Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ στα Τρίκαλα για τα 80 χρόνια ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ

Συνέχεια  των  δραστηριοτήτων του ΚΚΕ στα Τρίκαλα για την ανάδειξη της πολύτιμης πείρας από τον τιτάνιο  αντιφασιστικό –απελευθερωτικό αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης.

      8 δεκαετίες συμπληρώθηκαν από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) και κατόπιν του ΕΛΑΣ , του ένοπλου λαϊκού στρατού, που έκανε πράξη το σύνθημα «στ’ άρματα, στ’ άρματα/ εμπρός στον αγώνα»   και οργάνωσε το λαό για να πάρει μόνος του τη λευτεριά με τραγούδια, όπλα και σπαθιά. 

Η μεγάλη εποποιία του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας ενάντια στην Τριπλή Φασιστική Κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων. Ιδιαίτερα σήμερα, που η καπιταλιστική εξουσία επιδιώκει να «ξαναγράψει» την Ιστορία με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό.

Η συγκρότηση του ΕΛΑΣ αποτέλεσε το επιστέγασμα της τιτάνιας προσπάθειας των κομμουνιστών να ανασγκροτήσουν το ΚΚΕ και να οργανώσουν μαζική εργατική – λαϊκή απελευθερωτική πάλη.Η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και η δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αποδεικνύουν ότι ακόμα και ο πιο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί από την οργανωμένη μαζική δράση του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Οι μερικές δεκάδες κομμουνιστές, που πρωτοστάτησαν στην ανασυγκρότηση του ΚΚΕ και στη συγκρότηση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, σε καιρούς που η αστική προπαγάνδα μιλούσε για τις ανίκητες στρατιές του Χίτλερ και καλούσε σε υποταγή, κατόρθωσαν με τη δύναμη της εργατικής – λαϊκής υποστήριξης να δημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα από τα μεγαλύτερα ένοπλα αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης.

Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του 1940 αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, αφού οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στην Κίνα, στη Ρωσία και των συμμαχιών τους είναι σε εξέλιξη, εγκυμονώντας κινδύνους νέων και γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, η χρόνια εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμούς, η παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο δεν προστατεύουν τα σύνορα της χώρας και τον λαό, όπως ισχυρίζονται τα αστικά κυβερνητικά κόμματα – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) – αλλά προσθέτουν νέους κινδύνους πολεμικής εμπλοκής.

Η απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Ελλάδας από τον ΕΛΑΣ απέδειξε έμπρακτα τη δυναμική του οργανωμένου και αποφασισμένου λαού

Με την έμπνευση και τις διδαχές  της ιστορίας του λαού μας η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης –ΔΣΕ (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)  εκδηλώσεις , αξιοποιώντας ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή μας κατά τον γιγάντιο εκείνο αγώνα.

• Το προηγούμενο διάστημα διοργάνωσε εκδήλωση  για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Μερίτσας (Οξύνεια Καλαμπάκας) εναντίον των Ιταλών κατακτητών ,  που πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη οργανωμένη μάχη της εθνικής αντίστασης στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο στην Αλβανία.Η Μάχη της Μερίτσας δόθηκε από τις δυνάμεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ,που κατάφεραν να ξεσηκώσεουν τους κατοίκους της περιοχής σε μια ένοπλη λαϊκή πάλη κατά του κατακτητή σηματοδοτώντας την παραπέρα δοξασμένη πορεία μέχρι την πολυπόθητη λευτεριά. Στην εκδήλωση μίλησε ο Σωτηρόπουλος Σωτήρης ,γραμματέας της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ , ενώ στη εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αχιλλέας Κανταρτζής , υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων & γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

• Την περασμένη Τρίτη 18 Απρίλη διοργάνωσε εκδήλωση  για τον απαγχονισμό των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών από τους Ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τουςΑκριβώς 79 χρόνια από τη μέρα που στάθηκαν αλύγιστοι μπροστά στην αγχόνη των Γερμανών  Ναζί κατακτητών και καθ’ υπόδειξη των ντόπιων συνεργατών τους. Ακριβώς στον τόπο θυσίας τους , όπου σήμερα δεσπόζει το μνημείο τους, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων. Όπου απέναντί του βρίσκεται το ιστορικό κτίριο του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον» ,που τότε στεγαζόταν η Γερμανική Ναζιστική Διοίκηση, η «Κομαντατούρ» . Ενώ από το  μπαλκόνι του έχουν εκφωνήσει ιστορικούς λόγους ο Άρης Βελουχιώτης και ο Στρατηγός Στέφανος Σαράφης με την απελευθέρωση.

Στην εκδήλωση υπήρξε σύντομος χαιρετισμός εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ , αφηγηματική παρουσίαση του ιστορικού των γεγονότων από μαθητές μέλη της ΚΝΕ , απαγγελία ποιημάτων , καθώς και κατάθεση στεφάνων από την οικογένεια του απαγχονισθέντα ΕΠΟΝίτη Κώστα Σύρμπα , από υην ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ , την ΚΜΕ & το ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Γιώργος Καΐκης & Έφη Στάμου , ενώ η  κεντρική  ομιλία πραγματοποιηθηκε από τη Γεωργία Καπέτη , μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας και υποψήφια βουλευτή του Κόμματος. Μετακύ άλλων η Γεωργία Καπέτη στην ομιλία της τόνισε:

 «Ισχυρό και άφθαρτο το αποτύπωμα  των  5 αλύγιστων ΕΠΟΝιτών-εφεδροελασιτών Κώστα Σύρμπα, Κώστας Στεργιόπουλου, Γιάννη Μπριάζη, Αποστόλη Τσανάκα και Στέργιου Γάτσα στην ιστορία της ταξικής πάλης και των  λαϊκών αγώνων του τόπου μας. Ο ηρωισμός του ΕΛΑΣ, συνολικότερα του ΕΑΜ και των ΕΑΜικών οργανώσεων, αποδεικνύει πως η δύναμη της εργατικής – λαϊκής οργάνωσης, αυτενέργειας και πάλης για έναν καλύτερο κόσμο είναι αστείρευτη. Οι αγωνιστές του μεγάλου αυτού αντιφασιστικού- απελευθερωτικού κινήματος ελευθέρωσαν την πατρίδα μας με αγώνες και θυσίες και όχι με υποταγή, ραγιαδισμό και μοιρολατρία Η απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Ελλάδας από τον ΕΛΑΣ απέδειξε έμπρακτα τη δυναμική του συνθήματος «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής»..

Σήμερα, ο δρόμος της ανατροπής είναι η μόνη πραγματική επιλογή που έχει η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, η νεολαία και οι γυναίκες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών για να σώσουν τη ζωή τους και το μέλλον τους.

Αυτός ο δρόμος περνάει  σήμερα μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ και στην κάλπη μ γιατί ο λαός χρειάζεται να αντιμετωπίσει το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησηςΤο κρίσιμο ζήτημα των εκλογών είναι πόσο δυνατός θα βγει ο λαός την επόμενη μέρα. Που θα περιλαμβάνει σταθερά καθηλωμένους μισθούς ανάλογα με τα κέρδη των επιχειρήσεων. Το κρίσιμο ζήτημα για τη ζωή μας είναι το δυνάμωμα της εργατικής λαϊκής πάλης με μπροστάρη το ΚΚΕ. Όπως τότε κ τώρα! 

•Η συνέχεια των εκδηλώσεων δίνεται την Κυριακή 30 Απρίλη , στην πλατεία του Κόκκινου Πύργου , στις 11πμ

Τιμούμε τους μαχητές του εφεδρικού ΕΛΑΣ και τους κατοίκους της περιοχής που έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές στα γεγονότα της  μάχης στη θέση Καραούλα (μαντρί Στάμου) & του  «μπλόκου»- του Πύργου στις 17 προς 18 Απρίλη του ’44 .Τα γεγονότα εκείνες τις μέρες του Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα, ξεκινούν από τον Κόκκινο Πύργο και εξελίσσονται ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Από τις δραματικότερες πράξεις των γεγονότων, σαν ένας τραγικός και συνάμα ηρωικός τους επίλογος, ήταν η εκτέλεση των 5 ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, την Τρίτη του Πάσχα, 18 του Απρίλη.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ της Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ του ΚΚΕ

 

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή