Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δυσοίωνα τα μηνύματα από εκπαιδευτικούς και γονείς στα Τρίκαλα

Τα ζητήματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα συζητήθηκαν χθες σε συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων γονέων με το ΔΣ του ΣΕΠΕ

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων. Συγκεκριμένα κάλεσαν τους εκπροσώπους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων των Τρικάλων, της Πύλης και της Φαρκαδόνας, σε μια συνάντηση εργασίας. Στόχος ήταν να συζητηθούν όλα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα της περιοχής, αλλά και να ξεκινήσει μια άμεση συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων.

Τα όσα προέκυψαν και επισημάνθηκαν στη συνάντηση αυτή δεν είναι καθόλου ευοίωνα για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας. Μιλώντας για όλα αυτά στο Trikalanews.gr ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Τρικάλων Γιώργος Τσιάκαλος τόνισε ότι σε όλα τα επίπεδα, επικρατεί προβληματισμός και αβεβαιότητα.

Αξιολόγηση…αντί εκπαιδευτικού εκσυγχρονισμού

Καταρχάς, τα τελευταία χρόνια οι εκπαιδευτικοί, όπως τόνισαν από την πλευρά τους, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με μια ατέρμονη γραφειοκρατία που σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να εξυπηρετήσει σε κάτι την εκπαιδευτική διαδικασία. Εξίσου σημαντικό, είναι η διαδικασία της αξιολόγησης που οδεύει προς την ατομική, και που επίσης δεν αφήνει κανένα, όπως επισημάνθηκε, εκπαιδευτικό όφελος. Ίσα ίσα, με τον τρόπο που γίνεται, δεν αφήνει περιθώρια στον εκπαιδευτικό να αναπτύξει το εκπαιδευτικό έργο με βάση τις ανάγκες της σχολικής τάξης.

Όπως ανέφερε και ο Γιώργος Τσιάκαλος, «Εξηγήσαμε στους γονείς ότι οι εκπαιδευτικοί δεν φοβόμαστε την αξιολόγηση. Καθημερινά εξάλλου μέσα από το έργο μας αξιολογούμαστε από τους δεκάδες μαθητές μας και τους γονείς τους. Το είδαν εξάλλου και οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές, καταφέραμε να συνεχίσουμε τα μαθήματα διαδικτυακά με δικά μας μέσα χωρίς η πολιτεία να προσφέρει ουσιαστικά στην κατεύθυνση αυτή».

Ανεπαρκή τα σχολικά κτήρια

Στο επίκεντρο του προβληματισμού τόσο των γονέων όσο και των εκπαιδευτικών, βρίσκονται και οι σχολικές υποδομές στις οποίες καθημερινά φιλοξενούνται χιλιάδες παιδιά. Τέθηκαν ερωτήματα όσον αφορά την καταλληλόλητά τους, την αντισεισμική τους θωράκιση και την επάρκεια σε σύγχρονα εργαλεία εκπαίδευσης. Όλα αυτά βέβαια, σε μια περιοχή που ακόμη υπάρχουν σε σχολεία…εξωτερικές τουαλέτες.

Ο προβληματισμός γίνεται ακόμη πιο μεγάλος όσο διαπιστώνεται μείωση των κονδυλίων που αφορούν την παιδεία. Φέτος δε και πέρυσι, τα κονδύλια αυτά περιορίζονται στο ελάχιστο λόγω του ενεργειακού κόστους αλλά και της αύξησης στις τιμές.

Επιλογή σχολείου και αργότερα…επιλογή μαθητών;

Τέλος, σημαντικός χρόνος από τη συζήτηση αφιερώθηκε στη δυνατότητα που δίνει το νέο νομοσχέδιο να γίνεται επιλογή σχολείου ανεξάρτητα από χωροταξικά κριτήρια. Όπως επισημάνθηκε από πλευράς των δασκάλων προς τους γονείς, σήμερα μπορεί αυτό να φαντάζει σε κάποιους ως πλεονέκτημα αλλά ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για το μέλλον των σχολείων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το πιθανότερο είναι να δημιουργηθούν σχολεία μεγαθήρια και συνθήκες ανισότητας που δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεραστούν. Από την άλλη, αν σήμερα δίνεται η επιλογή στους γονείς για το σχολείο που θα φοιτήσει το παιδί τους, αύριο τα κριτήρια μπορεί να ακολουθήσουν την αντίστροφη πορεία που τα σχολεία θα καλούνται να επιλέξουν μαθητές.

Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι η μετα-πανδημίας εποχή, έχει διαμορφώσει ένα σχολικό περιβάλλον μεγάλης δυσκολίας για όλους. Αντί να δοθεί το βάρος στην εκ νέου ομαλή προσαρμογή των μαθητών και τη δια ζώσης επαφή τους με το σχολείο, δόθηκε όλο το βάρος στη γραφειοκρατική διάσταση και στη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα που δύσκολα θα μας φτάσει στο σχολείο που οραματίζονται εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς…

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή