Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Έφυγε» ο Θάνος Μικρούτσικος

 

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας εδώ και καιρό.

Ο Θάνος Μικρούτσικος κατέληξε, σε ηλικία 72 ετών, από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες όπου έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στη Πάτρα το 1947 και είναι ένας από τους σημαντικούς συνθέτες κλασικής και σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία. Μετά τις σπουδές στην θεωρία και το πιάνο στη Φιλαρμονική Εταιρεία της Πάτρας και στο Ελληνικό Ωδείο, άρχισε να σπουδάζει σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη, Γ.Α. Παπαϊωάννου. Ακολούθησαν οι σπουδές του και η αποφοίτησή του από το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε ηλικία 21 ετών, ξεκινάει την καριέρα του ως συνθέτης, η οποία περιλαμβάνει έργα όπερας, μουσικής δωματίου, συμφωνικής μουσικής, μουσικής για το θέατρο, ηλεκτρονικής μουσικής, τραγούδια, κ.τ.λ.

Στα 27 χρόνια της μουσικής του καριέρας, ο Θάνος Μικρούτσικος έχει ηχογραφήσει 30 LP και CD κι έχει συνθέσει περίπου 500 τραγούδια. Επίσης, έχει συνθέσει 33 έργα κλασικής μουσικής και μουσική για 4 κινηματογραφικές ταινίες, συνεργαζόμενος με σημαντικές δισκογραφικές εταιρείες, όπως τις SONY, CBS, LYRA, ENM, MINOS-EMI, κ.τ.λ. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Ελληνες και ξένους σκηνοθέτες, συνθέτοντας μουσική για 47 θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε όλον τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες Διεθνή Φεστιβάλ Μουσικής και έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από μεγάλο αριθμό ορχηστρών και ορχηστρών μουσικής δωματίου από όλον τον κόσμο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι μέλος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών και της Ενωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδος. Είναι επίσης ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, του οποίου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1986 ως το 1990. Από το 1990 ως το 1993 διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του “Μουσικού Αναλογίου” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Πέρα από τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, ο Θάνος Μικρούτσικος ασχολήθηκε με την πολιτική ζωή του τόπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας διώχθηκε από το καθεστώς για τις αντιδικτατορικές τους δραστηριότητες και ιδέες. Μετά την πτώση της χούντας, συνέχισε να ασχολείται με τα κοινά, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, με υπουργό την Μελίνα Μερκούρη. Μετά από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, έγινε υπουργός Πολιτισμού, στις 16 Μαρτίου 1994, όπου παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 1996.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή