Δήλωση Αραχωβίτη για το μέλλον των συνεταιρισμών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων χθες, στη Γενική Συνέλευση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών,μέχρι ποσοστού 25%, στην κεφαλαιακή θέση των συνεταιρισμών και στη διοίκησήτους,πρόκειται να αποτυπωθεί στο σχέδιο Νόμου που ετοιμάζεται να αντικαταστήσει το Νόμο 4384/2016 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Νόμο 4384/2016 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημοκρατική αρχή των συνεταιρισμών «ένα μέλος – μία μερίδα – μία ψήφος», ανεξάρτητα του όγκου της παραγωγής, διαφοροποιήσαμε τους συνεταιρισμούς από τις κεφαλαιουχικές εταιρίες. Στο Νόμο 4384/2016 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την αποκατάσταση της ρευστότητας και χρηματοδότησης των οργανώσεων αυτών,με σεβασμό όμως στην αυτονομία τους, καθιερώσαμε την προαιρετική μερίδα, που δε δίνει όμως περισσότερες ψήφους στη γενική συνέλευση, διαφυλάσσοντας έτσι τον κοινωνικό ρόλο του συνεταιρισμού και τον διαχωρισμό του από τις ανταγωνιστικές κεφαλαιουχικές εταιρίες.Τα μέλη- επενδυτές με το Νόμο αυτό, έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τέτοιες προαιρετικές μερίδες που καθορίζονται στο καταστατικό του κάθε συνεταιρισμού, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, χωρίς δικαίωμα«εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι».

Αν γίνουν όμως πράξη οι προθέσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την άλωσή τους και μάλιστα, γρήγορα, από ιδιώτες επενδυτές, και την μετατροπήτων συνεταιρισμώνκαι ιδιαίτερα των υγιών και ακμαίων, σε κεφαλαιουχικές εταιρίες.

Η καλύτερη απάντηση για το μέλλον των συνεταιρισμών, αν γίνουν πράξη οι προθέσεις της Κυβέρνησης,έρχεται από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 14/4/2016 της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Το απόσπασμα είναι του τότε Εισηγητή της ΝΔ καινυν Προέδρου της ίδιας Επιτροπής κ.Γεωργίου Βλάχου:

«Λέτε, ότι τα μέλη- επενδυτές παρεμβαίνουν στους συνεταιρισμούς επενδύοντας. Δηλαδή, είναι ιδιώτες που επενδύουν χρήματα; Και κατά τα άλλα είναι συνεταιρισμός. Μήπως είναι συνεταιρισμός κάποιων επιτήδειων, που θα νέμονται την κάθε περιοχή και αυτό είναι μεγάλο κακό, ολίσθημα, δεν θέλω να το πω έγκλημα ακόμα, να οδηγείτε τους συνεταιρισμούς να γίνουν υποχείρια κάποιων τοπικών μεγαλεμπόρων».©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή