Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εικόνες και βίντεο από τη μοναδική τελετή της Αποκαθήλωσης στον λόφο της Παναγίας Ξενιάς

Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης πραγματοποιήθηκε και φέτος η τελετή της Αποκαθήλωσης στον Λόφο της Παναγίας Ξενιάς, από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, παρουσία πλήθους πιστών.
Το έθιμο καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1976, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Δημητριάδος και στη συνέχεια Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και αναβιώνει κάθε χρόνο σύμφωνα με την παράδοση.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επεσήμανε ότι τελετές σαν κι αυτή, που κατά το έθος πραγματοποιούνται στην Μητρόπολή μας, «βοηθούν να νιώσουμε το μέγεθος της θυσίας του Χριστού και να προετοιμαστούμε για να βιώσουμε το Πάσχα». Παρατήρησε ότι «ο Κύριος εκουσίως έφθασε στο έσχατο σημείο της ανθρώπινης ταπείνωσης, για να μας χαρίσει την Ανάσταση και την Ζωή». Αναφέρθηκε, επίσης, στον διάλογο του Κυρίου με τους δύο συσταυρωθέντες ληστές, «όπου διασώζεται η στάση του κάθε ανθρώπου στην επίγεια ζωή. Ο ένας κρατούσε μέσα του την φλόγα της ελπίδας και απευθύνεται με πίστη στον Χριστό. Ο λόγος του φανέρωσε την ειλικρινή του μετάνοια, την οποία δέχθηκε ο Κύριος, που αναμένει από τον κάθε άνθρωπο τον λόγο της μετανοίας και της επιστροφής. Ο άλλος εγκλωβίστηκε στην λογική του, δεν άνοιξε την καρδιά του στο έλεος του Θεού, δεν ένιωσε την ανάγκη της μετανοίας και παρέμεινε σκληρός. Ο πρώτος «λήστεψε» τον παράδεισο με την μετάνοιά του. Ενώ ο άλλος και όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον εγωισμό και στην αυτάρκειά τους, χάνουν την δυνατότητα της κοινωνίας με τον Χριστό και την σωτηρία».

Ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την χαρά του για την πορεία της αναστήλωσης της παλαιάς Μονής και την βεβαιότητα ότι θα φθάσουμε μέχρι το τέλος, χάρη στην προσφορά των απλών προσκυνητών.

 

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή