Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δόθηκαν υποσχέσεις… προεκλογικού χαρακτήρα στους αγρότες

Υποσχέσεις προεκλογικού χαρακτήρα έλαβαν οι αγρότες – μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) που είχαν, συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Τους 8 εκπροσώπους των μπλόκων συνάντησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων αναφέρει τα εξής:

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων χαιρετίζει όλους τους συνάδελφους αγρότες που δίνουν στα μπλόκα της αξιοπρέπειας την μάχη για τα δίκαια αιτήματα μας. Χαιρετίζει όλους όσους ξεπέρασαν διλήμματα, εκβιασμούς, πιέσεις και συμμετείχαν στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν αναπτυχθεί και πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τα μπλόκα, ιδιαίτερα όταν είναι μαζικά με ενότητα και αποφασιστικότητα,  πάντα πιέζουν τις Κυβερνήσεις και είναι ο βασικός παράγοντας για να αποσπάσουμε κάποιες κατακτήσεις και μερική ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα που το οργανωμένο αγροτικό κίνημα το γνωρίζει και το αξιοποιεί, θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν όλοι οι αγρότες ότι είναι ο μόνος τρόπος για σίγουρη ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους, ούτε σωτήρες υπάρχουν, ούτε οι κατακτήσεις θα έρθουν με ανάθεση σε κάποιους συνδικαλιστές που πρωτοστατούν στους αγώνες αν δεν υπάρχει προσωπική και μαζική συμμετοχή.

Αυτό αποδείχτηκε για άλλη μια φορά χθες. Η ένταση, η διάρκεια, η  μαζικότητα, και η αποφασιστικότητα των Αγροτικών Συλλόγων και των παραγωγών που συμμετείχαν στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ήταν αυτή που πίεσε την κυβέρνηση και την ανάγκασε να εξαγγείλει κάποια μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος τους. Σε όποια περιοχή και προϊόν δεν σηκώθηκε από τους ίδιους τους αγρότες η ανάλογη με το ύψος των οξυμένων προβλημάτων, οργανωμένη, συλλογική αντίδραση και πίεση δεν ικανοποιήθηκαν αιτήματα, πέρα από το μέτρο για το πετρέλαιο.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΜ, με επάρκεια και καλά προετοιμασμένη επιχειρηματολογία, με στοιχεία από προϊόντα σε όλη την χώρα, ανέδειξε την αναγκαιότητα να υπάρχει κάλυψη εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Δεν παραιτούμαστε από αυτή την διεκδίκηση και υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα μας. Αυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να το κάνει. Με ευκολία μπουκώνει με δις ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά είναι φειδωλή με το σταγονόμετρο στον πρωτογενή τομέα και ήταν σημείο έντονης τριβής και αντιπαράθεσης στην χθεσινή συνάντηση.

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την Κοζάνη για επιστροφή ΕΦΚ 76 εκ. Ευρώ για το 2023 σε μια χρονική περίοδο που το πετρέλαιο έφτασε και ξεπέρασε τα 2€/λίτρο σαφέστατα δεν μας ικανοποιεί. Έστω και αν αυτά τα χρήματα δίνονται κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας, δεν παύει να αποτελούν ψίχουλα, κοροϊδία προς τους αγρότες και ντροπή για την Κυβέρνηση.  Το χαρακτηρίζουμε ντροπή διότι ο Πρωθυπουργός προεκλογικά τον Μάιο 2019 στην Λάρισα υποσχέθηκε επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες από τον Σεπτέμβριο 2019 και στην τετραετία δόθηκαν όλα και όλα 68 εκ. Ευρώ ενώ στους εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους την ίδια 4ετια δόθηκαν για ΕΦΚ στο πετρέλαιο 1,5 δις ευρώ!!! Επιπλέον όπως δηλώθηκε στην αντιπροσωπεία μας δεν θεσμοθετείται η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, πολύ περισσότερο το αφορολόγητο πετρέλαιο που ζητάμε, και ότι η εξαγγελία του Πρωθυπουργού χθες ίσως είναι η τελευταία φορά που δίνονται χρήματα.

Θέσαμε στο κόστος παραγωγής να υπάρχει πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας και προστίμου ρύπων ώστε να παράγεται φθηνότερη Κwh  αλλά δεν ικανοποιήθηκαν. Θέσαμε επίσης να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στα ΤΟΕΒ και τους Δήμους αφού τώρα εμφανίζονται με ένα ΑΦΜ και έχουν έκπτωση μόνο 19000€ και τα υπόλοιπα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ λογαριασμού μετακυλιόνται στους αγρότες να τα πληρώσουν. Είπαν ότι είναι δίκαιο και θα το εξετάσουν.

Επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά, ουσιαστική απάντηση δεν πήραμε.

Θα εξεταστούν και θα βγουν άμεσα νέοι ενημερωμένοι χάρτες όπου θα φαίνεται που θα επιτρέπεται η συνδεδεμένη καλαμποκιού ανάλογα με την χρήση νερού. Μέχρι να γίνει ανανέωση χαρτών θα βρεθούν άλλες λύσεις για να μην χαθεί η φετινή χρονιά.

Για τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής και θέσαμε ζήτημα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος υπάρχουν οι εξής αποφάσεις:

ΜΗΛΑ: Όλες οι ποικιλίες εντάσσονται στην αναπλήρωση του εισοδήματος με 300 και 250 ευρώ/στρέμμα ανάλογα τις ποικιλίες.

ΡΟΔΑΚΙΝΑ/ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ/ΒΕΡΙΚΟΚΑ: ίσχυε ότι είχε εξαγγελθεί για 150 και 135 ευρώ/στρέμμα χωρίς να διευκρινιστούν οι ποικιλίες στις οποίες θα υπάρχει αναπλήρωση.

ΚΑΣΤΑΝΑ: 150 ευρώ/στρέμμα οριζόντια σε όλη την χώρα και στις περιοχές που υπήρχε πρόβλημα με την φαιά σήψη θα γίνει προσπάθεια για μεγαλύτερη ενίσχυση με ένταξη των περιοχών στο de minimis.

Για αυτά τα 3 προϊόντα δηλώθηκε ότι θα εξοφληθούν οι δικαιούχοι ως το πρώτο 10ημερο του Μαρτίου αλλά είμαστε επιφυλακτικοί και ανήσυχοι επειδή έχουμε ακούσει την ίδια υπόσχεση και δέσμευση πολλές φορές. Ξεκίνησαν οι υποσχέσεις ότι θα πληρωθούν τέλη Δεκεμβρίου και τώρα φτάνουμε στον Μάρτιο απλήρωτοι.

Επίσης θα υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος οριζόντια σε όλη την χώρα σε κεράσια και αχλάδια και μέσω de minimis  στα σταφύλια του Τυρνάβου.

Τέλος για το ΒΑΜΒΑΚΙ ο υπουργός δήλωσε πως μόνο στην Καρδίτσα εμφανίζεται διαμαρτυρία και υπάρχει το πιο μαζικό μπλόκο στην χώρα ενώ στις άλλες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές είναι ικανοποιημένοι. Πιστεύουμε όμως πως όσο κλιμακώνεται η πίεση από τα μπλόκα και τους αγρότες, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί με κάποια φόρμουλα  το Βαμβάκι  στα προϊόντα που θα έχουν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Για όλα τα προϊόντα που θα υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα λάβουν το 50% του συνολικού ποσού που τους αναλογεί.

Θέσαμε για την ΚΑΠ ότι οι ενισχύσεις θα είναι λιγότερες καθώς υπάρχει πληθωρισμός που τρέχει με διψήφιο ποσοστό και έτσι η πραγματική αξία των χρημάτων μειώνεται και πρέπει να παρθούν μέτρα αναπλήρωσης του συνολικού ποσού.

Επισημάναμε ότι υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μίλησε για το «μαξιλάρι που υπάρχει στα δημοσιονομικά», ενώ τα κράτη τις ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα δίνουν δισεκατομμύρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε εξοπλισμούς κλπ. Υπάρχουν δηλαδή χρήματα. Πρέπει λοιπόν να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους και σε όλα τα προϊόντα η ενίσχυση των 72€/στρέμμα  που μέχρι στιγμής έχει δοθεί επιλεκτικά σε αγρότες και περιοχές για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ΠΕΜ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν τους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την ΠΕΜ, τον μοναδικό φορέα εκπροσώπησης των αγροτών με πανελλαδική εμβέλεια και δυνατότητα να κινητοποιεί αγρότες και να έχει κατακτήσεις.

Να συνειδητοποιήσουν ότι η πάλη για την επιβίωση μας είναι συνεχής και αδιάλειπτη, με εναλλασσόμενες μορφές πάλης και θα γίνεται αποτελεσματική με βάση την συμμετοχή, την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Η Γραμματεία της ΠΕΜ

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή