Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έλεγχο σε πραγματικό χρόνο στις λιανικές συναλλαγές

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ψηφίστηκε το ΦΕΚ, όπου η ενημέρωση της Α.Α.Δ.Ε θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο από όλες τις λιανικές συναλλαγές.

Ριζικές αλλαγές έρχονται στους φορολογικούς ελέγχους μέσω διασταυρώσεων στοιχείων, μετά την υπογραφή σχετικού ΦΕΚ, το οποίο θέτει σε άμεση ισχύ τον έλεγχο των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.

Η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο από τις ταμειακές μηχανές και τους φορολογικούς μηχανισμούς προσδιορίζονται στις συμπληρωματικές τεχνικές προδιαγραφές που  αναφέρει το Φ.Ε.Κ 317/06/02/2020.

Μετά την δημοσίευση του Φ.Ε.Κ,  κλείνει και ο κύκλος που σηματοδοτεί το τέλος των χειρόγραφων βιβλίων και παραστατικών (Αποδείξεις και τιμολόγια).

Εντός του 2020 καταργούνται τα βιβλία εσόδων – εξόδων.

Με το νέο σύστημα έρχονται και οι αλλαγές στις ταμειακές μηχανές σε όλο το λιανεμπόριο από τις οποίες θα εκδίδονται αποδείξεις με qrcode και θα είναι διασυνδεδεμένες με τις φορολογικές αρχές. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο φορολογικός έλεγχος, όσο και ο ίδιος ο πελάτης θα μπορούν να ελέγχουν επιτόπου με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου αν η απόδειξή τους είναι νόμιμη ή όχι. Αρκεί με το κινητό τους να σκανάρουν τη σχετική ένδειξη στην οποία θα υπάρχει qrcode και θα τους δείχνει αμέσως αν με την έκδοσή της δηλώθηκε στην ΑΑΔΕ επί τόπου.

Οι φορολογικοί μηχανισμοί και οι ταμειακές μηχανές γίνονται τα βασικά και υποχρεωτικά εργαλεία για την ταυτοποίηση των παραστατικών, σε όλο το φάσμα της λιανικής (B2C), ακόμα και στους κλάδους υπηρεσιών, που δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση τους.

Το qrcode ενσωματώνεται στις διαδικασίες του φορολογικού ελέγχου και η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ επιχειρήσεων και λογιστηρίων γίνεται εύκολη υπόθεση.

To Φ.Ε.Κ με τις τεχνικές προδιαγραφές μπορείτε να το δείτε εδώ. 

Η i-spirit Software έχει ενσωματώσει τις νέες ψηφιακές απαιτήσεις στην εφαρμογή της, χωρίς πολυπλοκότητα και με χαμηλό κόστος.

 

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή