DIY: ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΓΡΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να παριστάνει τον ειδικό σε ζητήματα που δεν άπτονται του τομέα του. Ωστόσο, λόγω του υψηλού κόστους των ανταλλακτικών και φυσικά του κόπου της εργασίας των μηχανικών, πολλές φορές καταλήγουμε να φεύγουμε από ένα συνεργείο περίλυποι από τα χρήματα που χρειάστηκε να σπαταλήσουμε για να συντηρήσουμε το όχημά μας ή να επιδιορθώσουμε μια βλάβη. Έτσι, καλώς ή κακώς, όλο και περισσότεροι καταναλωτές προσπαθούν άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με αποτυχία να επισκευάσουν μόνοι τους τα οχήματά τους ή να απλά να αντικαταστήσουν ορισμένα φθαρμένα ανταλλακτικά που έχουν ταλαιπωρηθεί στο πέρασμα των χρόνων και των χιλιομέτρων.

Τα βήματα για τέτοιου είδους εργασίες δεν είναι πολλά αλλά είναι όλα εξίσου σημαντικά. Καταρχήν, θα πρέπει να προμηθευτείτε όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά ανταλλακτικά στις καλύτερες δυνατές τιμές. Για να το πετύχετε στα σίγουρα αυτό μπορείτε απλά να εμπιστευθείτε την MaxxParts για τις αγορές σας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο εμπορίας και προμήθειας ανταλλακτικών στον Ελλαδικό χώρο αφού διαθέτει πάνω από 1.000.000 κωδικούς προϊόντων ειδών σέρβις, φανοποιείας και πολλά άλλα. Το καλύτερο είναι οι ασυναγώνιστες τιμές και η ταχύτατη εξυπηρέτηση που προσφέρει η εταιρεία. Συνεχίζουμε λοιπόν σχετικά με το DIYστα αμάξια. Στις επόμενες γραμμές θα μιλήσουμε κυρίως για τα φίλτρα και τα υγρά που μπορούμε να αλλάξουμε μόνοι μας με τη βοήθεια ίσως και κάποιων εργαλείων.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα φίλτρα και μάλιστα αυτά που είναι εύκολα στην αντικατάσταση. Ένα από τα βασικότερα από αυτά είναι το φίλτρο αέρος της μηχανής. Αυτό καθορίζει το πόσος αέρας περνάει στο σημείο όπου και γίνεται και η ανάφλεξη του καύσιμου. Για την αντικατάσταση του ίσως χρειαστείτε ένα κατσαβίδι αλλά η περισσότερη δουλειά γίνεται με τα χέρια απλά φορώντας γάντια. Είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να σας πάρει πάνω από πέντε λεπτά. Εάν επιθυμείτε να έχετε ακόμα πιο βελτιωμένες επιδόσεις, μπορείτε να εμπιστευτείτε ένα φίλτρο αέρα ελεύθερης ροής κάποιας επώνυμης εταιρείας. Μια τέτοια αλλαγή κοστίζει από 3€ ως 20€ περίπου.

Ας δούμε τώρα τι γίνεται με το φίλτρο αέρα εσωτερικού χώρου ή καμπίνας όπως ονομάζεται. Εδώ το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλά να εντοπίσετε τη θέση του παλιού φίλτρου, να το αφαιρέσετε και απλά να βάλετε ένα καινούριο. Είναι κάτι το οποίο διαρκεί το πολύ 2 ή 3 λεπτά. Αυτά επίσης κοστίζουν από 3€ έως το πολύ 30€. Προτιμήστε τα φίλτρα ενεργού άνθρακα παρότι είναι ακριβότερα μιας και συγκρατούν περισσότερες οσμές, μύκητες και μικρόβια και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα συνεισφέρει στην προστασία του αναπνευστικού μας συστήματος. Υπάρχουν αρκετά ακόμη φίλτρα που αλλάζονται σε ένα αυτοκίνητο όπως είναι το φίλτρο λαδιού, καυσίμου, ουρίας και υδραυλικού συστήματος αλλά αυτά δεν είναι πάντοτε τόσο εύκολο να τα αντικαταστήσουμε εάν δεν διαθέτουμε κάποια πιο ακριβά εργαλεία αλλά και αρκετές γνώσεις.

Τέλος, θα μιλήσουμε για κάποια υγρά-λάδια που μπορούμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε. Τα βασικότερα είναι τα λάδια του κινητήρα μας αλλά θα χρειαστούμε ένα γρύλλο, βάσεις στήριξης του οχήματος και ένα αντίστοιχο κλειδί για την τάπα του κάρτερ λαδιού. Πιο σωστό, μαζί με τα λάδια, είναι να αλλάζεται και το φίλτρο λαδιού αλλά και αυτό δεν είναι πάντα τόσο προσβάσιμο και συνήθως απαιτεί κι άλλο εργαλείο. Εκτός αυτού, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του οχήματος πρέπει να συμπληρώνουμε ψυκτικό υγρό και να αντικαθιστούμε τα νερά του ψυγείου. Αυτά τα δύο υγρά συντελούν στην άριστη ψύξη του μοτέρ και διασφαλίζουν την μακροζωία του σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στα υγρά φρένων και να τα αντικαθιστούμε σύμφωνα με το βιβλίο οδηγιών και το ίδιο ισχύει απαρέγκλιτα και για τη βαλβολίνη του κιβωτίου ταχυτήτων. Μία δυσλειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων ή ακόμη χειρότερα του συστήματος πέδησης δεν θα είναι ότι πιο ευχάριστο γι’ αυτό μην αμελείτε να τα ελέγχετε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή πριν από ένα ταξίδι!©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή