Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης

28 Jan 2020 Ελλαδα

Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1945, φοίτησε καταρχήν στην Κτηνιατρική Σχολή την οποία εγκατέλειψε για να φοιτήσει στην Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου και να ασχοληθεί με το θέατρο.

Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα, ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση την περίοδο της χούντας για την οποία φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

Υπήρξε από τους ηθοποιούς εκείνους που ξεχώριζε για την κουλτούρα του και την τεράστια θεατρική του παιδεία, την όποια εξέφρασε σε όλες του τις θεατρικές επιλογές.

Συμμετείχε στην δημιουργία του «Ελεύθερου Θεάτρου», συνεργάστηκε με την Νέα Σκηνή της Άννας Συνοδινού, με την Νέα Πορεία, την παιδική Σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, το θέατρο του Νότου και άλλους θιάσους, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα σχεδόν τα θεατρικά είδη.

Δημιουργός της θεατρικής ομάδας «Σαλτιμπάγκοι» ανέβαζε σημαντικά έργα μερικά από τα όποια έχουν μείνει αξέχαστα, ιδιαίτερα«Rock ‘n’ Roll» του Τομ Στόπαρντ στο οποίο και πρωταγωνίστησε.

Σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν όταν το 2016 παρουσίασε το έργο «Ομπίντα, οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη» το οποίο έγραψε, σκηνοθέτησε και το θεώρησε ως έργο ζωής.

Έπαιξε σε πολλές ελληνικές και διεθνής κινηματογραφικές παράγωγες και έγραψε νουβέλες όπως «Περί Μαιάνδρου», «Απρόσμενα Αισθήματα», «οι Σαλτιμπάγκοι», «Όλοι μαζί τώρα», «Ηθοποιός σημαίνει φως».

Υπήρξε πραγματικά μια πολυσχιδής προσωπικότητα στο χώρο της Τέχνης.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του και στους οικείους της.

admins
Author: admins

Share:
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Γεωργιάδης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Γεωργιάδης

Με βαθιά θλίψη, ανακοινώνουμε τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου, Δημητρίου Νικ. Γεωργιάδη …
Δροσερή γιορτή λήξης για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης του 2024

Δροσερή γιορτή λήξης για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης του 2024

Με μια όμορφη γιορτή, που δρόσισε τα μικρά παιδιά, ολοκληρώθηκε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης για το 2024 …