Δήμητρα Αγγελή: Ένα αστέρι γεννιέται

Έτσι ένιωσα την περασμένη Κυριακή, στις 26 Νοεμβρίου, στην πάντα φιλόξενη και ανοιχτή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης», στο ρεσιτάλ – αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας για τα σαράντα χρόνια από το θάνατο της, ακούγοντας την τρικαλινή σοπράνο Ιωάννα Τσιλιμίγκα.

Η Ιωάννα μας, πτυχιούχος του τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Διπλωματούχος Μονωδίας με Άριστα δέκα παμψηφεί επέλεξε το πάθος για τη μουσική από τις σπουδές της στην Νομική επιστήμη. Παρότι μικρή στην ηλικία, μόνο 25 ετών, έχει στο ενεργητικό της πληθώρα συναυλιών ως σολίστ, πανελλήνιες πρώτες εκτελέσεις έργων ως σολίστ, ατομικά ρεσιτάλ, συνεργασίες με μεγάλα ονόματα μουσικών και μικρές συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες Δωματίου, ενεργητική συμμετοχή σε σεμινάρια κλασικού τραγουδιού και τον τελευταίο χρόνο είναι μαθήτρια της διάσημης ελληνίδας σοπράνο, κυρίας Βαρβάρας Τσαμπαλή, με καριέρα τεράστια τόσο στο εξωτερικό, όσο και στον ελλαδικό χώρο και ιδρύτρια και διευθύντρια του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Στο πιάνο τη συνόδευσε η εξαίρετη τρικαλινή μουσικός, γνωστή για το έργο , που τόσα χρόνια έχει επιδείξει και το ταλέντο της και καλλιτεχνική διευθύντρια της Μουσικής Σχολής « Παπαστάθη», καθώς και δασκάλα πιάνου, μονωδίας και ανωτέρων θεωρητικών, Νατάσα Παπαστάθη, η οποία  και αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν πρώτη δασκάλα στο κλασικό τραγούδι της Ιωάννας.

Γνωρίζοντας και τις δύο πρωταγωνίστριες της βραδιάς, ήδη από την στιγμή που έλαβα την πρόσκληση, ήξερα ότι θα επρόκειτο για κάτι μοναδικό.

Άλλωστε ο Σύλλογος Φίλων της Μουσική Τρικάλων πάντα μας έχει συνηθίσει από θέμα οργάνωσης  σε επιτυχημένες συναυλίες και το ίδιο έγινε και ετούτη τη φορά, όπου διοργανωτής ήταν ο εν λόγω Σύλλογος υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκάιων.

Κάτι ακόμη που ξεχωρίσαμε όλοι είναι η καθηλωτική παρουσία του φιλολόγου και συγγραφέα Αγαθοκλή Αζέλη, ο οποίος ήταν ο παρουσιαστής της βραδιάς. Ήταν κατανοητός και γλαφυρός, επιμελήθηκε τα κείμενα με τρόπο μοναδικό και βοήθησε το κοινό, γνώστες και μη, να ταξιδέψουν στον κόσμο της ζωής της μεγάλης ντίβας και του έργου της. 
Αυτό, όμως, που καθήλωσε τον κόσμο, και με συγχωρείτε που επιστρέφω πίσω, είναι η ερμηνεύτρια και μεγάλη πρωταγωνίστρια της βραδιάς, η σοπράνο Ιωάννα Τσιλιμίγκα. Επί δύο ώρες και κάτι, περίπου πεντακόσιοι πενήντα άνθρωποι, μέσα σε απίθανη και απροσδόκητη σιγή, στεκόμασταν προσοχή σχεδόν και κρεμασμένοι από τα χείλη της, καθώς απολαμβάναμε την κάθε στιγμή.
Προσωπικά, δεν ξέρω αν ήταν δική μου μόνο γνώμη, αλλά νομίζω πως και όλοι οι ακροατές το ίδιο θα σκεφτήκατε, ένιωσα ότι ένα νέο και ανατέλλον αστέρι γεννιέται στο μουσικό στερέωμα της κλασικής μουσικής. Μας χάρισε μία βραδιά, που στάθηκε μοναδική, γιατί δεν είδαμε μόνο μία πανέμορφη φωνή σε ένα στατικό ρεσιτάλ, αλλά και μία σκηνοθεσία, η οποία και μας ταξίδεψε.

Αυτό που από μέσα μου ευχήθηκα είναι να έχει τύχη στη ζωή της και όλα να έρθουν βολικά, ώστε να κάνει την καριέρα που ονειρεύεται και που της αξίζει πραγματικότητα και να ακούμε το όνομά της τακτικά σε παρόμοιες και πολύ μεγαλύτερες από αυτή συναυλίες.

Τα Τρίκαλα, άλλωστε έχουν παράδοση στον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες και για ακόμη μία φορά διαπίστωσα ότι η πόλη μας κάνει σπουδαία δουλειά στο να δίνει βάση στα νέα παιδιά, για να συνεχίσουν όπου κι αν πάνε μετά τις μουσικές σπουδές τους.
 
Συγχαρητήρια σε όλους.
Ιωάννα μας και εις άλλα με υγεία και τύχη!
 
Δήμητρα Αγγελή.


Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή