Έκκληση του Συλλόγου Τουριστικών Γραφείων Ν. Τρικάλων για στήριξη των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Τρίκαλα, 24η Ιανουαρίου 2022

Κύριε Υπουργέ,

Το νέο έτος για εμάς τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων δυστυχώς δεν φέρνει χαρμόσυνα μηνύματα ελπίδας. Η νέα χρονιά μας θυμίζει τη συμπλήρωση των δύο ολόκληρων μαύρων χρόνων της πανδημίας. Δύο ολόκληρα έτη χωρίς έσοδα στις επιχειρήσεις μας. Δύο έτη απελπισίας και απόγνωσης Δύο έτη απραγίας και ακινησίας των τουριστικών λεωφορείων μας.

Στα δύο αυτά έτη, η μόνη στήριξη που μας παρείχατε, ανέρχεται περίπου στα €7.000,00. Δηλαδή €3.500.00 για την ενίσχυση ενός τουριστικού λεωφορείου και περίπου €3.400.00 (το 2,5% του μέσου τζίρου ενός τουριστικού λεωφορείου) μία ενίσχυση που ο μισός κλάδος δεν έλαβε γιατί δεν είχε εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στα λεωφορεία του. Δυστυχώς άλλα πραγματικά έσοδα δεν υπήρξαν. Διότι οι λιγοστές εκδρομές που μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε το καλοκαίρι είχαν την ελάχιστη συμμετοχή καθώς το ταξιδιωτικό κοινό τρέμει στην ιδέα να μπει στο λεωφορείο. Το αποτέλεσμα είναι ένα τουριστικό λεωφορείο να αδυνατεί με την εκδρομή να παράγει το ελάχιστο κέρδος για τον ιδιοκτήτη του. Άλλα έσοδα για το τουριστικό λεωφορείο ιδίως σε περιοχές όπως η δική μας δεν υφίστανται Διαφορετικά μεταφορικά έργα, όπως εργοστάσια, δεν υπάρχουν, αλλά και οι σχολικές μεταφορές των Περιφερειακών Ενοτήτων δυστυχώς έχουν ανατεθεί με συνοπτικές διαδικασίες (υπό μορφή παράτασης ήδη ληγμένων συμβάσεων) στα κατά τόπους Κ.Τ.Ε.Λ.

Ο μέσος ιδιοκτήτης τουριστικού λεωφορείου σε μία πόλη σαν τα Τρίκαλα, παλεύει λοιπόν να επιβιώσει τα δύο τελευταία χρόνια με €7.000.00 που δεν επαρκούν για τη διαβίωσή του πόσο μάλλον και για να καλυφθούν ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις της επιχείρησής του. Χωρίς δικαίωμα ακινησίας στα τουριστικά μας λεωφορεία από το Μάιο του 2021 έχουμε φτάσει να δανειζόμαστε για να πληρώσουμε τις ασφάλειες των τουριστικών μας λεωφορείων, τα οποία στην ουσία είναι ακίνητα από το 2020. Το αποτέλεσμα σύντομα είναι το αναμενόμενο, λουκέτο για εκατοντάδες επιχειρήσεις και ο αφανισμός ενός ολόκληρου κλάδου. Πρέπει άμεσα να λάβετε μέτρα για την ενίσχυση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων διότι βρισκόμαστε κυριολεκτικά σε απόγνωση. Πιστεύουμε πως βρισκόμαστε κοντά στην έξοδο αυτής της στους που χρειάζεται όμως έμπρακτη και γενναία στήριξη από την κυβέρνηση για να βγούμε στο φως.

Έτσι για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο 2023 χωρίς λουκέτα ζητούμε τα εξής μέτρα στήριξης:

  • Άμεση ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων ίση ή μεγαλύτερη αυτής που λάβαμε για το 2020.
  • Έκτακτη εφαρμογή παράτασης του ορίου ηλικίας κατά δύο τη όλων των τουριστικών λεωφορείων που έχουν ταξινομηθεί σε κυκλοφορία μέχρι 1/1/2020, ως δίκαιη αντιστάθμιση της χαμένης τους ηλικίας λόγω της διετούς απραγίας εν μέσω πανδημίας
  • Εφαρμογή του κατώτερου δυνατού Φ.Π.Α. στο τουριστικό πακέτο μεταφοράς με τουριστικά λεωφορεία και υπηρεσιών περιηγήσεων.
  • Εφαρμογή έμμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεών μας για τα καύσιμα.
  • Επαναφορά της επιδότησης ενοικίου των τουριστικών μας αλλά και σε κάθε είδος υπηρεσιών γραφείων
  • Επιδότηση των ασφαλιστικών μας εισφορών/φορολογικών μας υποχρεώσεων
  • Επαναφορά του δικαιώματος θέσης σε αναστολή εργαζομένων των επιχειρήσεών μας
  • Ένταξη στο ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση των Τ.Α.Δ.
  • Επιδότηση των παγίων δαπανών των γραφείων μας
  • Ανάκληση αδειών των τουριστικών γραφείων των ΚΤΕΛ. εφόσον ισχύει ακόμη μονοπώλιο στις συγκοινωνίες. Είναι αδιανόητο τα τουριστικά γραφεία να μην έχουν κανένα πόρο και ένα ελάχιστο έργο που μπορεί να σκύψει πιθανόν να το καρπωθούν θυγατρικές των ΚΤΕΛ. τα οποία έχουν εξασφαλισμένο και κατοχυρωμένο έσοδο από το συγκοινωνιακό έργο.

Δυστυχώς δεν μας έχουν απομείνει άλλα περιθώρια κύριε Υπουργέ. Η επιβίωση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων θα κριθεί από τις άμεσες ενέργειές σας. Εμείς από την πλευρά μας σας απευθύνουμε αυτή την ύστατη έκκληση. Σε περίπτωση που δεν λάβουμε άμεσα την απαραίτητη ανάσα ζωής δεν θα χουμε άλλη επιλογή παρα να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας. Ελπίζουμε βέβαια να μην καταλήξουμε έτσι, να μην αδιαφορήσετε για τα προβλήματά μας, διότι κι εμείς μέσα στην απελπισία μας δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να βγούμε στους δρόμους, μη φοβούμενοι πλέον τις οποίες συνέπειες!

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΥ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ            ΚΩΤΟΥΛΑΣ Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή