Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δημήτρης Τσοβόλας – Κρικόρ Τσακιτζιάν κατά της λογοκρισίας του Facebook

Κρικόρ Τσακιτζιάν

Το Facebook προσπαθεί να μου κλείσει το στόμα. Σας δηλώνω πως δεν θα με φιμώσει κανείς.

Με συνοπτικές διαδικασίες του τύπου «αποφασίζουμε και διατάζουμε», το Facebook κατεβάζει αναρτήσεις που δεν τους είναι αρεστές. Έτσι στις 11 Φεβρουαρίου 2020, κατέβασε ανάρτησή μου με την οποία απευθυνόμουν στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ακριβώς στη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο ίδιος το τελευταίο διάστημα, όταν απευθύνεται στο Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, σε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η απήχηση του συγκεκριμένου κειμένου ήταν πρωτοφανής στο κοινό. Μέσα σε ένα 24ωρο έγιναν 700 κοινοποιήσεις από μεμονωμένα άτομα αλλά κι από ομάδες. Τα δε σχόλια ήταν όλα υποστηρικτικά προς το άτομό μου και σ’ αυτά που ανέφερα και τα λεγόμενα likes ξεπέρασαν τα 3.000.

Αυτό φαίνεται πως ενόχλησε ξένους κύκλους, οι οποίοι καθώς φαίνεται κίνησαν διαδικασίες να λογοκριθεί και να κατέβει εσπευσμένα το κείμενο από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Θεωρούν οι κύκλοι αυτοί πως μόνο ο αρχηγός τους μπορεί να υβρίζει και να προσβάλλει άλλους ηγέτες, αλλά δεν δέχονται κριτική για τον ίδιο.

Το Facebook, μόλις κατέβασε την ανάρτηση, αιτιολόγησε την πράξη του, ως εξής: «Δεν επιτρέπουμε περιεχόμενο που οδηγεί σε πραγματικό κίνδυνο σωματικής βλάβης ή άμεση απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Η δημοσίευσή σας παραβιάζει τους όρους της κοινότητας σε ό,τι αφορά τη βία και την υποκίνηση, και γι’ αυτό δεν μπορεί να τη δει κανείς άλλος».

Αμέσως ανέβασα κείμενο στο οποίο αναφέρω τη λογοκρισία που δέχθηκα. Η συμπαράσταση του κόσμου και πάλι ήταν άμεση και πρωτοφανής.

Φυσικά η υπόθεση λογοκρισίας, ειδικά σε αναρτήσεις για τα εθνικά μας θέματα, δεν θα περάσει έτσι. Το θέμα θα πάρει τη νομική οδό. Ήδη ανέθεσα την υπόθεση στο γνωστό δικηγόρο κύριο Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος θα πράξει τα δέοντα, γι’ αυτή τη βάναυση μορφή λογοκρισίας που προβαίνει το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όταν θεωρεί πως μέλη της κοινότητας ενοχλούν και χαλούν τη συνταγή για συγκεκριμένες στρατηγικές που έχουν χαραχθεί σε βάρος της χώρας μας.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα στις αναφορές της για την αφαίρεση του άρθρου μου επισημαίνει ότι, βασίζεται είτε στην τεχνολογία, δηλαδή σε αλγόριθμους που κάνουν τη λογοκρισία, είτε σε ομάδες ελέγχου για να αφαιρέσουν ό,τι δεν ακολουθεί τους όρους τους. Δηλαδή κάποιοι νεαροί ή νεαρές, εργαζόμενοι στην εταιρεία, διαβάζουν τα κείμενα που αναρτώνται και αναλόγως κρίνουν αν πρέπει να τα κατεβάσουν ή όχι. Με ποιο κριτήριο και ποια εμπειρία, ασχολήθηκαν αυτά τα παιδιά με ένα εθνικό θέμα σαν κι αυτό που ανάρτησα; Γιατί η φρασεολογία που χρησιμοποίησα είναι ανεκτή όταν εκφράζεται δια στόματος Ερντογάν και είναι απαγορευτική όταν εκφράζεται από οποιοδήποτε άλλο μέλος της κοινότητας; Γιατί τα όσα ξεστόμισε ο Ερντογάν, δημοσιεύθηκαν σε δεκάδες άρθρα που προωθήθηκαν μέσω του Facebook, χωρίς να ενοχληθεί η ευαίσθητη ομάδα λογοκρισίας του συγκεκριμένου μέσου.

Η συνέχεια και η απάντηση θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Φυσικά το θέμα τέθηκε και στο προεδρείο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθεί για τη νέα μορφή λογοκρισίας στον Τύπο, που εφαρμόζεται από το Facebook.

Οι εποχές που η δημοκρατία έμπαινε στο γύψο και κυριαρχούσε η λογοκρισία, πρέπει να ξέρουν όλοι, ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Διαβάστε την ανάρτηση που λογοκρίθηκε από το Facebook

“Άκου ανισόρροπε δικτάτορα, η Ελλάδα δεν είναι η διαλυμένη Συρία που βρήκες μπροστά σου, ούτε η κατακερματισμένη Λιβύη, αλλά ούτε και η φτωχή και ανυπεράσπιστη Αρμενία. Είναι χώρα καλά εξοπλισμένη κι απέδειξε ότι δεν καταλαβαίνει από τις απειλές σου.

Στον Έβρο έσπασες τα μούτρα σου, όταν βρήκες μπροστά σου ένα ψυχωμένο λαό κι ένα καλά οργανωμένο στρατό. Γιατί δεν έκανες να προχωρήσεις αφού ήσουν τόσο τσαμπουκάς; Εκεί κατάλαβες πως δεν σε έπαιρνε να πουλήσεις τρέλα κι έβαλες την ουρά στα σκέλια κάνοντας υποχώρηση με ελαφρά πηδηματάκια.

Σ’ έχει πιάσει κόψιμο να αφοπλιστούν τα νησιά του Αιγαίου, γιατί ξέρεις καλά ψυχάκια, πως το παραμικρό που θα διανοηθείς να κάνεις εκεί, θα γίνει και ο τάφος σου.

Κανείς από τους αφιονισμένους Τουρκόγυφτους που έχεις στο στράτευμά σου, δεν πρόκειται να φύγει ζωντανός από νησί του Αιγαίου. Στην Ανατολική Μεσόγειο όταν ένιωσες πως ήταν έτοιμα τα αόρατα Ελληνικά υποβρύχια να στείλουν αύτανδρα στον πάτο της θάλασσας τα πολεμικά σου πλοία, χέστηκες πάνω σου και μαζεύτηκες αμέσως, σχιζοφρενή τραμπούκε.

Το ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί τον πόλεμο, μη το εκλάβεις ως αδυναμία. Και να γνωρίζεις κάτι ψυχοπαθή φασίστα. Όσο κι αν τρωγόμαστε ολημερίς κι ολονυχτίς σ’ αυτό τον τόπο για ψύλλου πήδημα, μόλις χτυπήσει εχθρός την πόρτα, γινόμαστε μια γροθιά, και τότε να δεις πόσο τρελοί είναι οι Έλληνες. Κατά καιρούς το ένιωσαν οι πρόγονοί σου στο πετσί τους. Γι’ αυτό και θρέφεις τόσο μίσος γι’ αυτό το λαό.

Καλό είναι, μέχρι να σε ρίξουν από την εξουσία, πράγμα που θα γίνει αργά ή γρήγορα, έτσι που τα έχεις κάνει στη χώρα σου, ας σου κάνουν κανένα παγωμένο ντους να σου περάσει η τρέλα, γιατί μόνο σε κακό θα σου βγει.

Κατάλαβες βλαμμένε;”

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή