Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Εσπερινός της Αγάπης στο Μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας

Με την αρμόζουσα ιεροπρέπεια της ημέρας και σε χαρμόσυνη ατμόσφαιρα  της λαμπροφόρου Ανάστασης, τελέσθηκε την Αγία και Μεγάλη Κυριακή του Πάσχα, 28 Απριλίου 2019, ο Εσπερινός της Αγάπης, στον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα.

Στο βίντεο που δημοσιεύει τοTrikalanews.gr  ακούγεται το Χριστός Ανέστη εντός του Ιερού ναού.
 

  • Γιατί ονομάζεται Εσπερινός της Αγάπης και το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δεκάδες ξένες  γλώσσες
     

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα,  οι απανταχού Ορθόδοξοι τελούν τον «Εσπερινό της Αγάπης», όπου το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δεκάδες ξένες γλώσσες για να διατρανωθεί παγκοσμίως το Αναστάσιμο μήνυμα της Νίκης του Χριστού επί του θανάτου.

«Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος».

Ο Εσπερινός της Κυριακής του Πάσχα, ονομάζεται «Εσπερινός της Αγάπης», επειδή ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε για την Αγάπη των ανθρώπων.

Η παράδοση της απόδοσης του Ιερού Ευαγγελίου στις γλώσσες των χριστιανικών λαών ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη, όπου λόγω του Πατριαρχείου παρευρίσκονταν πολλοί ξένοι Ορθόδοξοι διπλωμάτες.

 «Ἀναστάσεως ἡμέρα, λαμπρυνθῶμεν  λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα· ἐκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, καί ἐκ γῆς πρός οὐρανόν, Χριστός ὁ Θεός, ἡμᾶς διεβίβασεν, ἐπινίκιον ᾄδοντας».
 

  • Η Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας Κέρκυρας
     

Η ομορφιά του φυσικού τοπίου της περιοχής της Παλαιοκαστρίτσας  στο καταπράσινο νησί της Κέρκυρας, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ο επισκέπτης μαγεύεται από τους κολπίσκους με τα σμαραγδένια νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές.

Κι εκεί, ψηλά, στην κορυφή της απόκρημνης και κατάφυτης  χερσονήσου, πάνω απ΄την θάλασσα,  σε μια  λωρίδα γης που εισχωρεί σαν γιγάντια πλώρη καραβιού που διασχίζει το Ιόνιο πέλαγος, με θέα τον ανοιχτό ορίζοντα του πελάγους, υπάρχει το ανδρικό Μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου Παλαιοκαστρίτσας,  που ιδρύθηκε το 1228.

Στο μοναστήρι φυλάσσεται η ιερή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου Παλαιοκαστρίτισσας, η οποία βρέθηκε στην περιοχή που χτίστηκε το Μοναστήρι και έφερε το τοπωνύμιο Παλαιόκαστρο – γεγονός που υπονοεί την ύπαρξη  παλιού κάστρου στην περιοχή –  από το οποίο και προέκυψε η ονομασία που δόθηκε στην Μονή.

Το όνομα του Μοναστηριού της Παλαιοκαστρίτσας, αναφέρεται για πρώτη φορά, μαζί με τον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου, σε χειρόγραφο του 1497.

Ο Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου Παλαιοκαστρίτισσας, είναι μονόκλιτη βασιλική, έχει μοναδικό και πλούσιο διάκοσμο,  πέτρινο Αναγεννησιακού ρυθμού τέμπλο, περίτεχνα μαρμάρινα προσκυνητάρια, αγιογραφίες  ανεκτίμητης αξίας  που «παντρεύουν» την Κρητική και Κερκυραϊκή Τέχνη και την φημισμένη «ουρανία» δηλαδή την περίτεχνα αγιογραφημένη – μέσα σε χρυσά πλαίσια –  οροφή του ναού.

Το βίντεο και οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την κ. Βαρβάρα Παππά.
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή