Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έφυγε από τη ζωή ο Λαρισαίος γλύπτης Γιώργος Καλακαλλάς

Σε ηλικία 83 ετών απεβίωσε ο σπουδαίος γλύπτης Γιώργος Καλακαλλάς. Άφησε πίσω του σπουδαίο έργο, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες ζούσε και δημιουργούσε στο εργαστήριό του στο Γέρακα.

Ο γιος του Ανδρέας τον αποχαιρετά με την κάτωθι φωτογραφία γράφοντας:

«Έριξες την τελευταία σου στροφή… (Στα Τρίκαλα στα δύο στενά)
Καλό σου ταξίδι ρε πατέρα!!!!»

Ο Γεώργιος Καλακαλλάς είναι ένας από τους δημιουργούς, που αρκετά έργα του συναντούμε στη Λάρισα. Γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1938. Σύμφωνα με τη στήλη «Η δημόσια γλυπτική στην πόλη της Λάρισας», που επιμελήθηκε η Βάσω Πανάγου ο Γιώργος Καλακαλλάς σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (στο εργαστήρι Γιάννη Παππά), θεωρητικές και ιστορικές σπουδές. Κατά το τελευταίο έτος φοίτησης παρακολούθησε μαθήματα χαλκοχυτικής και γυψοτεχνίας στο εφηρμοσμένο εργαστήριο της Σχολής. Καθόλη τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Επίσης έλαβε υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας και το τότε Βασιλικό ίδρυμα για τη μελέτη της Μεταβυζαντινής και Λαϊκής Τέχνης στο Πήλιο και στα Ζαγοροχώρια (από το 1959 έως το 1962), εργαζόμενος σε εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών και γλυπτών σε μοναστήρια και εκκλησίες. Διορίστηκε επιμελητής στην Έδρα Γλυπτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου δίδασκε από το 1965. Το 1984 εντάχθηκε στη βαθμίδα του λέκτορα και το 1997 έγινε Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Ομότιμος καθηγητής σήμερα).

Έργα του βρίσκονται σε μουσεία, πινακοθήκες, ιδρύματα, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και σε δημόσιους χώρους σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Πραγματοποίησε 60 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έλαβε μέρος σε 280 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε 150 στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Στην Ιταλία τού απονεμήθηκε Δίπλωμα Τιμής για την τέχνη του στην Ευρώπη (1975) και από τη Γαλλία του απενεμήθη το Αργυρό Μετάλλιο Τιμής (2000). Ύψιστη τιμή αποτελεί η βράβευσή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο «Αργυρού ECU» για τις δραστηριότητές του που «προάγουν την ιδέα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης». Επίσης, ειδικού βραβείου έχει τύχει για την προσφορά του στην εκπαίδευση σε ειδική τελετή στην Αρχαιολογική Εταιρεία από την Assotiation Europeennne Des Enseignats. Έχει εκδοθεί βιβλίο με τα έργα του με τίτλο «Γλυπτική» (1998) και υπό έκδοση βρίσκεται το βιβλίο του «Διαφυγή» με σκέψεις πάνω στην τέχνη και τη διδασκαλία της. Από το Πολυτεχνείο εκδόθηκε το βιβλίο του με τον τίτλο «Πλαστικές Δημιουργίες Ι και ΙΙ» (1995). Το 1998 προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση αφιέρωμα στο έργο του με τίτλο «Η Δημιουργία ενός Αγάλματος» και επίσης ταινία γυρίστηκε και από την πολωνική τηλεόραση για τους: Νικηφόρο Βρεττάκο, Γιάννη Ρίτσο και Γιώργο Καλακαλλά.

LARISSANET

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή