Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΛΜΕ Τρικάλων – Για την κατάσταση στα σχολεία

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν βεβαιώσεις καταλληλότητας για κάθε σχολικό κτήριο πριν καθίσουν οι μαθητές ξανά στα θρανία στον νομό Τρικάλων

Σχολικές μονάδες του νομού Τρικάλων έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και αναζητείται λύση

 

Στα προβλήματα των σχολικών μονάδων μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα στον νομό Τρικάλων αναφέρονται οι εκπαιδευτικοί μέσα από επιστολή του ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων. Όπως τονίζουν οι καταστροφές είναι μεγάλες, ενώ δεν μπορεί να ανοίξει σχολείο που δεν θα ελεγχθεί. Μάλιστα, ζητούν ενυπόγραφη βεβαίωση καταλληλότητας από μηχανικούς.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Δευτέρα 11/9/2023 και το κουδούνι δεν χτύπησε για τα σχολεία της Θεσσαλίας. Αιτία η μεγάλη τραγωδία που βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Λάρισα και στην περιοχή μας στα Τρίκαλα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων συναντήθηκε με τον Δ/ντη της ΔΔΕ Τρικάλων για να ενημερωθούμε για την κατάσταση των σχολικών μονάδων της περιοχής μας. Συγκεκριμένα οι 3 Σχολικές μονάδες του νομού Τρικάλων στην περιοχή της Φαρκαδόνας, Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ και ΓΕΛ έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και αναζητείται λύση. Το Γυμνάσιο Μεγάλων Καλυβιών, σύμφωνα με την εκτίμηση των αρμοδίων μπορεί να επαναλειτουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού γίνουν οι αναγκαίες εργασίες ελέγχου στο κτίριο από κλιμάκιο μηχανικών και στη συνέχεια καθαρισμός και απολύμανση. Για τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες προβλέπεται αντίστοιχα έλεγχος από κλιμάκια μηχανικών, άμεση αντικατάσταση βιβλίων όπου καταστράφηκαν και οι αναγκαίοι καθαρισμοί έτσι ώστε την Δευτέρα 18/9/2023 να είναι σε θέση να λειτουργήσουν. Θεωρούμε αναγκαίο ότι ο έλεγχος των κτιρίων από τα κλιμάκια πρέπει να συνοδεύεται και από ενυπόγραφη βεβαίωση καταλληλότητας του κτιρίου από το μηχανικό.

Πέρα όμως από την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων πρέπει να αντιμετωπιστούν τα επείγονται και πολύ σοβαρά ζητήματα της ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης των μαθητών μας, των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους στα Μεγ. Καλύβια, στην περιοχή Φαρκαδόνας αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές, που είτε έχουν μείνει άστεγοι αφού τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς είτε οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Είναι φανερό ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια πολυεπίπεδη και μακροχρόνια κρίση που έρχεται να προστεθεί στα  συσσωρευμένα προβλήματα της σχολικής κοινότητας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές μας.

Στο πλαίσιο αυτό ομόφωνα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στις παρακάτω ενέργειες:

  • Αίτημα έκτακτης οικονομικής βοήθειας από την ΟΛΜΕ(το οποίο ικανοποιήθηκε άμεσα με οικονομική ενίσχυση της ΟΛΜΕ 1000 ευρώ ανά ΕΛΜΕ Θεσσαλίας με την υπ.αριθμ. Α.Π.2084/11-9-2023 απόφαση)
  • Το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα επισκεφτεί άμεσα όλα τα σχολεία της περιοχής για την καταγραφή όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες τους.
  • Συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας ή άλλης βοήθειας που θα διατεθεί για την ανακούφιση των άμεσων προβλημάτων διαβίωσης μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Καλούμε τόσο τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων μας αλλά και όποιον άλλο επιθυμεί (ατομικά η συλλογικά) να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και αν πρόκειται για οικονομική βοήθεια να την καταθέσουν στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ για την ΕΛΜΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, IBAN GR2201726150005615108726230 με την ένδειξη για τους ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ή σε άλλη περίπτωση να έρθει σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕΤ, Νίκο Πασχάλη (6932764014) και τη ΓΓ της ΕΛΜΕΤ Ουρανία Παπαζεύκου (6976105604).
  • Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες η ψυχολογική υποστήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους είναι απόλυτα αναγκαία. Για αυτό ειδικά για φέτος επιβάλλεται το Υπουργείο να καλύψει όλα τα σχολεία του νομού με Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους.
  • Οι ανάγκες για στέγαση είναι επίσης αυξημένες, για αυτό προτείνουμε ευρεία σύσκεψη Δήμου και φορέων για την εύρεση άμεσης λύσης για τους πλημμυροπαθείς που έχουν χάσει το σπίτι τους.
  • Τέλος επισημαίνουμε τον μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όλες οι περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες και ζητάμε άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση όλων των νεκρών ζώων σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Η αλληλεγγύη όλων μας και η δράση των συνδικάτων μπορεί να συμβάλει για μία ακόμα φορά στην ανακούφιση των θυμάτων των καταστροφών.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΖΕΥΚΟΥ

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή