Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Στο ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας βρέθηκαν μαθητές/ριες της Β΄ Λυκείου του 4ου ΓΕΛ Τρικάλων.

Στόχος μας η επίσκεψη στον  Όλυμπο, ο οποίος όπως μάθαμε έχει σπάνια ενδημικά φυτά, αλπικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, μοναδικά περιβαλλοντικά μονοπάτια. Είναι ένα υπέροχο μνημείο της φύσης που αποτελεί ιδανικό πεδίο για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.  Φτάσαμε 9:30 στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας. Εκεί μας καλωσόρισε η Χάιδω και μας παρουσίασε δραστηριότητες του προγράμματος. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση πολυμεσικής εφαρμογής για τον Όλυμπο και αυτό συνετέλεσε να ακολουθήσει επίσκεψη σε μέρη εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς για δραστηριότητες πεδίου.

Αναζητήσαμε παραδοσιακά και ιστορικά στοιχεία για το Πλατανόδασος, τον Παλιό Σπαρμό κ.α., επισκεφτήκαμε παραολύμπιους οικισμούς και συμμετείχαμε σε δραστηριότητες πεδίου. Η πρώτη μας στάση το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Σπαρμού που βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου. Το μοναστήρι είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων στη θέση που είναι γνωστή με το όνομα «Σκαμνιώτικες Μαγούλες». Η Ιερά Μονή απέχει μόλις 28 χλμ. από την Ελασσόνα. Εκεί ο μοναχός με περισσή αγάπη μας ενημέρωσε για την ιστορία της Μονής, χάρισε δώρα και ευχήθηκε υγεία σε όλους μας και πρόοδο στους μαθητές και στις μαθήτριες.

Ακολούθησε ανάβαση στο ΚΕΟΑΧ που βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820μ. Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ, συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Η όλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός. Για την επίσκεψή στο ΚΕΟΑΧ ο αρχηγός κάθε ομάδας καταθέτει για λόγους ασφαλείας και μόνο τα προσωπικά του στοιχεία στην πύλη του Στρατού. Η διέλευση από την Κεντρική πύλη του Στρατού είναι δυνατή καθημερινά, από τις 07:00 πμ έως και τις 20:00 μμ (περιορίζεται χρονικά για λόγους ασφαλείας κατά τις νυχτερινές ώρες). ΚΕΟΑΧ. Στο ΚΕΟΑΧ (http://xionodromika.gr/ski-centers/xionodromiko-kentro-olympou/) γίνεται εκπαίδευση καταδρομέων οπότε δεν μας επέτρεψαν να βγάλουμε φωτογραφίες στις εγκαταστάσεις. Η επίσκεψή μας ήταν αρκετά εντυπωσιακή καθώς είχαμε ενημερωθεί στη ΣΜΥ Τρικάλων για τη χειμερινή άσκηση στο ΚΕΟΑΧ και είχαμε παρακολουθήσει βίντεο.

Το τοπίο ήταν μαγευτικό δεν θέλαμε να φύγουμε και καθώς υπήρχε η δυνατότητα για φαγητό απολαύσαμε την υπέροχη θέα περισσότερη ώρα μέχρι να παραγγείλουμε και να φάμε. Ένα υπέροχο πέπλο κάλυψε την κορυφή του Ολύμπου καθώς αποχωρούσαμε και η Ήρα ένα κανελί σκυλί μας καλούσε να τη χαϊδέψουμε και μας αποχαιρέτησε με δυσκολία. Το λεωφορείο άρχισε να κατηφορίζει και ενώ κατεβαίναμε συναντήσαμε άγρια άλογα, που ζουν ελεύθερα στις πλαγιές του Ολύμπου. Τότε αντιληφθήκαμε την μοναδικότητα του Ολύμπου και κατανοήσαμε όσα μέχρι τότε συζητούσαμε στο σχολείο για την προστασία και διατήρηση των φυσικών περιοχών, ως καταφύγια της άγριας ζωής και ως χώροι αναζήτησης και επικοινωνίας ανθρώπου και φύσης.  Ακολούθησε αξιολόγηση και κλείσιμο του προγράμματος.  Μια στάση για καφέ στην Ελασσόνα όπου συναντήσαμε τη φίλη μας τη Μαρία και επιστροφή στην πόλη μας.

Ευχαριστήσαμε τη Χάιδω και τον Ανδρέα οι οποίοι μας υποσχέθηκαν να επισκεφτούν το σχολείο μας για μαθήματα φωτογραφίας και επεξεργασίας αυτών.
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση λίγες ώρες μελέτης, αρκετές εμπειρίες, πολλά συναισθήματα, μοναδικά αρώματα και μυρωδιές, ανεξίτηλες εικόνες, μαγεία !!! Ήταν ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, ένα μάθημα εκτός αίθουσας, διαφορετικό αλλά διαχρονικό, θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας. Ευχαριστίες οφείλουμε πρώτα – πρώτα το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας για την εμπιστοσύνη τους, τη Διευθύντρια Β/Θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων για την έγκριση της επίσκεψης και στους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας,
τον Ανδρέα, υπεύθυνο και τη Χάιδω, μέλος της Π.Ο. του ΚΠΕ.

Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές/ριες για την άψογη συμπεριφορά τους και πολλά ευχαριστώ στους συνοδούς Ζαχαρία, Μανώλη και Ευαγγελία που με μπόλικη διάθεση συνόδεψαν τους μαθητές/ριες στον Όλυμπο για μια διαφορετική μάθηση – βιωματική.
 
Μαριάννα Αποστόλου, Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας
Διευθύντρια του 4ου   ΓΕΛ Τρικάλων – «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή