Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έφτιαξαν ξενοδοχείο από… χώμα και άχυρα!

Με θέα τον κόλπο του Μιραμπέλλου στο Λασίθι, το «πράσινο» κατάλυμα «Limni» δείχνει το δρόμο για την αληθινά βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Με τη βιωσιμότητα να είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ζητούμενο και στοίχημα της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, ένας μονόδρομος που όσοι επιχειρηματίες και προορισμοί δεν ακολουθήσουν θα οδηγηθούν στην απαξίωση, υπάρχουν «επενδύσεις» και ιδέες που ακολουθούν την ουσία του «πράσινου», βιώσιμου τουρισμού.

Στην Κρήτη, όπου έχουν γεννηθεί πολλές από τις καινοτομίες στον τομέα του τουρισμού σε όλο τον κόσμο, μια νέα πρόταση εμπειρίας και διαμονής, έρχεται να ξεχωρίσει και να διαφοροποιηθεί εντελώς από τα «λαμπερά νέα ανοίγματα» πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο νησί.

Φυσική δόμηση και βιώσιμος τουρισμός στη “LIMNI”

Η Βελγίδα Kristell Van Hove ζει στην Κρήτη 20 χρόνια. Εξερευνώντας το νησί και τη φυσική ομορφιά του, αποφάσισε να μείνει για πάντα εκεί και να δημιουργήσει ένα μοναδικό μικρό οικολογικό, αγροτουριστικό συγκρότημα. Η «Λίμνη» απέχει 7 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο, και έχει θέα στην παραλία της Αμμουδάρας. Το μικρό συγκρότημα, που άνοιξε πέρυσι εκτείνεται σε 1,5 στρέμμα ορεινής γης, περιτριγυρισμένο από ελαιόδεντρα, χαρουπιές και άγρια αρωματικά φυτά. Αποτελείται από δύο σπίτια, που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 6 άτομα και λειτουργούν όλο το χρόνο.

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι κατασκευάστηκαν με φυσική δόμηση, από χώμα και άχυρο. Όπως λέει στο news247.gr η κα. Van Hove κατάφερε να πάρει τις άδειες το 2015, για να χτίσει τελικά τρία κτήρια, ένα εργαστήρι-γραφείο-σπίτι-δοκιμαστήριο και δυο ξενώνες. «Όλα έγιναν μαζί και για τα περισσότερα, ειδικά οι κατασκευές με χώμα και άχυρο, απαίτησαν πολύ προσωπική εργασία. Έπρεπε να ακολουθήσουμε το ρυθμό της φυσικής δόμησής, όμως οι καθυστερήσεις αφορούσαν κυρίως οικονομικά θέματα, αφού δεν μπορούσαμε να ενταχθούμε σε προγράμματα επιδότησης, η να πάρουμε τραπεζικά δάνεια. Ήταν μεγάλος αγώνας να ολοκληρώσουμε το έργο μας, όπως ήταν μεγάλη η χαρά μας όταν ανοίξαμε πέρυσι».

Όπως χαρακτηριστικά λέει η κα. Van Hove «δεν μας λείπει τίποτα σαν διαμονή από ένα συμβατικό κτίριο σε γενικές γραμμές, αλλά δεν έχουμε πισίνα, η θάλασσα φαίνεται από κάθε ξενώνα και ειδικά από τα κρεβάτια των μεγάλων δωματίων, ενώ και η παραλία βρίσκεται 1,5 χλμ. από το χώρο μας. Δεν έχουμε wifi, άλλα έχει καλό σήμα, για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα του κινητού τους». Όπως τονίζει με έμφαση «Η καλύτερη σύνδεσή που έχουμε είναι αυτή με τη φύση». Το συγκρότημα έχει ρεύμα που παράγεται αποκλειστικά από μια πολύ μικρή μονάδα φωτοβολταϊκού και μια μικρή ανεμογεννήτρια, τα οποία παρέχουν πλήρη κάλυψη. Το νερό είναι πόσιμο, ενώ έχει ζεστό νερό χειμώνα – καλοκαίρι με ηλιακή ενέργεια και το χειμώνα αν χρειαστεί ενεργοποιείται ένα μηχάνημα με γκάζι. Για τους χειμωνιάτικους επισκέπτες, οι χώροι θερμαίνονται από ξυλόσομπες, που ζεσταίνουν όμορφα το χώρο και τις καρδιές».

Στην κουζίνα λειτουργούν ψυγείο, μάτια και φούρνος, ενώ τα μπάνια διαθέτουν νιπτήρα και ντουζ. Ένα διαφορετικό σημείο ακόμη είναι η τουαλέτα, η οποία είναι ξερή δηλαδή με πριονίδι αντί για νερό, που εξοικονομεί το ένα τρίτο της κατανάλωσης του πόσιμου νερού. Μάλιστα τα νερά που καταναλώνονται από τις βρύσες φιλτράρονται και χρησιμοποιούνται ξανά για το πότισμα των φυτών. Φυσικά γίνεται κομποστοποίηση στα υπολείμματα φαγητού.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου

Όπως η ίδια υποστηρίζει, η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγάλη. «Για την ποιότητα της εμπειρίας που προσφέρουμε τα σχόλια είναι απίστευτα και ήδη οι πρώτοι μας πελάτες πέρυσι, γίνονται επαναλαμβανόμενοι φέτος». Η κα. Van Hove σημειώνει ότι γίνεται συνεχής προσπάθεια για να αναβαθμιστεί το επίπεδο των υπηρεσιών και των προσφερόμενων προϊόντων, ώστε οι άνθρωποι που επισκέπτονται τη «Λίμνη» να έρχονται σε άριστη επαφή με την περιοχή, το φυσικό περιβάλλον, τον αγροτικό τρόπο ζωής και την κρητική διατροφή.

Στα μελλοντικά σχέδια είναι η κατασκευή άλλων δύο κατοικιών, απόλυτα με φυσική δόμηση, όμως με άλλες τεχνικές που θα προσδίδουν μια νέα, διαφορετική αίσθηση και εμπειρία στο χώρο.

Η κα. Van Hove οργανώνει για τους καλεσμένους της πολλά προγράμματα για να γνωρίσουν την αληθινή Κρήτη. Πεζοπορία στη φύση, εκδρομές και περιηγήσεις με πολιτιστικό ενδιαφέρον, κ.α. Όλα τα προϊόντα που καταναλώνονται στο κατάλυμα, προέρχονται από το νησί, ώστε να αναδεικνύεται η Κρητική διατροφή. Περιλαμβάνει ελαιόλαδο, εποχιακά προϊόντα, ωμά ή μαγειρεμένα με παραδοσιακές συνταγές και τεχνικές.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή