Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ», Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ

πρωτ. Αθανασίου Τύμπα, θεολόγου – μουσικού

Ο Ιρλανδός συγγραφέας και θεολόγος C.S.Lewis σε ένα μυθιστόρημά του γράφει: «κάποτε ο γερο-διάβολος συμβούλευε έναν νεαρό μαθητευόμενο διαβολάκο, ότι για να επηρεάζει αποτελεσματικά τα θύματά του, τους ανθρώπους, πρέπει να τους κάνει να ασχολούνται και να ζουν με τα γεγονότα του παρελθόντος ή καλύτερα να ασχολούνται με το τι θα γίνει στο μέλλον. Χάνουμε τους ανθρώπους από την επιρροή μας όταν αυτοί εδώ και τώρα, σήμερα, υπακούουν στην συνείδησή τους και σηκώνουν τον σταυρό τους».

Η Εκκλησία μας στην υμνολογία όλων των εορτών χρησιμοποιεί τον Ενεστώτα χρόνο. «Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιο τίκτει…», «Σήμερον εν Ιορδάνη…», «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…». Και ο Κύριός μας αμέσως μετά την βάπτισή του, μας λέγει το Ιερό Ευαγγέλιο, άρχισε να κηρύττει και να λέγει, «Μετανοείτε γιατί έφτασε η βασιλεία των ουρανών».

Ο χριστιανός, αγαπητοί μου φίλοι, που έχει συναίσθηση των αμαρτιών του και μετανοεί κάθε στιγμή, ο χριστιανός που «εδώ και τώρα» αποδέχεται τις δυσκολίες της ζωής που οικονόμησε η πρόνοια του Θεού για την σωτηρία του, ακόμη κι αν είναι μέσα σε μια φυλακή, ακόμη και είναι στην απομόνωση, μέσα σε ένα νοσοκομείο ή στο σπίτι του λόγω κάποιας αρρώστιας, όπως ο κορωνοϊός, έχει την δυνατότητα «εδώ και τώρα» μέσα στην καρδιά του να γευθεί την Γέννηση, την Βάπτιση ή ακόμη και την Σταύρωση του Κυρίου μας. Αυτός είναι ο ορισμός της Αγιότητας.

Γι’ αυτό είναι σωστό και αυτό που λέει ο λαός μας «εδώ είναι η κόλαση εδώ και ο Παράδεισος». Σήμερα φίλοι ας τρέξουμε να εξομολογηθούμε, σήμερα ας τρέξουμε να κοινωνήσουμε, σήμερα ας κάνουμε ελεημοσύνη σε κάποιον που έχει ανάγκη, σήμερα ας ζητήσουμε συγγνώμη από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, σήμερα ας κλείσουμε την τηλεόραση και ας διαβάσουμε ένα πνευματικό βιβλίο, σήμερα ας πάψουμε να ασχολούμαστε με τα λάθη του παρελθόντος που μόλυναν και κούρασαν την ψυχή μας και ας αγωνισθούμε να καλλιεργήσουμε μια αρετή.

Σήμερα ας πάψουμε να ασχολούμαστε με το πότε θα γίνει πόλεμος ή πότε θα έρθει ο αντίχριστος, σήμερα ας πάψουμε να φοβόμαστε τα τσιπάκια, την 5G τεχνολογία και όλα τα επιτεύγματα του ανθρώπου τα οποία είτε θα χρησιμοποιούνται για το καλό, όταν εμείς είμαστε καλλιεργημένοι στην αρετή, είτε θα χρησιμοποιούνται για το κακό της ανθρωπότητας, αν εμείς είμαστε άνθρωποι των παθών.

Όταν ρώτησαν κάποτε τον άγιο Πορφύριο τι θα γίνει τον καιρό του αντιχρίστου και εάν αυτός πλησιάζει, εκείνος απάντησε: «εμένα ένα με ενδιαφέρει, σε τι κατάσταση θα είναι η ψυχή μου την ώρα του θανάτου μου».

Διαβάστε τις επιστολές του Γέροντα Ιωάννη των Σπηλαίων της Ρωσίας στο βιβλίο των εκδόσεων «Εν πλω», «δεν είναι ο αντίχριστος που θα μας καταστρέψει» για να δείτε, πόσο σημαντικό είναι ο χριστιανός να ζει πνευματικά το παρόν, να μην ασχολείται με τα τσιπάκια, να μην τον απασχολούν τα σχέδια των ισχυρών της γης, να μην φοβάται τις ανακαλύψεις του ανθρώπου αλλά και πόσο σημαντικό για την πνευματική του υγεία είναι να έχει απόλυτη πίστη, ότι η πρόνοια του Θεού είναι που καθορίζει το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο χριστιανός που ζει με μετάνοια και καθημερινά ασχολείται με την καλλιέργεια της ψυχής του είναι γεμάτος χαρά και ελπίδα, τίποτε από τα κακά που του συμβαίνουν γύρω του δεν τον επηρεάζουν αλλά έχει την δύναμη να στηρίζει και τους γύρω του στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Αντίθετα, όποιος ζει με τα λάθη του παρελθόντος και τον φόβο του μέλλοντος σκορπά και στους γύρω του την απελπισία και φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τον Ορθόδοξο τρόπο ζωής.([email protected]).

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή