Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έκαψε καρδιές «Το κορίτσι του Συντάγματος»

Παρόλο που χθες βράδυ, Σάββατο 2 Μαρτίου, γίνονταν δυο ξεχωριστές  πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη των Τρικάλων – μια σημαντικότατη θεατρική παράσταση στο Πνευματικό Κέντρο και μια μουσική συνάντηση σε μια από τις μουσικές σκηνές της  πόλης – ο  Δημοτικός Κινηματογράφος  ξεπέρασε για δεύτερη συνεχόμενη φορά,  το φράγμα των λίγων εισιτηρίων σε  μια  απευθείας μετάδοση όπερας, από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ).

Τα Τρίκαλα, φαίνεται ότι φέτος, άρχισαν να βάζουν για τα καλά στη ζωή τους την Όπερα.

Την αριστουργηματική κωμική όπερα – που σπάνια ανεβαίνει στις λυρικές αίθουσες – «Το Κορίτσι του Συντάγματος» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 29 θεατές, κάποιοι από τους οποίους είχαν έρθει στα Τρίκαλα για να την παρακολουθήσουν από όμορους δήμους.

 Πρωταγωνιστές της  παράστασης –  συμπαραγωγή της  Metropolitan Opera, της Royal Opera House του Λονδίνου και της Wiener Staatsoper της Βιέννης –   οι αστέρες του μπλε κάντο, η Νοτιοαφρικανή σοπράνο Πρήττυ  Γέντε και ο Μεξικανός τενόρος Χαβιέ Καμαρένα.

Η Πρήττυ Γέντε στο ρόλο της Μαρί – της κοπέλας που υιοθετήθηκε από ένα Γαλλικό σύνταγμα πεζικού, όταν μωρό  βρέθηκε εγκαταλειμμένο στο πεδίο μάχης  –  και ο τενόρος Χαβιέ Καμαρένα στο ρόλο του Τόνιο – το παλικάρι από το Τιρόλο που την ερωτεύεται και στρατολογείται στο Γαλλικό σύνταγμα για να είναι μαζί με την αγαπημένη του –  έδωσαν υψηλότατης  ποιότητας ερμηνείες.
 

  • Ένα ανκόρ για τον Τόνιο του Χαβιέ Καμαρένα

Η δύναμη και η μαγεία των ερμηνειών των πρωταγωνιστών ήταν τέτοια, που – μετά την περίφημη άρια του Τόνιο  «Ah! Mes amis … Pour mon âme» με τα εννέα κόντρα-ντο στη σειρά  και την άρια «Il faut partir» της Μαρί –  το κοινό στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων, παραλίγο να αρχίσει να χειροκροτεί, σε ένα βαθμό παρασυρμένο και από το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα της Μετροπόλιταν Όπερα στην Νέα Υόρκη και παρακολουθούσαν ζωντανά την παράσταση.

Μάλιστα, ήταν τέτοιο το εκτόπισμα της  ερμηνείας  του Χαβιέ Καμαρένα, ώστε το ντελίριο χειροκροτημάτων του κοινού της ΜΕΤ, τον έκανε αφενός να δακρύσει, αφετέρου να επαναλάβει την άρια, που λίγοι μόνο τενόροι έχουν την τεχνική δυνατότητα να την ερμηνεύουν.

Έτσι, χάρισε ένα ανκόρ… κατά την διάρκεια της παράστασης. Γεγονός που σπάνια συνηθίζεται.

Την διεύθυνση ορχήστρας είχε ο Ενρίκε Ματζόλα ο οποίος ήταν εκφραστικά διασκεδαστικός στο πόντιουμ κατά  την εισαγωγή της  πρώτης πράξης  και η έξυπνα κωμική σκηνοθεσία είχε την υπογραφή του Λωρέν Πέλι.
 
Η έκπληξη που επιφύλασσε σε αυτή την παράσταση η Μητροπολιτική Όπερα, ήταν η εμφάνιση της διάσημης από το Χόλυγουντ ηθοποιού, Κάθλιν Τέρνερ – στον  ομιλούντα ρόλο της Δούκισσας του Κράκενθορπ – στην πρώτη της  παγκόσμια οπερετική εμφάνιση.  

Αν και η κωμική όπερα του Ντονιτσέτι «Το Κορίτσι του Συντάγματος», γράφτηκε  μεταξύ 1838 και 1840, η παραγωγή της ΜΕΤ την τοποθέτησε χρονικά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Άξιο να σημειωθεί είναι το γεγονός, ότι οι θεατές στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων, τόσο κατά την διάρκεια του διαλείμματος, όσο και μετά το τέλος της παράστασης, σχολίαζαν πόσο πολύ είχαν γοητευτεί, από την άγνωστη σε πολλούς,  όπερα του Ντονιτσέτι και τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών.

H επόμενη παράσταση του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD», είναι το Σάββατο 30 Μαρτίου, με την «Βαλκυρία» , στην πολυαναμενόμενη αναβίωση του δεύτερου μέρους της ρομαντικής τετραλογίας του Κύκλου του Δαχτυλιδιού, του Βάγκνερ.
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή