Άρθρα – ΑπόψειςΔιαβάστε επίσης

Η συμβολή της ελιάς στην οικονομία της Κρηνίτσας

18 Nov 2025
Η συμβολή της ελιάς στην οικονομία της Κρηνίτσας

Η καλλιέργεια της ελιάς στην Κρηνίτσα αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, ενισχύοντας το εισόδημα των κατοίκων και δημιουργώντας προϊόν υψηλής ποιότητας, όπως το αγουρέλαιο.

Της Μαριάννας Αποστόλου

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου στον κόσμο. Πριν 50 χρόνια η ελιά άρχισε δειλά – δειλά καλλιεργείται και στο νομό Τρικάλων. Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί βασική απασχόληση σε πολλούς νομούς της χώρας, δημιουργεί ένα ωραίο περιβάλλον, και αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά. Είναι το δέντρο της Αθηνάς, το δέντρο της ειρήνη και σύμβολο των Ολυμπιακών αγώνων. Δεν είναι τυχαίο ότι στην χριστιανική παράδοση, ο σίτος, ο οίνος και το έλαιον είναι οι ευλογημένοι καρποί. Η Ελλαδική γη κατά κύριο λόγο καλύπτεται από καλλιέργειες δημητριακών, αμπέλου και ελιάς. Η καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 87,21% των δενδρωδών καλλιεργειών. Η Ελλάδα είναι τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, µετά την Ισπανία και την Ιταλία. Παγκοσμίως η Ελλάδα είναι πρώτη στην παραγωγή μαύρων ελιών και τρίτη στην παραγωγή ελαιόλαδου. Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατοµµύρια ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται περίπου 350.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία εξαιρετικά παρθένο. Επίσης, καλλιεργούνται περίπου 21 εκατομμύρια δέντρα για την παραγωγή επιτραπέζιων ελιών. Καλλιέργειες που συνδέθηκαν με τους ανθρώπους, τη ζωή τους και έγιναν ένα αποτελώντας την παράδοση, την πολιτιστική ταυτότητα. Ευλογημένος ο καρπός της ελιάς, γεννήματα της μάνας γης που διαμόρφωσαν το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι στον Ελλαδικό χώρο.

Η καλλιέργεια της ελιάς στην Κρηνίτσα Τρικάλων

Το σιτάρι και το αμπέλι και ο καπνός αποτελούσαν για την περιοχή μας παραδοσιακές καλλιέργειες, η ελιά προέκυψε ως τοπική καλλιέργεια τις τελευταίες δεκαετίες. Το βαρύ ηπειρώτικο κλίμα σαφώς λειτουργούσε αποτρεπτικά στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων δυο φορές πάγωσαν τα ελαιόδεντρα αλλά το κλάδεμα , η λίπανση και η αγάπη των αγροτών τα ανέστησε και τις δυο φορές. Πολλοί γνώρισαν την καλλιέργεια της ελιάς στη νότια Ελλάδα, όταν πήγαιναν για τη συγκομιδή της ελιάς προκειμένου να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Μετά το 1980 ο πατέρας μου ιδιαίτερα διορατικός και εργατικός συνάμα ήταν από τους πρώτους που φύτεψαν ελαιόδενδρα. Έτσι οι πλαγιές της Κρηνίτσας άρχισαν να πρασινίζουν και οι πρώτοι καρποί ελιάς έκαναν την εμφάνισή τους με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Μάλιστα τα πρώτα χρόνια το λάδι το έβγαζαν σε ελαιοτριβεία άλλης περιοχής διότι στην περιοχή μας δεν υπήρχαν ελαιοτριβεία. Στην ανάπτυξη των ελαιώνων βοήθησαν η κλιματική αλλαγή και η ανθεκτικότητα των νέων ποικιλιών ελαιόδεντρων και οι άλλοτε γυμνές πλαγιές των λόφων όπου οι Κρηνιτσιώτες καλλιεργούσαν σιτάρι και καπνό σκεπάστηκαν από ελαιόδεντρα. Στην καλλιέργεια βοήθησε η εμφάνιση των ελαιοτριβείων όπου ο τρόπος επεξεργασίας και το παραγόμενο λάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας που τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά το κατατάσσουν σε ένα από τα ποιοτικότερα εγχώρια λάδια. Μάλιστα το αγουρέλαιο είναι το καλύτερο λάδι για την υγεία του ανθρώπου. Είναι το ελαιόλαδο που παράγεται από άωρους-άγουρους, πράσινους καρπούς ελιάς. Κατά κανόνα είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά διαφέρει από τα υπόλοιπα που παρήχθησαν από ώριμους καρπούς. Είναι χρώματος εντόνως πρασίνου και έχει γεύση πιο πικρή, πικάντικη και φρουτώδη. Οι Αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν ωμοτριβές ή ομφάκιο. Το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο στο φαγητό τους αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Οι παππούδες μας λέγανε ότι το κλίμα δεν βοηθούσε την καλλιέργεια της ελιάς λόγω του ψύχους. Παλαιότερα οι χειμώνες ήταν βαρείς και το χιόνι που έπεφτε το χειμώνα έφτανε το ένα μέτρο. Όμως σήμερα το κλίμα άλλαξε και όπως αποδεικνύεται τα τελευταία πενήντα χρόνια η ελιά όχι μόνο άντεξε αλλά και παράγει το καλύτερο λάδι. Στην Κρηνίτσα συνεχώς οι κάτοικοι επενδύουν στην καλλιέργεια της ελιάς και πολλοί επενδυτές αγοράζουν πλαγιές και φυτεύουν ελαιόδενδρα. Η περίοδος της ανθοφορίας αλλά και το μάζεμα των καρπών δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα και άρωμα στην γύρω περιοχή. Αυτήν την περίοδο όλοι όσοι έχουν ελαιώνες μαζεύουν τον καρπό και βγάζουν το λάδι της χρονιάς αλλά όσοι έχουν πολλά ελαιόδενδρα αυξάνουν τα εισοδήματά τους καθώς η τιμή του ελαιόλαδου έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Θεραπευτικές ιδιότητες του Αγουρέλαιου: είναι περισσότερο ανθεκτικό και πλουσιότερο σε βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες, δηλ. δημιουργία καρκίνων και το οξειδωτικό στρες; Στο Αγουρέλαιο περιέχονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα δύο ουσίες με μεγάλο φαρμακευτικό ενδιαφέρον, η ελαιασίνη και η ελαιοκανθάλη. Η μεν ελαιασίνη είναι η ισχυρότερη αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται, η δε ελαιοκανθάλη είναι μια ουσία στην οποία έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Το Αγουρέλαιο διατηρεί αυτές τις ιδιότητές του μέχρι έξι μήνες μετά την παραγωγή του. Είναι προτιμότερο να αγοράζετε Αγουρέλαιο από έναν παραγωγό. Το ίζημα στον πάτο του δοχείου, το οποίο είναι κατάλοιπο του ελαιόλαδου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ανησυχεί κάποιος αλλά τούτο είναι η εγγύηση ότι τρώτε φρέσκο λάδι. Το Αγουρέλαιο της Κρηνίτσας είναι ελεγμένο και τα αποτελέσματα στο χημείο δίνουν 0 % οξύτητα κάτι που σημαίνει ότι είναι αρίστης ποιότητας. Δοκιμάστε φρέσκο αγουρέλαιο, πάνω σε μια φέτα χωριάτικο ψωμί καψαλισμένο στα κάρβουνα, δίπλα στην ξυλόσομπα. Είναι γεύση που δεν ξεχνιέται!!!

Trikalanews
Author: Trikalanews



Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.