Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ελληνικό κράτος εναντίον Αναισθησιολόγων

Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ ΟΕΝΓΕ, εκπρόσωπος Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή

30/9/2020

Ήδη από το 2017 έχουμε επισημάνει έντονα το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης Αναισθησιολόγων και τις ολέθριες συνέπειες  που δημιουργεί προοπτικά αυτό το πρόβλημα στην Ελληνική Ιατρική και κατ’ επέκταση στην Ελληνική κοινωνία.

Οι αιτίες του προβλήματος είναι το καταστροφικό ρεύμα μετανάστευσης των νέων πτυχιούχων Ιατρικής στο εξωτερικό που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας ,  η τακτική των κυβερνήσεων Τσίπρα και Μητσοτάκη να χρησιμοποιούν τους νέους γιατρούς (ειδικευόμενους και ειδικευμένους) ως αναλώσιμα κλωτσοσκούφια για να βουλώνουν όπως όπως προσωρινά «τρύπες» που δημιουργούνται από την μη πραγματοποίηση μόνιμων προσλήψεων καθώς και οι ρουσφετολογικές ρυθμίσεις  υπέρ  συγκεκριμένων «ημετέρων» κι εναντίον των νέων γιατρών  που  προωθούνταν το διάστημα 2016 – 2019 από το ΚΕΣΥ υπό την ηγεσία του κ. Μάρκου.

  • Ισχύει ακόμα το απαράδεκτο καθεστώς οι νέοι ειδικευμένοι Αναισθησιολόγοι από την μία να πιέζονται ώστε μετά την λήψη του τίτλου ειδικότητας  να παραμένουν στα νοσοκομεία ως παρατασιακοί ή επικουρικοί ενώ ταυτόχρονα λόγω μη εκπλήρωσης της «υπηρεσίας υπαίθρου» (του γνωστού …  «αγροτικού» δηλαδή αυτού του αναχρονιστικού θεσμού που δεν υπάρχει σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα) ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να βάλουν υποψηφιότητα σε προκήρυξη μόνιμης θέσης αλλά ΟΥΤΕ ΚΑΝ σε θέση εξειδικευόμενου στην Εντατική Θεραπεία. Δηλαδή έχουμε το κωμικοτραγικό ειδικευμένος/η Αναισθησιολόγος να θεωρείται στην πράξη πανάξιος/α για να τα βγάζει πέρα με πολύωρες απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις ενώ ταυτόχρονα θεωρείται ανάξιος/α όχι μόνο να είναι υποψήφιος/α σε μόνιμη θέση αλλά ούτε καν να είναι … εξειδικευόμενος/η  !   Προφανώς αυτές είναι κουτοπονηριές της πολιτείας για να διατηρεί μονίμως  τους νέους ειδικευμένους  Αναισθησιολόγους σε καθεστώς  μόνιμης ομηρίας ώστε να τους χρησιμοποιεί για να «βουλώνει  τρύπες» κατά το δοκούν χωρίς να κάνει μόνιμες προσλήψεις.
  • Η πολιτεία έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια προτάσεις μας για την σωτηρία του μέλλοντος της Ελληνικής Αναισθησιολογίας που έχουν υποβληθεί από το 2017 ως κίνητρα ώστε νέοι πτυχιούχοι να επιλέγουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, προτάσεις που μάλιστα είναι άνευ δημοσιονομικού  κόστους  :  αναβολή στράτευσης  ως το τέλος της ειδικότητας (για τα αγόρια, κάτι που θα εξυπηρετούσε και τις ανάγκες του στρατού που φυσικά χρειάζεται έμπειρους γιατρούς όταν αυτοί κάνουν την στρατιωτική τους θητεία που να γνωρίζουν καλά π.χ. καρδιοναπνευστική ανάνηψη, διασωλήνωση και μηχανικό αερισμό σε περιπτώσεις έκτακτων συμβάντων), πλήρης απαλλαγή από την υπηρεσία υπαίθρου.
  • Η πολιτεία έχει φερθεί ΣΚΑΙΟΤΑΤΑ στους νέους ειδικευμένους Αναισθησιολόγους ιδιαίτερα τα 4 τελευταία χρόνια. Από την μία τους «προσλαμβάνει» ως προσωρινούς  επικουρικούς ομήρους και όχι  σε μόνιμες θέσεις και από την άλλη εξαντλεί εναντίον τους κάθε αυθαιρεσία υποχρεώνοντάς τους σε απεριόριστο αριθμό εφημεριών, σε ταυτόχρονη εφημέρευση σε … δύο διαφορετικά νοσοκομεία που απέχουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους (π.χ. Χαλκίδα και Λαμία) με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν παραιτηθεί  και να έχουν φύγει στο εξωτερικό ως ειδικευμένοι ή να ιδιωτεύουν.
  • Πέρσι το 2019 κοντά στις διάφορες καταγέλαστες ιδιοτελείς ρουσφετολογικές αρλούμπες υπέρ συγκεκριμένων ημετέρων Καθηγητών που σερβίρονταν μέσω ΚΕΣΥ – Μάρκου και εκδίδονταν σε ΦΕΚ υπουργικών αποφάσεων με υπογραφή Πολάκη υπήρχε και μία τέτοια αφορούσα την Αναισθησιολογία με την οποία απαγορευόταν να δίνουν πλήρη ειδικότητα Αναισθησιολογίας διάφορα Αναισθησιολογικά τμήματα νοσοκομείων των οποίων οι επιστημονικοί υπεύθυνοι δεν ήταν αρεστοί στην μεγαλοκαθηγητική παρεΐτσα που έκανε κουμάντο στο ΚΕΣΥ. Οι διατάξεις αυτές ακυρώθηκαν μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε και μετά τις παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ.
  • Το κερασάκι στην τούρτα είναι η πρόσφατη αυθαιρεσία με τις προκηρύξεις για θέσεις επιμελητών ΜΕΘ στην περιοχή ευθύνης της 7ης ΥΠΕ (Κρήτη) και σε άλλες περιοχές. Η πολιτεία απογειώνει την κουτοπονηριά της σε πρωτόγνωρα επίπεδα : “αφού με αυτά που έχουμε κάνει τόσα χρόνια έχουμε καταφέρει να μην υπάρχουν Αναισθησιολόγοι σχεδόν ούτε για δείγμα, ας τους αποκλείσουμε με μη σύννομο τρόπο από τις προκηρύξεις για μόνιμους επιμελητές  ΜΕΘ ώστε να τους αναγκάσουμε εκβιαστικά να συνεχίσουν να παραμένουν επικουρικοί όμηροι σε Αναισθησιολογικά τμήματα για να βουλώνουν τρύπες που δημιουργούνται από το ότι δεν κάνουμε μόνιμες προσλήψεις στα τμήματα αυτά».  Πραγματικά Μακιαβελλική λογική.

Και στην καταστροφική μεταχείριση από το κράτος μιας ολόκληρης ιατρικής ειδικότητας (της Αναισθησιολογίας) έχουμε λοιπόν το γνωστό «ο ΣΥΡΙΖΑ σεντράρει και η ΝΔ σκοράρει» με αγαστή αρμονική συνεργασία που θα την ζήλευαν όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες της οικουμένης.

Οι σήμερα κυβερνώντες και χθες αξιωματικά «αντιπολιτευόμενοι» καθώς και οι χθες κυβερνώντες και σήμερα αξιωματικά «αντιπολιτευόμενοι» θα πρέπει να συναισθανθούν επιτέλους τις ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ τους ευθύνες : χωρίς Αναισθησιολογία δεν θα υπάρχει Ιατρική στην χώρα μας.

  • Να δοθούν τα κίνητρα που έχουμε προτείνει από το 2017 ώστε οι νέοι πτυχιούχοι ιατρικής να επιλέγουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας (πλήρης ισόβια απαλλαγή από την υπηρεσία υπαίθρου, αναβολή στράτευσης ως το πέρας της ειδικότητας).
  • Να προκηρυχθούν ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΟΛΩΝ των Αναισθησιολογικών Τμημάτων ως θέσεις Επιμελητών Β΄αφού μονιμοποιηθούν στην δημόσια περίθαλψη ΟΛΟΙ οι σήμερα υπηρετούντες επικουρικοί Αναισθησιολόγοι.
  • Να σταματήσουν ΑΜΕΣΩΣ οι έκνομες αλχημείες ενάντια στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας.  Να διορθωθεί η πρόσφατη προκήρυξη θέσεων για τις ΜΕΘ ώστε να μην αποκλείεται καμία από τις κύριες ειδικότητες που νομίμως δίνουν δικαίωμα στην εξειδίκευση της Εντατικής Θεραπείας.
admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή