Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«ΕΦΟΔΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»

πρωτ. Αθανασίου Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

Τελικά, να δείτε, όταν κάνουμε τον τελικό απολογισμό από την πανδημία τα πνευματικά οφέλη θα είναι πολλά αρκεί εμείς και τα παιδιά μας να εκμεταλλευτούμε σωστά τον χρόνο μέσα στο σπίτι μας. Βασικό είναι να έχουμε στο νου μας αυτό που λέγει ο Απόστολος Παύλος, να κάνουμε το σπίτι μας «κατ’ οίκον Εκκλησία». Έχει επιτέλους η οικογένεια την ευκαιρία να φάει όλη μαζί αλλά και να προσευχηθεί όλη μαζί. Σίγουρα θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα λίγο καλύτερα. Θα τοποθετήσουμε πολλά πράγματα στην σωστή τους διάσταση όπως π.χ. την εργασία μας και την σωματική μας ξεκούραση.

Κάνουμε όλοι μια θυσία. Θυσιάζουμε τον εκκλησιασμό μας για να βοηθήσουμε τους γιατρούς, τους νοσοκόμους να κάμουν καλύτερα το έργο τους. Και βέβαια με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουν και χιλιάδες άνθρωποι τον σωματικό θάνατο, ιδιαίτερα από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό, έστω λίγο, ομοιάζει με το «εκούσιο πάθος» του Κυρίου μας. Με την πνευματική λογική λοιπόν ίσως για πολλούς αυτό το Πάσχα να είναι το ποιο όμορφο Πάσχα της ζωής τους και σίγουρα αξέχαστο.

Την Μεγάλη Εβδομάδα μπορούμε να παρακολουθούμε τις Ακολουθίες του Νυμφίου στο τοπικό κανάλι tv10 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο ή στην ΕΤ3 από το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο ψάλτης του Πατριαρχείου Παναγιώτης Νεοχωρίτης ίσως αυτήν την στιγμή είναι ο καλύτερος ψάλτης της Ορθοδοξίας.

Όλη η οικογένεια μαζί μπορεί στο you tube ή αν έχει πρόσβαση σε ψηφιακά κανάλια στο διαδίκτυο να βλέπει ντοκιμαντέρ όπως: γύρω από την ζωή του Αγίου Παϊσίου, του Αγίου Πορφυρίου, του Αγίου Ιακώβου και άλλων σύγχρονων αγίων που έζησαν ανάμεσά μας. Πολύ ενδιαφέρουσες είναι η σειρές ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ». Επίσης η σειρά «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» της Μάγιας Τσόκλη, «Φωτεινά μονοπάτια», «Αληθινά σενάρια», «η μηχανή του χρόνου», περιηγήσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά ντοκιμαντέρ και πολλά άλλα.

Στο you tube μπορείτε να ακούτε ομιλίες του κ. Αθανασίου, μητροπολίτη Λεμεσού, του π. Αθανασίου Σιμωνοπετρίτη, του π. Νίκωνα αγιορείτη, του π. Γεωργίου Μεταλληνού, του π. Αρσενίου Σιναίτη και του π. Ζαχαρία του Έσσεξ. Προσοχή διότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά βίντεο με ανόητες προφητολογίες και συνωμοσιολογίες όπως αναφέρθηκα στο προηγούμενο άρθρο μου.

Υπάρχουν επίσης πολλές ενδιαφέρουσες ταινίες, όπως οι Ρώσικες ταινίες: «το νησί», «ο ιερέας» και «το Φρούριο». Εξαιρετικά είναι τα ντοκιμαντέρ του Παύλου Τριποδάκη «Κανάγκα» και «διασταύρωση». Για να νιώσετε το πνεύμα και την χαρά της Αναστάσεως σας προτείνω τα δύο ντοκιμαντέρ του Παύλου Τριποδάκη να τα δει όλη η οικογένεια μαζί το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα ώστε να συγκρίνουμε πώς νιώθουμε εμείς την Ανάσταση και πώς τα παιδιά σε μια χώρα της Αφρικής ή οι συνάνθρωποί μας που έχασαν τα αγαπημένα πρόσωπα και τα σπίτια τους στο Μάτι της Αττικής.

Είναι συγκλονιστικό στο κέντρο της Αφρικής, την Κανάγκα, να ακούς εκατοντάδες παιδιά να ψέλνουν στα Ελληνικά όλα μαζί εν μέσω εμφυλίου πολέμου το «Χριστός Ανέστη». Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ είπε: «γνώρισα τα πιο ευτυχισμένα παιδιά του κόσμου, αν και ξυπόλυτα». Η σύγκριση του εαυτού μας και των καταστάσεων που ζούμε με πολύ χειρότερες καταστάσεις σίγουρα θα μας κάνουν να λέμε συνεχώς: «δόξα τω Θεώ!».

Ας μην ξεχνούμε και αυτό που πρέπει να κάνουμε καθημερινά όλο το χρόνο. Κάποια στιγμή της ημέρας, όταν βρίσκουμε χρόνο, να διαβάζουμε το Συναξάρι της ημέρας, το βίο δηλαδή των αγίων που εορτάζουν καθώς και ένα κεφάλαιο από την Καινή Διαθήκη. Τότε θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα άλυτο πρόβλημα στην ζωή μας διότι η ελπίδα θα βρίσκεται πάντοτε μέσα στην ψυχή μας. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή