Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια ΤΕΕ: Πέντε μεταρρυθμίσεις προτείνει ο Γ. Στασινός

Πλέγμα πέντε μεταρρυθμίσεων,  που συνδέουν το θεσμικό,  αναπτυξιακό έργο του ΤΕΕ και την επιστημονική και παραγωγική δραστηριότητα των Μηχανικών με την πρόοδο της χώρας παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός από τα Ιωάννινα, στην  επετειακή εκδήλωση για την καμπάνια εορτασμού των 100 χρόνων του ΤΕΕ,  τονίζοντας ότι “έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά”,  ζητώντας  για αυτό το σκοπό τη συμβολή όλων των πολιτικών, θεσμικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Η καμπάνια του ΤΕΕ, μεταφέροντας  το μήνυμα για το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας τον τελευταίο αιώνα περιοδεύει με δεκάδες τοπικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικό μήνυμα “εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε”,  είπε ο Γιώργος Στασινός στην εκδήλωση των Ιωαννίνων, που έγινε με μεγάλη επιτυχία,  παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, Βουλευτών, Ακαδημαϊκών, Τοπικών Αρχών και συμμετοχή μεγάλου πλήθους Μηχανικών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ.

“Το ΤΕΕ και οι Μηχανικοί πρωτοστατούν στον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και στην ανθεκτικότητα”, είπε ο Γιώργος Στασινός  εστιάζοντας σε “πέντε έννοιες με νόημα και περιεχόμενο ουσίας: Μηχανικοί, Περιβάλλον, Επιστήμη, Κοινωνία. Ανάπτυξη, που  δημιουργούν δυναμικά δίδυμα με τις βασικές μας έννοιες: Πράξεις με έργα. Πράσινος Μετασχηματισμός. Νέες Υπηρεσίες. Ψηφιακός Μετασχηματισμός. Βιωσιμότητα“. Και τόνισε ότι: “Mε αυτές τις πέντε συν πέντε λέξεις και φράσεις, πυλώνες αν μου επιτρέπετε, αποτυπώνουμε την ουσία του έργου του ΤΕΕ χθες, σήμερα και αύριο”.

Πλέγμα 5 μεταρρυθμίσεων για την πρόοδο της χώρας

Στην αιχμή της ομιλίας του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέδειξε “ένα πλέγμα 5 μεταρρυθμίσεων για την πρόοδο της χώρας. Ένα πλέγμα αλλαγών και στόχων, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, που αλλάζει την Ελλάδα και που μαζί της αλλάζει η δουλειά μας και όλοι εμείς”, που “αποδεικνύουν τον θεσμικό και μεταρρυθμιστικό ρόλο ενός ιστορικού θεσμού, του ΤΕΕ, που έκλεισε ήδη τα 100 χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία”. Ο Γιώργος Στασινός τις παρουσίασε αναφέροντας σχηματικά ότι αυτές είναι:

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες παντού:  “Θέλουμε ο μηχανικός, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και εν τέλει η δημόσια διοίκηση να καταφέρουν να εξυπηρετούνται για όλα μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα αιχμής”.

Κράτος βοηθός και όχι δυνάστης του πολίτη: “Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης από το κακό τους παρελθόν, να αναδείξουμε την ωφέλεια που μπορεί να έχει για την κοινωνία και την οικονομία, με διαφάνεια, αξιοπιστία, λογοδοσία, ανταγωνιστικότητα και ποιότητα”.

Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός στην πράξη: “Θέλουμε το κράτος να γίνει πραγματικά επιτελικό και να καταφέρει επιτέλους να σχεδιάσει την ανάπτυξη του τόπου”.

Ενισχυμένος ρόλος του μηχανικού:  “Θέλουμε, για μια ακόμη φορά στην ιστορία της χώρας, τον μηχανικό στυλοβάτη της ανάπτυξης. Με νέα προσόντα, με ενισχυμένο ρόλο, με πολλαπλούς ρόλους και έργα”.

Βιώσιμη Ανάπτυξη με νέες δουλειές για όλους: “Θέλουμε πολιτικές που διαχέονται στην κοινωνία, που συμβάλλουν παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία νέου πλούτου, που δημιουργούν καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, Με μοναδικούς πόρους διαθέσιμους, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας και νέου ΕΣΠΑ, το στοίχημα είναι η έμπρακτη διάχυση στην κοινωνία όλων των ωφελημάτων”.

Νίκος Παπαθανάσης: H συνεργασία Πολιτείας – ΤΕΕ  προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας

Εκφράζοντας τη σταθερή πεποίθησή του ότι “οι μηχανικοί κατ’ ουσίαν σηματοδοτούν την ανάπτυξη μίας χώρας” αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας της Πολιτεία και κυβέρνησης με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ο Νίκος Παπαθανάσης Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, απευθύνοντας γραπτό χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια ΤΕΕ στα Ιωάννινα, σημειώνοντας ότι:  “είναι μία συνεργασία που είναι αναμφίβολα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας”.

“Το ΤΕΕ, όπως πολύ συχνά αναφέρει και ο Πρόεδρος Γιώργος Στασινός, αναλαμβάνει πλέον να φέρει σε πέρας δύσκολα έργα, απαιτητικές αποστολές και το κάνει με την βαρύτητα του θεσμικού του ρόλου” σημείωσε ο κος Παπαθανάσης,  υπογραμμίζοντας ότι: “Αυτός ο ρόλος στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας είναι κομβικός καθώς για πρώτη φορά το ΤΕΕ έχει αναλάβει ως αναθέτουσα αρχή, έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του ΕΣΠΑ, που μεταμορφώνουν την χώρα μας. Έργα που αποτελούσαν χρόνιες εκκρεμότητες, σύνθετα και κρίσιμα για να αποκτήσει η Ελλάδα ανθεκτικές και σύγχρονες υποδομές που υπηρετούν την κεντρική στρατηγική της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης”

Ο κ. Παπαθανάσης, αφού υπογράμμισε την επιλογή της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για στενότερη συνεργασία με το ΤΕΕ, τόνισε ότι “το ΤΕΕ, σήμερα, μπορεί και πρέπει να παίξει πιο ουσιαστικό ρόλο στο αναπτυξιακό άλμα που φιλοδοξούμε να πετύχουμε συλλογικά ως κοινωνία”. “Διότι με τη δύναμη που του δίνει η επιστημοσύνη των μελών του και την αξιοπιστία, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζουν την παρούσα διοίκησή του, μπορεί και πρέπει να στηρίξει την Πολιτεία, στις σύγχρονες προκλήσεις, ακόμη περισσότερο από όσα έχει πράξει στον έναν αιώνα ιστορία του” συνέχισε. Χαρακτήρισε δε το ΤΕΕ “ικανό κοινωνικό εταίρο”,  εξηγώντας ότι “το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ξέρει πώς να διεκδικεί, να προτείνει και να πρωτοστατεί σε ζητήματα που η Πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί οργανωμένα και ξέρει πώς μέσα από το επιστημονικό του έργο να φέρνει στο σήμερα τεχνολογίες και εξελίξεις του αύριο. Έχει, επομένως ενεργή συμμετοχή στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια”.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή