Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδήλωση Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Γυμνάσιο Οξύνειας

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2005 ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Κάθε χρόνο, αυτήν την ημέρα, η ανθρωπότητα τιμά διεθνώς τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων, αθώων θυμάτων της φρίκης του Ολοκαυτώματος, που εξολοθρεύτηκαν, μαζί με εκατομμύρια άλλους αθώους, στα κρεματόρια και στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 
Με την ευκαιρία της επετείου οι μαθητές του Γυμνασίου Οξύνειας τίμησαν κι αυτοί με τη σειρά τους τα θύματα της γερμανικής ναζιστικής θηριωδίας στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
 
Ο Διευθυντής του Γυμνασίου συζήτησε με τους μαθητές για τις έννοιες: Εβραίοι, ολοκαύτωμα, ρατσισμός, ναζισμός, Άρεια Φυλή, Άουσβιτς. Στη συνέχεια είδαμε το ντοκιμαντέρ «΄Αουσβιτς -Ποτέ Ξανά» που αναφέρεται στα στρατόπεδα του ΄Αουσβιτς. Είδαμε συγκλονιστικές φωτογραφίες σκελετωμένων ανθρώπων, ομαδικών τάφων με εκατοντάδες πτώματα και κτιρίων του Άουσβιτς, του τόπου μαρτυρίου τους. Όλα αυτά μας έκαναν να φωνάξουμε: «Ποτέ Ξανά».
 
Η κουβέντα επεκτάθηκε στο σήμερα. Τέθηκε το ερώτημα αν ξεπεράσαμε τις ιδεολογίες που δημιούργησαν το Ολοκαύτωμα και όλοι προβληματιστήκαμε με την σημερινή παγκόσμια σκηνή.
 
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την ταινία του Λάζλο Νέμες «Ο Γιος του Σαούλ» . Στο Άουσβιτς του 1944 ο Σαούλ είναι ένας από τους λίγους επιζώντες Εβραίους, ο οποίος αναγκάζεται να βοηθά τους Γερμανούς στο κάψιμο των νεκρών ομοεθνών του. Μέχρι που κάποια στιγμή αποφασίζει να θάψει το πτώμα ενός παιδιού, το οποίο ισχυρίζεται πως είναι δικό του. Η ταινία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για το εντελώς πρωτότυπο και τολμηρό αριστούργημα στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λάζλο Νέμες ενός βοηθού του Μπέλα Ταρ.
admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή