Δημήτρης Κούβελας: Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει από τον εμβολιασμένο

«Ηχηρό ράπισμα» κατά κυβέρνησης και λοιμοξιολόγων, αλλά και όλων όσων εμπλέκονται σε αυτό το γενικό αλαλούμ που επικρατεί στη χώρα, με τα μέτρα, τους κινδύνους, τις απειλές και τον τρόμο που επιχειρούν να σπείρουν στους πολίτες, προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, μιλώντας πρόσφατα στο Κόντρα.

Αναφορικά με το διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, υπογράμμισε τα εξής: «Δεν πρέπει να χωρίσουμε τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει από τον εμβολιασμένο, γιατί ο εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει. Γιατί να κυκλοφορεί αυτός ελεύθερα; Με ποια λογική;». Ενώ σχετικά με τα «χαρτζιλίκια» στους νέους σαν μπόνους για να εμβολιαστούν, και στους εμβολιασμούς των παιδιών, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται να καλύψουμε όλες τις ανάγκες της γιαγιάς εμποδίζοντας τα παιδιά να ζήσουν. Η στρατηγική είναι πώς θα προστατεύσουμε αυτούς που είναι 70, όχι αυτούς που είναι 15. Αυτοί που χρειάζονται εμβολιασμό είναι οι πάνω από 60 και κυρίως οι παχύσαρκοι, τους υπόλοιπους δεν πρέπει να τους βάζουμε στην παρανομαστή. Δεν καταλαβαίνω τα χαρτζιλίκια από εδώ και εκεί». Και ο καθηγητής συνέχισε με τα εξής:

Τα εμβόλια έχουν 7-10 φορές μεγαλύτερη τάση θρόμβωσης στους νέους. Γιατί να βάλω το παιδί μου σε αυτό τον κίνδυνο; Πόσες φορές ακούσατε να πεθαίνουν 4 πιλότοι που δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση; (για τους 4 πιλότους της British Airways που πέθαναν μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού)».

«Έχουμε πάρα πολλές κίτρινες κάρτες για θρομβώσεις και αιμορραγίες. Την δουλειά μας δεν την ακούει κανείς. Την εκτίμηση του ρίσκου δεν την κάνουμε στο καφενείο, είναι μαθηματικά μοντέλα. Το ξέραμε από την αρχή ότι τα εμβόλια δεν δουλεύουν. Με το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να εμβολιάζουμε 130 άτομα για να αποφύγουμε ένα συμβάν. Από την αρχή το ξέραμε. Δεν υπάρχει απόλυτο εμβόλιο. Δεν πρόκειται να χτιστεί κανένα τείχος ανοσίας, πρέπει να εμβολιάσουμε μόνο ευπαθή άτομα, όχι όλο τον πληθυσμό. Οι νέοι αποκλείεται να κινδυνεύσουν και ουσιαστικά αποκλείεται και να μεταδώσουν. Πρέπει να εμβολιαστούν ξανά τον Σεπτέμβρη αυτοί που είχαν εμβολιαστεί τον Γενάρη. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό κρατά η ανοσία. Είχαν πει 6-8 μήνες στην αρχή, άρα αυτοί που εμβολιάστηκαν στον χειμώνα θα κινδυνεύσουν από Νοέμβρη».

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής είπε: «Αυτό που δεν λέει κανένας και δεν ξέρω γιατί το αποκρύπτουν, είναι πως είναι κατά δέκα φορές λιγότερο θανατηφόρος, δηλαδή μπορεί να μεταδίδεται περισσότερο, αλλά προσβάλει με πολύ ελαφρύτερη κατάσταση τους νοσούντες και επομένως, δεν είναι ανησυχητικό για τα συστήματα υγείας. Τείνει να πέσει σε νόσηση τύπου γρίπης. Κι αυτό ήταν αναμενόμενο, το είχαμε πει και στην αρχή, γιατί ο ιός δεν θέλει να μας σκοτώσει. Όσον περνάει ο καιρός και ο ιός εξελίσσεται, γίνεται πιο ενδημικός. Είναι μια αναμενόμενη κατάσταση και θεωρείται καλή».

Όταν ρωτήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά με τις απειλές για επιστροφή σε νέα lockdown, ο κ. Κούβελας είπε: «Εγώ είμαι εναντίον των lockdown, δεν υπάρχει βιβλιογραφία που να τα υποστηρίζει. Όλη η επιστημονική κοινότητα είναι εναντίον των lockdown. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τέτοια διαφοροποίηση στην πολιτική διαχείριση του ιού και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει πάρει λάθος δρόμο όλος ο κόσμος».©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή