Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δημοκρατία με Νόμο

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M. Ed., Ph.D.

Πολλούς ανθρώπους σήμερα, που τα πάντα κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, τους προβληματίζει το είδος του πολιτεύματος, που λέγεται Δημοκρατία.

Ακούνε για παράδειγμα, για κοινοβουλευτική Δημοκρατία, για Σοσιαλιστική, για Εθνοσοσιαλιστική καθώς και για Δημοκρατία των Ολοκληρωτικών καθεστώτων, όπου, μερικοί «φωτισμένοι» ηγέτες, ασκούν Διοίκηση «για το καλό των πολιτών», χωρίς καμία συμμετοχή των πολιτών ή με καθοδηγούμενη συμμετοχή.

Στην Αρχαία Ελλάδα η Δημοκρατία στηρίζονταν σε τρεις αρχές: Την Φιλοσοφική, την Λειτουργική και την Δικαστική.

Σήμερα το πολίτευμα της Δημοκρατίας βασίζεται σε τρεις βάσεις: την Νομοθετική, την Δικαστική και την Εκτελεστική.

Οποιαδήποτε στρέβλωση των εξουσιών αυτών οδηγεί σε περιπέτειες και σε δυσλειτουργία του πολιτεύματος.

Οι Νόμοι είναι η βάση, για την ύπαρξη και λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δεν πρέπει να ισχύσει αυτό που έλεγε ο Σοφός Σόλων, ο Αθηναίος, 6ος αιώνας π.Χ., ένας από τους επτά Σοφούς, ότι «τους δε νόμους τοις αραχνίοις ομοίους και γαρ εκείνα εάν μεν εμπέση τι κούφον και ασθενές στέγειν εάν δε μείζον, διακόψαν οίχεσθαι».

Δηλαδή, ο νόμος είναι σαν την αράχνη που όσα πέφτουν πάνω και είναι αδύναμα και ασθενικά παραμένουν εκεί και φυσικά χάνονται, εάν, όμως, πέση κάτι που είναι ισχυρό και μεγάλο, αυτό τρυπάει τον ιστό της αράχνης και φεύγει.

Να όμως που αυτό και σήμερα, είναι «κανόνας» για πολλές χώρες, όπου γίνονται πράγματα και «θαύματα « και που είναι για γέλια κα για κλάματα.

Ας δούμε λίγο την μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να καλύψει το έγκλημα των Τεμπών, φυσικά οι ευθύνες βαραίνουν σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετίων.

Η «καυτή» πατάτα, όμως, του ΟΣΕ έπεσε στα χέρια του σημερινού Πρωθυπουργού και δεκάδες ανθρώπινες ψυχές, χωρίς να καταλάβουν τίποτε και μέσα σε δευτερόλεπτα, έφυγαν από τα εγκόσμια και πήγαν στο επουράνια.

Κλαυθμός και οδυρμός και πολύ δύσκολο και ασήκωτο το πένθος για γονείς, συγγενείς, φίλους και για όλη την κοινωνία.

Κανένας δεν μπορεί να καλύψει το έγκλημα αυτό παρά το «Σιωπητήριο» που υπάρχει από τα κατευθυνόμενα Μ.Μ.Ε.

Οι τοποθετήσεις του Βορίδη και Γεωργιάδη για το θέμα των Τεμπών είναι μια βαρειά κηλίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Η ψήφος στις κάλπες δεν είναι συγχωροχάρτι για κανέναν, όσο υψηλά κι αν ευρίσκεται, και καμία «στημένη» συγγνώμη δεν νομιμοποιεί την ανομία της έλλειψης σεβασμού, στις αδικοχαμένες ψυχές των Τεμπών.

Ο Πλούταρχος (45-120μ.Χ) Ιστορικός, αναφέρει πως ο Σόλων είχε φτιάξει νόμο όχι μόνο για να σέβονται τους νεκρούς αλλά και να μην τους υβρίζουν και να μην τους κακολογούν.

Αυτό είναι μία παναθρώπινη αξία από τον Τρωϊκό πόλεμο μέχρι σήμερα και είναι σεβαστή απ ‘όλους.

Κι όμως ο Μητσοτάκης τους κρατάει ακόμη στην κυβέρνηση, παρά τον κοινωνικό σάλο.

Η σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία έκανε πολλά λάθη και αλλοίωσε το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, για να εξαπατήσει την κοινωνία.

Οι πυρκαγίες, οι κατολισθήσεις, οι σεισμοί και οι πλημμύρες στην Θεσσαλία και άλλου οδηγούν την κοινωνία στο συμπέρασμα , ότι εχουμε μια ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνηση, που δίνει ψεύτικες υποσχέσεις, που κοροϊδεψε τους πολίτες και πήρε το 40,5% και που δίνει τα πάντα στα Μ.Μ.Ε., για να χειραγωγήσει θεσμούς, πρόσωπα, εκδότες, καναλάρχες και δημοσιογράφους.

Αντί να κατεβαίνει στα Σούπερ Μάρκετ, ο Πρωθυπουργός για να παραπλανήσει τον Λαό, καλά θα ταν να πει την Αλήθεια στην κοινωνία, ότι απέτυχε να τιθασεύσει το «τέρας» της Ακρίβειας και της Αισχροκέρδειας.

Ο Πλούταρχος έλεγε «εθίζειν τους παίδας την αλήθεια λέγειν» δηλ. να συνηθίζουμε να λένε στα παιδιά την αλήθεια, γιατί το ψέμα είναι δουλοπρέπεια και μισητό από όλους τους ανθρώπους.

Δεν έφταναν τα τόσα δεινά, που έχει η κοινωνία, έπρεπε ο Μητσοτάκης με την παρουσία του να ξεπλύνει, σε πρόσφατη εκδήλωση, και τις αμαρτίες του Κώστα Σημίτη, ως Πρωθυπουργού.

Ο Λαός δεν ξεχνά ούτε τα Ίμια, και τον θάνατο Ελλήνων Αξιωματικών, ούτε το γκριζάρισμα του Αιγαίου, από την Τουρκία, που είναι έργα του Σημίτη, όπως και η σπατάλη τεραστίων πόρων, που ήταν χρήματα του Ελληνικού Λαού.

Να γιατί ο Πρωθυπουργός έκανε την «Α.Ε. του Μαξίμου» λιμάνι, για τους πολιτικούς σκελετούς του ΠΑΣΟΚ και για τα ορφανά της ψευτοαριστεράς και για τους ΛΟΑΤΚΙ.

Γι’ αυτό και ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε το «είπαμε για διεύρενση της Ν.Δ.όχι για ξεχείλωμα».

Το στραπάτσο, που έπαθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δεύτερες εκλογές, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και που θα συνεχισθεί και στις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024, δείχνουν αυτό που έλεγε ο Αρχαίος Τραγικός ποιητής Αγάθων (450-400π.Χ)ότι ο άρχων «ουκ αεί άρχει» δηλ. ο Άρχοντας δεν θα κυβερνάει για πάντα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και όσα γράφουν οι «ψιθυριστές», στα σύγχρονα Μ.Μ.Ε., για να μειώσουν την προσωπικότητα του Δημήτρη Κουρέτα, στην περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και την αξία της μεγάλης νίκης.

Το να σχολιάζουν έναν άνθρωπο, που θα αναλάβει την εξουσία την 01-01-2024, και που δεν έχει μιλήσει ακόμη για το πρόγραμμα, που θέλει να εφαρμόσει, για την ανάκαμψη της καταστροφείσης Θεσσαλίας, είναι άδικο και παράλογο.

Ας έχουν υπομονή και στα πέντε χρόνια, που έχει μπροστά του ο Νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης, θα μπορέσουν να πουν, αυτό που έλεγαν οι Στωϊκοί φιλόσοφοι. «Τι έπραξα, τι δεν έπραξα και πως έπρεπε να το πράξω».

Όλα αυτά τότε ας τα πουν επώνυμα και ελεύθερα και κατά τον Άλμπε Καμν «ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέγει ψέμα».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό, που είναι κατώτερα των περιστάσεων, και η απολυταρχικότητα και η αλαζονεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κλονίζουν συνθέμελα το οικοδόμημα της Δημοκρατίας, η οποία κινδυνεύει από την Διαφθορά και την Διαπλοκή.

Εάν σ΄όλα αυτά προστεθούν και τα όσα διαδραματίζονται στο Σύριζα, που είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση, τότε η απελπισία μεγαλώνει, όπως και ο προβληματισμός για το τι είδος Δημοκρατίας έχουμε.

Γεγονός είναι πως η Αμερική τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα» και μάλιστα σε μια περίοδο, που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε υψηλό επίπεδο.

Ο Πρωθυπουργός, αποξενωμένος από την καθημερινότητα και από τον Λαό έβαλε την χώρα στο «αυτόματο» πιλότο και όπου βγει.

Για τον άνθρωπο «που δεν ξέρει που πηγαίνει, δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος» γράφει ο Μισέλ Ντε Μονταίν, Γάλλος δοκιμιογράφος (1533-1592).

Σε μια κρίσιμη περίοδο στην Ανατολική Μεσόγεια, η χώρα μας με τέτοια Δημοκρατία μάλλον πλέει σε «αχαρτογράφητα νερά».

Ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί οι Έλληνες αγαπούν την πατρίδα, σέβονται τους νόμους και θέλουν Δημοκρατία αλλά με ΝΟΜΟ.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή