Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έναρξη διαπραγμάτευσης με στόχο τις ελαφρύνσεις

   Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος  και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χουλιαράκης θα είναι οι επίσημοι εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαΪκούς θεσμούς στήριξης της Ελλάδας η οποία θα αφορά θέματα όπως οι συντάξεις, ο κατώτατος μισθός, τα κόκκινα δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις και αλλαγές στο Δημόσιο.

   ‘Όλα τα θέματα θα συζητηθούν με βάση την επίσημη ατζέντα και ο στόχος της διαπραγμάτευσης θα είναι η συζήτηση για την δυνατότητα εφαρμογής ελαφρύνσεων και όχι νέων μέτρων λιτότητας.

    Συγκεκριμένα, η πρόταση για την μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και οι ελαφρύνσεις που εξήγγειλε από την Θεσσαλονίκη θα εξεταστούν εν όψει της σύνταξης του προσχεδίου του 2019. Ήδη τα μέτρα για το 2019 δηλαδή η μείωση του συντελεστή φορολογίας από το 29 % στο 28%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, έχουν δοθεί στα τεχνικά κλιμάκια. Περισσότερη συζήτηση θα χρειαστεί για το 1 δισ. των αναδρομικών σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς. Όσο για κρίσιμο θέμα της περικοπής των συντάξεων σήμερα θα συζητηθεί μόνο το τεχνικό μέρος της πρότασης με την ελληνική πλευρά να αναμένει την αντίδραση του ΔΝΤ και του ΕΜΣ. Οι αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν στην καλύτερη περίπτωση μέσα στον Οκτώβριο ή αλλιώς τον Δεκέμβριο κατά την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

– Το θέμα της αύξησης του κατώτερου μισθού και της συνέχισης της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα συζητηθούν στο πεδίο των αλλαγών στις αγορές εργασίας προϊόντων και υπηρεσιών. Στο ίδιο πεδίο θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

-Η μείωση των κόκκινων δανείων θα είναι άλλο ένα πιεστικό θέμα αφού θα πρέπει να εφαρμοστεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν ενταχθεί ή θέλουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, ώστε να εντοπίζονται εύκολα «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Επίσης, επείγει η γεωγραφική διασπορά των πλειστηριασμών και οι πωλήσεις πακέτων δανείων από τις Εμπορικές Τράπεζες.

– Στο τομέα της κοινωνικής ασφάλειας και της κοινωνικής πρόνοιας θα συζητηθεί η συνέχιση της υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και ειδικότερα την συνέχιση της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ αλλά και την απόδοση των καθυστερούμενων συντάξεων.

-Οι αλλαγές στο δημόσιο και ειδικότερα η πορεία των διαγωνισμών για την πρόσληψη ανεξάρτητων γενικών γραμματέων, γενικών διευθυντών αλλά και η αξιολόγηση και η νέας μορφής κινητικότητας θα είναι ένα από θέματα που θα συζητηθούν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι επαφές με τους δανειστές.

-Τέλος κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις όπως το Ελληνικό, η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η πορεία ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων αλλά και έναρξη αξιοποίησης περιουσίας από την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας ( ΕΕΣΥΠ ) θα είναι ένα βασικό θέμα των συναντήσεων.

   Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Θα ακολουθήσουν πυκνές επαφές εξ αποστάσεως μέχρι και την ολοκλήρωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 ως το τέλος του μήνα και μετά την κατάθεση του την 1η Οκτωβρίου. Δεκαπέντε μέρες αργότερα το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου. Το Νοέμβριο θα δοθεί στην δημοσιότητα η έκθεση της αξιολόγησης που ξεκινά ουσιαστικά σήμερα.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή