλης.

Παρά την εισαγγελική πρόταση, αθώοι ομόφωνα κρίθηκαν οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, όπως τονίζει το lifo.gr.

Ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μετά την εξαγορά των ποινών τους που αποφάσισε το δικαστήριο καλείται να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ με συγγενείς να φωνάζουν «να τους κάνουμε και έρανο να τους βάλουμε και δόσεις». «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για εσάς ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε άλλος συγγενής θύματος μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Δίκη για το Μάτι: Οργή από τους συγγενείς των 104 νεκρών

Στο άκουσμα των ποινών για τους 6 που κρίθηκαν ένοχοι για την τραγωδία από τη φωτιά στο Μάτι, οι συγγενείς των 104 νεκρών ξέσπασαν και προκλήθηκε μεγάλη ένταση μέσα στη δικαστική αίθουσα.

«Το δικαστήριο σας είναι προσβολή στους νεκρούς, στους ζωντανούς και στην αλήθεια», φώναξαν συγγενείς, αφότου το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση για την ενοχή 6 ατόμων και την αθώωση 15 από τους κατηγορούμενους.

«Να κάνουμε κανέναν έρανο… Ντροπή…», είπε κάποιος, ενώ μια κοπέλα φώναξε «άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους», φώναξε μια κοπέλα.

«Σήμερα τους καίτε ξανά», έλεγαν άλλοι συγγενείς, ενώ πολλοί φώναζαν «ντροπή σας».

Η ένταση διήρκησε αρκετά λεπτά και χρειάστηκε οι αστυνομικοί να φυγαδεύσουν τους κατηγορούμενους από είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές. «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο, θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους!» φώναξε μια κοπέλα αποχωρώντας.

«Περίμενα έξι χρόνια, θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Δε μπορώ Κυρία πρόεδρε, δεν μπορώ», φώναξε μία γυναίκα, ενώ το δικαστήριο αναγκάστηκε σε εκείνη τη φάση όταν είχε ανακοινωθεί η απόφαση και θα ακολουθούσαν οι ποινές, να διακόψει με τους συγγενείς να γιουχάρουν και να χειροκροτούν ειρωνικά την έδρα.

«Να καείτε στην κόλαση, να καείτε όπως τα παιδιά μας», φώναξαν άλλοι συγγενείς, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.

«Κοιτάξτε με στα μάτια, πού ήσασταν, δεν είστε δίπλα μας, όλοι αθώοι; Έχετε χάσει παιδιά; Με κοιτάτε στα μάτια; Ντροπή σε όλους. Ούτε μία συγγνώμη; Έχουμε μείνει άφωνοι όλοι. Στο διάολο, είστε καταραμένοι, δεν υπάρχει δικαιοσύνη…», φώναζαν μέσα στη δικαστική αίθουσα.

«Δεν είναι δικαιοσύνη, δεν είναι κράτος αυτό», φώναξε ένας άλλος συγγενής, ενώ μία άλλη συγγενής ξέσπασε τονίζοντας «καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη».

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή