Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δράση του Κέντρου Υγείας Πύλης για την ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή 1-12-23 ο Συντονιστής Διευθυντής Γιάννης Κουτσονάσιος συνοδευόμενος από υγειονομικό προσωπικό του Κ.Υ. Πύλης , μετέβησαν στο κέντρο της Πύλης , σε καταστήματα και υπηρεσίες , μοίρασαν φυλλάδια με πληροφορίες για το AIDS και απάντησαν σε ερωτήσεις πολιτών για τον ιό της ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου.

Οι δράσεις γίνονται σε συνεννόηση με την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας.

Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου καταστρέφει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού . Είναι ο ιός που προκαλεί την HIV λοίμωξη και καταλήγει στo AIDS.

Ο HIV μεταδίδεται μέσω της επαφής συγκεκριμένων υγρών όπως: το αίμα, το σπέρμα, τα προσπερματικά υγρά, τα κολπικά υγρά, το μητρικό γάλα.

Ο HIV δεν μεταδίδεται στις κοινωνικές επαφές , με την χειραψία, όταν αγκαλιάζεις ή φιλάς κάποιον, όταν φτερνιστεί ή βήξει κάποιος κοντά σου, όταν χρησιμοποιείς ξένα ποτήρια , πιάτα, ξένη τουαλέτα, ντους, πισίνα.

Ο ιός δεν κάνει διάκριση μεταξύ φύλου, ηλικίας, φυλής ή οικονομικής κατάστασης. Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν εάν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες προστασίας.

Tρόποι προφύλαξης: Με αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση δύο μη μολυσμένων συντρόφων, με την σωστή και ουσιαστική χρήση προφυλακτικού, με την αποφυγή κοινής χρήσης αιχμηρών αντικειμένων, σε πρακτικές όπως τατουάζ πρέπει να χρησιμοποιύνται αποστειρωμένα εργαλεία ή σετ μίας χρήσης, με προγεννητικό έλεγχο στην έγκυο γυναίκα , που περιλαμβάνει και το ειδικό τεστ για το HIV/AIDS.

Προφυλάξου…………………

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή