Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δήμος Σοφάδων: Στο «Α. Τρίτσης» η Αναβάθμιση Υποδομών Ύδρευσης με 6,5 εκατ. ευρώ – Έκτακτη χρηματοδότηση για το «Διομήδη»

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Στέλιο Πέτσα και τον Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Εσωτερικών & Οργάνωσης κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη είχε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που έχει αναπτυχθεί για θέματα που αφορούν έργα και δράσεις του Δήμου Σοφάδων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα τα οποία απασχολούν τον Δήμο Σοφάδων και ειδικότερα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων, τη χρηματοδότηση για ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και την τεράστια επιβάρυνση του Δήμου εξ αιτίας της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Οι κκ Πέτσας και Σταυριανουδάκης ήταν πλήρως ενήμεροι για τα ζητήματα καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και το Δήμαρχο κ. Σκάρλο για την προώθηση των θεμάτων.

Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης

Ο κ. Σκάρλος ζήτησε από τον κ. Πέτσα την ένταξη του μεγάλου έργου της αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης με εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών και συστημάτων τηλεμετρίας προϋπολογισμού 6.464.520,20

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών αλλά και ολοκληρωμένου συστήματος τηλεμετρίας  σε ένα μεγάλο μέρος του Δήμου καθώς και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Λεονταρίου

Ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε τον κ. Σκάρλο ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κινηθεί η διαδικασία για την ένταξη αυτού του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και δεσμεύθηκε ότι το ζήτημα θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολύ μεγάλο έργο με στόχο τόσο την προστασία της υγείας αλλά και με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς θα περιοριστούν οι απώλειες νερού στο δίκτυο αλλά και το κόστος διαχείρισης του δικτύου.

Έκτακτη χρηματοδότηση για το «Διομήδη»

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Σοφάδων για την αντιμετώπιση αναγκών σε υποδομές λόγω ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Διομήδης», ζήτησε επίσης ο κ. Σκάρλος.

Ο κ. Σκάρλος τόνισε ότι ήδη έχει συνταχθεί σχετικό Τεχνικό Δελτίο για την αποτίμηση των ζημιών.  Όπως είπε, από την πλευρά του ο Δήμος έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια, κατορθώνοντας να αποκαταστήσει σημαντικό τμήμα   εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που διαθέτει. Επεσήμανε όμως πως απαιτείται η γενναία συνδρομή της πολιτείας ώστε να αποκατασταθεί το σύνολο σχεδόν των υποδομών.

Ο κ. Πέτσας άκουσε με προσοχή το Δήμαρχο Σοφάδων και την αναλυτική παρουσίαση που έκανε και δεσμεύθηκε για άμεση δρομολόγηση του αιτήματος έκτακτης εκταμίευσης χρημάτων για το Δήμο Σοφάδων, Όπως ανέφερε ακριβή νούμερα θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Ενεργειακό κόστος

Παράλληλα, ο κ. Σκάρλος έθεσε στον κ. Πέτσα το ζήτημα του ενεργειακού κόστους, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να έχουν επιβαρυνθεί επιπλέον οι Δήμοι  περιορίζοντας δραματικά τα οικονομικά τους. Ο Δήμαρχος Σοφάδων ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει τους Δήμους και να τους ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί .

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε  σε πλέγμα   μέτρων στήριξης προς την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του κύματος των ανατιμήσεων από την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση . Προανήγγειλε, έκτακτη χρηματοδότηση το επόμενο διάστημα  και γι αυτό το σκοπό θα ζητήσει από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να αποτιμήσουν το επιπλέον κόστος που έχουν κληθεί να καταβάλουν τους τέσσερις πρώτους μήνες αυτής της χρονιάς, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Στόχος είναι να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος του κόστους αυτού.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή