Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εγκαινιάστηκε η Ιόνια Οδός

Μετά από χρόνια προσπάθεια, το πολύπαθο έργο δόθηκε επίσημα προς χρήση.

Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εγκαινιάστηκε η Ιόνια Οδός ένα οδικό έργο στρατηγικής σημασίας για όλη την Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Ήπειρο.

Η Ιόνια Οδός, στα τεχνικά χαρακτηριστικά της, περιλαμβάνει 4 σήραγγες διπλού κλάδου και 5 μεγάλες γέφυρες. Διασχίζει 2 Περιφέρειες και 4 Νομούς.

Το έργο αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη, στο εμπόριο, στις μεταφορές και στον τουρισμό.

«Τα έργα αυτά, στην τελική ανάλυση, ανήκουν στους πολίτες, ανήκουν στον ελληνικό λαό, στους φορολογούμενους πολίτες και είναι καθήκον μας, καθήκον των κυβερνήσεων να τα ολοκληρώσουν με ευθύνη και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Δεν μπορώ, λοιπόν, να μην πω, να παραλείψω να πω, ότι τα έργα αυτά ξεκίνησαν το 2006, τέσσερις κυβερνήσεις πριν από εμάς, ολοκληρώνονται με εμάς.

Ταυτόχρονα, όμως, αναπόφευκτη, είναι και η σύγκριση.

Η σύγκριση της αποτελεσματικότητας, η σύγκριση του χρονοδιαγράμματος, καθότι από το 2006 έως το 2015, για την Ιόνια Οδό, είχαμε την ολοκλήρωση περίπου του 50% των έργων σε εννιά χρόνια και μετά σήκωσαν κάποια τα χέρια ψηλά, καθώς το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους ήταν τέτοιο που τους ανάγκασε να σταματήσουν τα έργα.

Μέσα σε δύο χρόνια, σε δυόμιση χρόνια, όχι μόνο καταφέραμε να ξεκολλήσουμε τα έργα, να τα επανεκκινήσουμε, όχι μόνο βρήκαμε μια φόρμουλα ευνοϊκή για το δημόσιο συμφέρον, αλλά τηρήσαμε, καταφέραμε και τηρήσαμε απόλυτα τα χρονοδιαγράμματα και κάνουμε πράξη ένα όνειρο, ένα όραμα για όλη τη Δυτική Ελλάδα, ένα έργο πνοής για τη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε «συνολικά για τους οδικούς άξονες που δώσαμε σε κυκλοφορία το τελευταίο διάστημα, καταφέραμε να διασφαλίσουμε περίπου 900 εκ. ευρώ, σε σχέση με τις διεκδικήσεις που υπήρχαν από την πλευρά των παραχωρησιούχων, και για τον συγκεκριμένο δρόμο, περίπου 230 εκ. ευρώ. Μένει ένα κομμάτι για τον Ε-65, αλλά ουσιαστικά με τα εγκαίνια σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα, σε ότι αφορά το πλαίσιο του οδικού της δικτύου, γυρίζει σελίδα.

Έργα, όπως η Ιόνια Οδός, δεν έχουν για μας μόνο αυτοτελή σημασία, αλλά αποτελούν τμήματα ενός στρατηγικού σχεδίου, που στοχεύει να αλλάξει στο σύνολό της την εικόνα της χώρας. Να αλλάξει την εικόνα της χώρας μετά από μια δύσκολη και παρατεταμένη πορεία μέσα στο πλαίσιο σκληρής επιτροπείας και σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Η χώρα βρίσκεται για τα καλά σε πορεία εξόδου από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση.

Και στόχος μας, στόχος ορατός, εφικτός, ρεαλιστικός είναι πια μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος, αλλά και μια νέα Ελλάδα απαλλαγμένη από το ασφυκτικό καθεστώς της επιτροπείας. Μια Ελλάδα που θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα μπορεί να βασίζεται, να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, αλλά και να σχεδιάζει αυτοδύναμα και με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον για τους νέους ανθρώπους, τις νέες γενιές, που μπορούν να αντλήσουν από τον τεράστιο πλούτο, τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για να μείνουν εδώ, να προκόψουν εδώ ή και να επιστρέψουν αυτοί που κατά χιλιάδες έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια.

Μια Ελλάδα στην οποία η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση θα συμβαδίζουν με την κοινωνική δικαιοσύνη και την εδραίωση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της Δημοκρατίας. Σήμερα, μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές, τις συνεχόμενες αναβαθμίσεις από πιστωτικούς οίκους της ελληνικής οικονομίας, την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση, που κλειδώνει την προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, είμαστε, πιστεύω, πιο κοντά από ποτέ, όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, στην ολοκλήρωση αυτού του δύσκολου δρόμου και στην προοπτική υλοποίησης αυτής της νέας πραγματικότητας, αυτής της νέας προοπτικής για τη χώρα. Υλοποιώντας τους στόχους και κατακτώντας την οικονομική σταθερότητα, η χώρα μας γυρίζει σελίδα, ανοίγοντας το βηματισμό της σε μια νέα εποχή.

Μια εποχή, όμως, που πρέπει από τώρα να σχεδιάσουμε, να οραματιστούμε, για να μπορέσουμε να την κάνουμε πράξη. Και για μας αυτή η εποχή έχει ένα όραμα, που ονομάζεται ΄΄δίκαιη ανάπτυξη΄΄.

Η ΄΄δίκαιη ανάπτυξη΄΄ έχει και χωρικό προσδιορισμό. Η Δικαιοσύνη δεν είναι μόνο ανάμεσα στις τάξεις, στα στρώματα, στις κοινωνικές τάξεις και τη διαστρωμάτωση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, αλλά και ανάμεσα στις Περιφέρειες. Στις φτωχές και εγκαταλελειμμένες Περιφέρειες που για χρόνια έπαιρναν πολύ μικρό ποσοστό των αναπτυξιακών δαπανών από τη μια και στις άλλες, στο κέντρο, που έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος».

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή