Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δώρο Χριστουγέννων: Σήμερα η καταβολή του! – Τι κάνετε εάν δεν σας δοθεί

στιγμή που πολλοί εργαζόμενοι περιμένανε, η οποία δεν είναι άλλη από την καταβολή του «Δώρου Χριστουγέννων» είναι γεγονός, μια και σήμερα Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου είναι η επίσημη ημέρα πίστωσης του.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η ισχύουσα νομοθεσία όλοι οι μισθωτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται επισήμως τα “Δώρα Εορτών”.

Οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, έχουν προθεσμία μέχρι και σήμερα προκειμένου να καταβάλλουν το δώρο στους εργαζόμενους τους. Παράλληλα οι εργοδότες είχαν τη δυνατότητα καταβολής του δώρου Χριστουγέννων και νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία του, σήμερα.

Ο υπολογισμός του γίνεται με βάση τις αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Πως θα υπολογίσετε “σωστά” το Δώρο Χριστουγέννων

Τα “Δώρα Εορτών” σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Συγκεκριμένα το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να υπολογίσουν διαδικτυακά το δώρο Χριστουγέννων που θα πάρουν μέσω εφαρμογής που δημιουργήθηκε από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α.).

Ειδικότερα, αφού απαντήσουν οι μισθωτοί σε μια σειρά ερωτήσεων, ενημερώνονται για το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται. Επίσης, το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ έχει δημιουργήσει εφαρμογή θέτοντας στην διάθεση των εργαζομένων σύγχρονα εργαλεία πληροφόρησης, ώστε να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Στην εφαρμογή οι εργαζόμενοι θα βρουν κωδικοποιημένη (αλφαβητικά) ηλεκτρονική βιβλιοθήκη εργασιακών θεμάτων, καθώς και ενημέρωση για την τρέχουσα επικαιρότητα, ενώ για την αμεσότερη επικοινωνία έχουν δημιουργηθεί ειδικές φόρμες υποβολής ερωτημάτων ή καταγγελιών.

Τι καλείστε να κάνετε εάν δεν σας καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Να σημειωθεί τέλος ότι η ΓΣΕΕ ενημερώνει ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ) είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν στη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή