Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ελλάδα 1940 – 1949

του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Αυτές τις γιορταστικές μέρες μού έκανε δώρο μια κόρη μου το βιβλίο «Ελλάδα 1940 – 1949» του David Brewer. Δεν είχα ξανακούσει για τον συγγραφέα ο οποίος ασχολήθηκε συστηματικά με την ελληνική ιστορία και έχει γράψει κι άλλα βιβλία για την ιστορία μας.

Αν και το βιβλίο αποτελείται από 400 σελίδες σε λίγες μέρες το τελείωσα. Μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά αντικειμενικός και τον ενδιέφερε κυρίως η αλήθεια και όχι να ικανοποιήσει κάποιους, όπως δυστυχώς συμβαίνει συχνά. Με το διάβασμα του βιβλίου μού ήρθαν μερικές σκέψεις και θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας.

Στην Παλαιά Διαθήκη, νομίζω στη Σοφία Σειράχ, λέει «φύγε μακριά από συγκεντρώσεις ανθρώπων που διαμαρτύρονται και φωνάζουν».

Μα θα πείτε οι διαμαρτυρίες και οι πορείες είναι βασικό δημοκρατικό μας δικαίωμα. Συμφωνώ. Αλλά πέστε μου, δεν υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται τις πορείες και τις συγκεντρώσεις για δικούς τους σκοπούς ; Σχεδόν σε κάθε πορεία δεν βλέπουμε μετά στις οθόνες μας αντιεξουσιαστές και αναρχικοί πόσους βανδαλισμούς έκαναν με την κάλυψη της δικιάς μας πορείας ;

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου του 1944 στην μεγάλη συγκέντρωση του ΕΑΜ στην Αθήνα βγήκε από το ξενοδοχείο ένας με στολή αστυνομικού και φώναζε στους αστυνομικούς να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές και πυροβολούσε και ο ίδιος του, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά επεισόδια και να σκοτωθούν και να τραυματιστούν άνθρωποι.

Το πιθανότερο σύμφωνα με τον συγγραφέα είναι ότι επρόκειτο για προβοκάτσια. Δηλαδή ήταν κάποιος του ΕΑΜ ντυμένος με στολή αστυνομικού. Δηλαδή να μην συμμετέχουμε σε συγκεντρώσεις και πορείες ;  Δεν ξέρω, εγώ απλά λέω κάποιες σκέψεις.

Ένας από τους σκοπούς που είχε το ΕΑΜ ήταν να αποσπαστεί η ελληνική Μακεδονία από την Ελλάδα και να ενωθεί μαζί με την γη της Μακεδονίας που κατείχαν η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία και να γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Για αυτό ακριβώς κατηγόρησε το ΕΑΜ  και ο Γεώργιος Παπανδρέου στο συνέδριο που έγινε στην Βηρυτό, νομίζω το 1945. Το ΕΑΜ δεν φανέρωνε όμως αυτό το σχέδιό του στους κατοίκους της Μακεδονίας, επειδή γνώριζε ότι θα αντιδρούσαν.

Μα πως μπορούσαν να είναι τόσο ανόητοι στο ΕΑΜ ; Ας πούμε ότι αυτοί με τα όπλα και χύνοντας ποτάμι το αίμα των Ελλήνων θα κατόρθωναν να πάρουν την Μακεδονία από την Ελλάδα. Δεν σκέφθηκαν, χαζοί ήταν οι ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας να παραδώσουν ένα μέρος της χώρας τους ; Σιγά μην άφηνε ο Τίτο να του πάρουν έστω και μια σπιθαμή χώμα.

Δυστυχώς αδέλφια του ΕΑΜ, τις τύχες των μικρών τις κανονίζουν οι μεγάλοι. Και οι μεγάλοι, Στάλιν, Ρούσβελτ, Τσόρτσιλ, τον Φεβρουάριο του 1945 στη Γιάλτα της Σοβιετικής Ένωσης αποφάσισαν η Ελλάδα να ανήκει στη σφαίρα επιρροής της Βρετανίας.

Μα και ο Στάλιν επανειλημμένα δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα. Εσείς εκεί, με την Σοβιετική Ένωση. Και τι καταφέρατε ;  Να χύνεται ποτάμι το αδελφικό αίμα στην Ελλάδα, ενώ όλες οι χώρες πανηγύριζαν για την ελευθερία τους από τους Γερμανούς.

Σε πολλά σημεία στο Ευαγγέλιο καταδικάζει ο Θεός την χρήση βίας. «Μη αντιστήναι τω πονηρώ», «Οι λαβόντες μάχαιραν εν μαχαίρα απολούνται», «μη νικώ υπό του κακού, αλλά νίκα εν τω αγαθώ το κακόν». Δηλαδή λέει ο Απόστολος Παύλος όχι μόνο να μην ανταποδίδεις στο κακό, αλλά να νικάς το κακό με το καλό. Αυτό έκανε ένας δάσκαλος στην Κρήτη που πήγαν οι Γερμανοί πριν τον εκτελέσουν να φάνε σταφύλια και τους λέει μην φάτε επειδή χθες τα ράντισα με ισχυρό φυτοφάρμακο.

Αυτό έκανε και μια γιαγιά στην Κρήτη που κάθε βράδυ άναβε το καντηλάκι στα μνήματα των Γερμανών στρατιωτών και έλεγε ότι κάποιος θα ανάβει και το καντηλάκι του παιδιού της που το σκότωσαν στην Γερμανία.

Γι αυτό λέει ο Θεός, μην ανταποδίδετε στο κακό. Γιατί μετά το κακό δεν συμμαζεύεται, όπως ακριβώς έγινε και στον Εμφύλιο της Ελλάδας. «Εμοί εκδίκησις, εγώ ανταποδώσω, λέει Κύριος». Αυτό λέει και μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης «θα τους αφήσω στον Θεό για να τους κρίνει».

Ο συνταξιούχος Φυσικός Αθανάσιος Ρακοβαλής, ο οποίος είχε γνωρίσει πολύ καλά τον άγιο Παΐσιο, είπε στην ομιλία του στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στις 4/12/2023 με θέμα «Μου είπε ο άγιος Παΐσιος» : «Αυτά που θα σας πω τα άκουσα ο ίδιος από τον άγιο, δεν τα διάβασα κάπου. Μου λέει, θα γίνουν γεγονότα που θα συνταραχθούν τα έθνη.

Δεν θα είναι η Δευτέρα Παρουσία, αλλά θα είναι θεία επέμβαση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μετά απ’ αυτό θ’ αλλάξουν τα πράγματα και η Ορθοδοξία θα διαδοθεί. Θα γεμίσουν οι δρόμοι μ’ εκκλησάκια, παντού θα υπάρχουν εικόνες, η πίστη θα αναζωπυρωθεί.

Το άλλο που μου είπε. Σε μερικούς δε συμφέρει να υπάρχει η Ελλάδα. Οι εχθροί μας θέλουν να μας ξεσκίσουν και οι δήθεν φίλοι μας να μας τσαλακώσουν, να μας κάνουν κομμάτια. Δεν πειράζει όμως, έχουν οι άνθρωποι τα σχέδιά τους κι έχει και ο Θεός τα δικά Του.

Και στο τέλος θα φέρει έτσι τα συμφέροντα των μεγάλων που θα αναγκαστούν να μας βοηθήσουν. Όχι από αγάπη ή φιλία ή δικαιοσύνη, αλλά γιατί έτσι θα φέρει ο Θεός τα συμφέροντά τους. Θα πολεμάνε μεταξύ τους, δεν θα μπορεί να νικήσει ο ένας τον άλλο και θα βρουν σαν συμβιβαστική λύση και θα πούνε, την Κωνσταντινούπολη ούτε εμείς θα την πάρουμε ούτε εσείς, θα την δώσουμε στους Έλληνες. Και θα μπει ελληνικός στρατός στην Πόλη χωρίς να πολεμήσει. Γιατί εμείς όπως έχουμε φτάσει σήμερα δεν είμαστε ικανοί να την πάρουμε.

Η Πρόνοια του Θεού θα τα οικονομήσει και θα μας δώσουν την Πόλη.

Η Τουρκία θα διαλυθεί και θα κάνουν κράτος οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι θα πάρουν πίσω τα μέρη τους. Αυτή είναι μια προφητεία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει στους προφήτες, Ησαΐα, Ιερεμία, σε όλους τους προφήτες. Αυτή είναι μια προφητεία.

Σας την λέω γιατί εγώ είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν. Πολύ σίγουρος. Και σας προτρέπω να την λέτε κι εσείς, γιατί όταν θα γίνει, οι άνθρωποι θα σκεφτούν και θα πουν, για κάτσε ρε παιδί μου, πως τόξερε ; Είναι κάποιος άθεος, άπιστος ή αμφισβητεί ή δεν πιστεύει.

Αν είναι λίγο καλοπροαίρετος, θα πει, καλά αυτό το έλεγε ο πατήρ Παΐσιος τόσα χρόνια πριν, πως τόξερε ; Αυτό είναι μια πνευματική βοήθεια και θα βοηθηθεί αυτός ο άνθρωπος να πλησιάσει τον Θεό, να γνωρίσει τον Θεό.

Γιατί πιστεύω τις προφητείες του αγίου Παϊσίου ; Επειδή πολλά που μου είπε ότι θα συμβούν στην δική μου ζωή, πραγματικά μετά πολλά χρόνια συνέβησαν όπως ακριβώς το είπε».

Παλιότερα σε μια άλλη ομιλία έλεγε ο ίδιος ότι στις αρχές της δεκαετίας του 80 του είπε ο άγιος Παΐσιος ότι σε λίγο θα διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση. Απόρησε ο συνάδελφος και του λέει «μα Γέροντα είναι πανίσχυρη η Σοβιετική Ένωση, πως θα διαλυθεί ; – Δεν ξέρω τι είναι, του λέει, πάντως θα διαλυθεί μέσα σε μια νύχτα σαν χάρτινο οικοδόμημα». Και πραγματικά το 1989 μέσα σε μια νύχτα ο Γκορμπατσόφ με την περεστρόικα την διέλυσε.

«Η Ελλάδα μας η τόσο αδικημένη, η Ελλάδα μας η τόσο δοξασμένη» τραγουδούσε η μακαριστή Σοφία Βέμπο. Έλεγε ο μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός, ότι πολλές δόξες περιμένουν την Ελλάδα μας όχι επειδή το αξίζουμε οι Έλληνες, αλλά επειδή το περισσότερο αίμα που χύθηκε για την πίστη στον Χριστό ήταν ελληνικό.

Καλή χρονιά σε όλους!

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή