Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ένας υπέροχος αποχαιρετισμός για μια αξέχαστη βραδιά στο 4ο ΓΕΛ Τρικάλων

Αξιότιμη κ Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων, κ.  Αντιδήμαρχε του Δήμου Τρικκαίων, κ. Πρόεδρε του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί μαθητές/αγαπητές μαθήτριες του σχολείου μας, αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, εκλεκτοί προσκεκλημένοι σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση που είναι αφιερωμένη: α) στους αθλητές και τις αθλήτριες που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιους Διασχολικούς Αγώνες, για να τους βραβεύσουμε και στους τελειόφοιτους μαθητές και τις τελειόφοιτες μαθήτριες της Τρίτης Λυκείου για να τους ευχηθούμε «Καλή συνέχεια» και «Καλή Επιτυχία» στους στόχους τους.  Εν συνεχεία την εκδήλωση χαιρέτησαν η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων κ. Βάσω Κάκλα,  η οποία συνεχάρη τους αθλητές και τις αθλήτριες και ευχήθηκε καλά αποτελέσματα στις Πανελλήνιες εξετάσεις τονίζοντας ότι «τα μαθητικά τα χρόνια» είναι τα καλύτερα και ο καθένας τα θυμάται με νοσταλγία. Ακολούθησαν συγχαρητήρια στους αθλητές και τις αθλήτριες από τηνΑντιδήμαρχο του Δήμου Τρικκαίων, κ. Έφη Λεβέντη  και ευχές  για καλά αποτελέσματα στις Πανελλήνιες εξετάσεις

1ο μέρος

ΗΔιευθύντρια του Λυκείουκ.Μαριάννα Αποστόλου παρουσίασε το πρόγραμμα της βραδιάς και έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του 15μελούς συμβουλίου ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα της άσκησης με θέμα:  «Ησυμβολή του Αθλητισμού στην εξέλιξη των κοινωνιών».

Από αρχαιοτάτων χρόνων και από τις ιστορικές πηγές που ήρθαν στο φως, διαπιστώνουμε ότι η άσκηση κατείχε ανέκαθεν σημαντική θέση στη ζωή των ανθρώπων. Στην Ομηρική εποχή συναντάμε τον Οδυσσέα  και τους άλλους έλληνες αρχηγούς να διαγωνίζονται στην τοξοβολία ,στο λιθάρι στην πάλη. Επίσης η Ναυσικά παρουσιάζεται να διασκεδάζει παίζοντας με τις υπηρέτριες με μια μπάλα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν τη γυμναστική αναπόσπαστο κομμάτι  της εκπαίδευσης των νέων. Έτσι μετά την ανάγνωση και τη γραφή,τα μαθηματικά και τη μουσική, επισκέπτονταν τα γυμναστήρια και ασκούνταν για να διατηρήσουν το σώμα  και το μυαλό τους υγιή. Οι Σπαρτιάτες γυμνάζονταν ώστε να γίνουν ικανοί πολεμιστές και να μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες του πολέμου. Οι Ολυμπιακοί αγώνες  που ξεκίνησαν το 776 π.Χ ήταν ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας. Η έναρξη των αγώνων σηματοδοτούσε την παύση των πολεμικών συγκρούσεων  και επέβαλε την ολυμπιακή εκεχειρία.

Σήμερα καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της άσκησης και τη βάζουν στη ζωή τους. Έγινε πλέον κατανοητό ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο για τους προικισμένους από τη φύση με πλούσιο αθλητικό ταλέντο. Η αθλητική επιστήμη εξελίσσεται και μας προτείνει συνεχώς καινούργιους τρόπους άσκησης.  Όλοι μας βάζουμε τους δικούς μας στόχους και καταρρίπτουμε τα δικά μας ρεκόρ.  Όμως το κυνήγι της πρωτιάς με κάθε τρόπο, θεμιτό και αθέμιτο έδωσε την ευκαιρία να διεισδύσουν στο χώρο του αθλητισμού και αρκετοί αρνητικοί παράγοντες όπως για παράδειγμα τα αναβολικά. Εμείς λέμε όχι σε όλα αυτά και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε τηρώντας τους κανόνες του «ευ αγωνίζεσθαι».

Ο αθλητισμός ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες όπως λογοτέχνες, γλύπτες, ζωγράφους, που δημιούργησαν αξιόλογα έργα τέχνης που έμειναν στην ιστορία, όπως το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλους που εκτίθεται στο μουσείο που βρίσκεται στην Ολυμπία. Στην Καλλιπάτειρα, ο ποιητής Λορέντζος  Μαβίλης σχολιάζει με ποιητικό τρόπο την περίπτωση της Καλλιπάτειρας, που μεταμφιεσμένη σε γυμναστή μπαίνει στην Ολυμπία να παρακολουθήσει τους αγώνες, αλλά αποκαλύπτεται. Ο Πίνδαρος υμνεί τον Ασώπιχο από τον Ορχομενό, ορφανό από πατέρα, που κέρδισε σε αγώνα δρόμου για παιδιά στην Ολυμπία. Ο Ολυμπιακός ύμνος που γράφτηκε από τον Κωστή Παλαμά και μελοποιήθηκε από τον Κώστα Σαμάρα από το 1956 είναι ο επίσημος ύμνος των Ολυμπιακών αγώνων. Είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και να έχουμε στο μυαλό μας ότι «ο αθλητισμός είναι για όλους».

Στη συνέχεια η κ. Κρίτσα προσκάλεσε τους αθλητές: α) Μάριο Δήμου 1η Πανελλήνια θέση στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη, β) Χαντζή Γεώργιο, διάκριση στον στίβο,γ) Παλαύρα Ευθύμη, διάκριση στο Ταεκβοντο, δ) τους αθλητές«Πετοσφαίρισης αγοριών» οι οποίοι φτάνοντας στην 3η φάση, είναι για το 2019 Πρωταθλητές Θεσσαλίας, ε) τις αθλήτριες«Πετοσφαίρισης κοριτσιών» που είναι για το 2019 πρωταθλήτριες Πετοσφαίρισης Ν. Τρικάλων και στ) τους αθλητές «Χειροσφαίρισης αγοριών»που είναι για το 2019 πρωταθλητές Χειροσφαίρισης Ν. Τρικάλων.Όλοιοι αθλητές και οι αθλήτριες πήραν τον έπαινό τους από τη Διευθύντρια του Λυκείου και το μετάλλιο από τον υποδιευθυντή του σχολείου. Στο τέλοςένα αναμνηστικόγια να τιμήσουμε τον γυμναστή του σχολείου μας κ. Δημήτρη Αναγνώστου για τις ωραίες στιγμές που χάρισε σε όλους μας. Οι αθλητές και οι αθλήτριες με το κύπελλο φωτογραφήθηκαν γεμάτοι ικανοποίηση για τις νίκες τους υποσχόμενοι τη προσεχή χρονιά νέους αγώνες και νέες νίκες. Ευχαριστούμε για τους επαίνους τα μετάλλια και τα κύπελλα που μας χορήγησε η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, αρωγός σε κάθε προσπάθειά μας.
 
2ο μέρος
 
Το δεύτερο μέρος άρχισε με την ομιλία της διευθύντριας του σχολείου κ. Μαριάννα Αποστόλου: «Αξιότιμη κ Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων, κ.  Αντιδήμαρχε του Δήμου Τρικκαίων, κ. Πρόεδρε του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων,αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, εκλεκτοί προσκεκλημένοι .

Το 4ο Λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» εκτός από γνώση προσφέρει και άλλες εκδηλώσεις όπως γιορτές, περιπάτους, επισκέψεις, δράσεις. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις κάνουν τον άνθρωπο να χαίρεται με τη συμμετοχή του, να αναπολεί από το παρελθόν παρόμοιες εκδηλώσεις και να ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα από  αυτές τις εκδηλώσεις ο άνθρωπος επικοινωνεί, συνεργάζεται, αναπτύσσεται και ανακαλύπτει την ανθρωπιά του και τον συνάνθρωπό του.

Η σημερινή μας εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους απόφοιτους του σχολείου μας τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα μας αποχαιρετήσουν για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο. Η εκδήλωση αυτή είναι χρέος μας για να τους τιμήσουμε και να τους ευχηθούμε να έχουν χαρούμενο και επιτυχημένο ξεκίνημα της ζωής τους.

Αγαπητά μας παιδιά λυπούμαστε που φεύγετε, γιατί ειλικρινά σας αγαπήσαμε. Τρία χρόνια μοιραστήκαμε αγωνίες, χαρές, γέλια στην καθημερινή σας προσπάθεια, είδαμε τα δάκρυα στα μάτια σας, και προσπαθήσαμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για την πραγμάτωση των ονείρων σας. Μοχθήσαμε για την ευγένεια των αισθημάτων σας, για την ποιότητα των σκέψεών σας, για την επιτυχία των στόχων σας. Προσπαθήσαμε να σας διδάξουμε αρχές και αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας, όπως: τον σεβασμό προς τον άνθρωπο – την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη διαφορετικότητα, την παροχή ίσων ευκαιριών, τον σεβασμό στο περιβάλλον για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής. Έχουμε χρέος να γίνουμε καθοδηγητές, να δίνουμε το καλό παράδειγμα που σύμφωνα με τον Albert Einstein μπορεί να μην είναι ο σπουδαιότερος τρόπος να επηρεάσουμε τους άλλους είναι όμως ο μοναδικός!!! Έτσι μόνο προσπαθήσαμε να σας βοηθήσουμε να γίνετε υπεύθυνοι/ες, να ζείτε με αξιοπρέπεια, να δείχνετε ανθρωπιά και αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, έτσι μόνο θα οδηγηθούμε σε ένα νέο κόσμο ανθρωπιάς, ηθικής ακεραιότητας και ισορροπίας.

Αγαπητά μας παιδιά τρία χρόνια της δημιουργικής σας ζωής τα περάσατε στα θρανία του 4ου Λυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης». Ίσως τα καλύτερα. Μέχρι τώρα λοιπόν υπήρχε ξενοιασιά. Από δω και πέρα αρχίζει ο αγώνας και η έντονη προσπάθεια.Θα πάτε σε λίγο στο Πανεπιστήμιο ή όπου αλλού έχετε αποφασίσει. Στο μυαλό σας όμως να έχετε σαν οδηγούς τα παρακάτω:

1.Ο Σωκράτης έλεγε «Γνώθι σαυτόν».  Όλοι έχουμε δυνάμεις μέσα μας που αν τις ενεργοποιήσουμε, μπορούμε να κάνουμε θαύματα αρκεί να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

2. Η ευγενική άμιλλανα είναι το λάβαρό σας. Οι προσπάθειες σας να έχουν πάντα ποιότητα. Τα μέσα να είναι θεμιτά.  Ο αγώνας σας να είναι καθαρός. Ο δρόμος αυτός είναι κουραστικός· είναι όμως πιο δίκαιος και πιο ανθρώπινος.

3. Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις  ρυθμούς. Επιβάλλεται «δια βίου εκπαίδευση».  Επαγρυπνήστε, μορφωθείτε μη μείνετε θεατές στο ταξίδι της ζωής, γιατί οι θεατές δεν αμείβονται. Να μάθετε να ξεπερνάτε τα εμπόδια, μετά τη μπόρα βγαίνει το ουράνιο τόξο, μετά τη δύση ακολουθεί η ανατολή.  

4. Να ακούτε τους γονείς σας. Αυτοί σας αγαπούν περισσότερο απ’ όλους και θέλουν πάντα το καλό σας και την επιτυχία σας. Ακόμα και όταν οι συμβουλές τους δεν σας ταιριάζουν ακούστε τους προσεκτικά γιατί έχουν δει περισσότερα από εσάς. Και δυστυχώς η πείρα δεν διδάσκεται.

5. Σπουδαίο ρόλο στην πρόοδο σας θα παίξουν και οι παρέες που θα κάνετε,  οι φίλοι σας. Να έχετε πάντα ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σας. Οι Πυθαγόρειοι  κάθε  βράδυ  έθεταν  στον  εαυτό  τους  τρία  ερωτήματα: τι έπραξα; πού έσφαλα; τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα;

6. Η αυτογνωσία μας βοηθάει να γνωρίζουμε ως που μπορούμε να φτάσουμε,  έτσι οι στόχοι που βάζετε θα σας κάνουν να νιώθετε όμορφα, άνετα, ήρεμα και θα αξιοποιήσετε όλες τις δυνάμεις που κρύβετε μέσα σας κι αν ψάξετε θα βρείτε ότι κρύβετε πολλές !!!

Τρία χρόνια στο Λύκειο πήρατε απλόχερα γνώση, αγάπη και φροντίδα  από τους καθηγητές σας. Κι όποιος σας μίλησε έντονα ή σας μάλωσε, το έκανε από ενδιαφέρον για σας κι από αγάπη. Στη ζωή σας να κρατάτε τις καλές στιγμές και να  ξεχνάτε τις δυσάρεστες.

Για μια καλύτερη κοινωνία ας ηχούν στα αυτιά μας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω». Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε ευθύνη να αφυπνίζουμε συνειδήσεις, για να μπορέσουν οι μαθητές μας να μας φθάσουν και να μας ξεπεράσουν.Να περνάτε να μας βλέπετε με σεβασμό και αγάπη και να μας ενημερώνετε για την πρόοδό σας. Έτσι θα μας δίνετε μεγάλη χαρά !Σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια και καλή πρόοδο.

Στη συνέχεια χαιρέτησε την εκδήλωση η Πρόεδρος του Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Γεωργία Μαγγουρίτσα, η οποία ευχήθηκε καλά αποτελέσματα στους μαθητές/ριες της Γ΄ Λυκείου και ευχαρίστησε τους χορηγούς. Τον λόγο πήρε ηΦωτεινή μαθήτρια της Γ΄Λυκείουη οποία αποφοίτησε με το μεγαλύτερο βαθμό στο απολυτήριο και ο Ηλίας εκ μέρους του 15μελούς συμβουλίου.

Ακολούθησε η απονομή των απολυτηρίων και των αναμνηστικών δώρων, που προσέφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνωνενώ η κ. Ματίνα Κρίτσα προσκαλούσε από το μικρόφωνο αλφαβητικά τους απόφοιτους. Η εκδήλωση έκλεισε με την  προβολή της ταινίας που ετοίμασαν οι μαθητές/ριες όπου παρουσίασαν στιγμές που έζησαν στο 4ο Λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης». Μετά το θερμό χειροκρότημα ακολούθησε μια θεαματική παράσταση μοντέρνου χορού από μαθήτριες του Λυκείου μας. Ακολούθησε η δεξίωση.

Ένας πλούσιος μπουφές με εδέσματα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και από τους γονείς των αποφοίτων εμπλουτίστηκε από την ευγενική χορηγία των τοπικών επιχειρήσεων όπως:  Μπισκοτοποιία Δερμίσης, Αναψυκτικά Κλιάφα, Πίτσα Fan, Γαλακτοβιομηχανία Τρίκκη, Γαλακτοβιομηχανία Τυράς. Οι απόφοιτοιδιασκέδασαν με ξένα και ελληνικά τραγούδια χόρεψαν λαϊκούς και δημοτικούς χορούς μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη κ Χρήστο Μιχαλάκη, τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, για την στήριξη της εκδήλωσης, τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών μας, τις τοπικές επιχειρήσεις (Μπισκοτοποιία Δερμίσης, Αναψυκτικά Κλιάφα, Πίτσα Fan, Γαλακτοβιομηχανία Τρίκκη, Γαλακτοβιομηχανία Τυράς) που πρόθυμα μας παρείχαν αρκετά εκλεκτά προϊόντα, ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία μία τόσο σημαντική εκδήλωση για τους αθλητές και  αποφοίτους μας. Θερμές ευχαριστίες στον υποδιευθυντή του Λυκείου κ. Θανάση Ζήση, στους συναδέλφους, στην πρόεδρο κ. Γεωργία Μαγγουρίτσακαι στα μέλη του Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων και στο βοηθητικό προσωπικό, την Ελένη και την Εύη του σχολείου μας που με αγάπη βοήθησαν στην καθαριότητα του χώρου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φωτογράφο Βασίλη Μπαλαμίτσα που για μια ακόμα φορά με μεγάλη προθυμία κατέγραψε όμορφες στιγμές της ιστορίας του σχολείου μας. Έτσι για μια ακόμα φορά όλη η σχολική κοινότητα με άψογη συνεργασία, ευθύνη, προσπάθεια και διάθεση πρόσφερε μια αξέχαστη βραδιά στους αθλητές, στις αθλήτριες, στους αποφοίτους, στις απόφοιτες, σε όλους τους συμμετέχοντες. Γιατί ….αν θέλωμεν να φκιάσωμενχωρίον,… οφείλουμεν  να μάθωμεν γνώσιν και να ζήσωμεν όλοι μαζί»  (Μακρυγιάννης).

 Η διευθύντρια του 4ου ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»
 Μαριάννα Αποστόλου, ΠΕ05
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή