ΠρωτοσέλιδαΤα νέα της πόλης

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στα Τρίκαλα για την Μικρασιατική εκστρατεία και την προσφυγιά

15 Jan 2023

Τα ζητήματα και τα διδάγματα της πιο αιματηρής ίσως σελίδας της ελληνικής ιστορίας βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης στα Τρίκαλα που διοργανώθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου «1919-1922 – Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής – Απεσταλμένοι των Ισχυρών, για τη Μεγάλη Ιδέα- Κείμενα για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την προσφυγιά.

Όπως κατέγραψε το Trikalanews.gr η εκδήλωση, που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο Τσιτσάνη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού.

Για το βιβλίο μίλησαν η Αθανασία Τσιοτινού, Φιλόλογος και Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης», οι επιμελητές της έκδοσης Δημήτρης Παυλίδης και Κώστας Βλαχόπουλους και ο Κώστας Μιχαλάκης, μέλος της συγγραφικής ομάδας.

Όπως ειπώθηκε, σαράντα μήνες κράτησε η Μικρασιατική Εκστρατεία, από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη τον Μάη του 1919, μέχρι την καταστροφή της πόλης τον Σεπτέμβρη του 1922.

Σ’ αυτούς τους σαράντα μήνες, έγινε με τον πιο τραγικό τρόπο φανερό πως όταν οι λαοί δεν αντιστέκονται στα σχέδια των αστικών τάξεων που τους διαφεντεύουν και των ιμπεριαλιστών που διαφεντεύουν αυτές μπορεί να συρθούν σε επικίνδυνες περιπέτειες και να πληρώσουν αβάσταχτο τίμημα με αίμα, προσφυγιά, δυστυχία, ξεριζωμό.

Παίρνοντας αφορμή από τα εκατοντάχρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής, το βιβλίο αυτό επιχείρησε να προσεγγίσει όσα έγιναν στα πεδία των μαχών, στις κατεστραμμένες πόλεις και χωριά της Μικρασίας, στα καραβάνια των ξεριζωμένων και στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, όπου οι Μεγάλες Δυνάμεις έπαιξαν τις τύχες χωρών και λαών, με τη συνεργασία των πρόθυμων, μωροφιλόδοξων αστικών τάξεων.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Γ.Σ. Μουζακίου & Περιχώρων «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ»

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Γ.Σ. Μουζακίου & Περιχώρων «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ»

Με έμφαση στην ανανέωση και τη συμμετοχή νέων μελών συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ιστορικού Συλλόγου …
Δυναμική παρουσία του Δήμου Μετεώρων στην κοινή συνάντηση Γεωπάρκων στην Κόνιτσα

Δυναμική παρουσία του Δήμου Μετεώρων στην κοινή συνάντηση Γεωπάρκων στην Κόνιτσα

Με στόχο την κοινή ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Δήμος Μετεώρων συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση των τριών Παγκόσμιων …
Ο Κώστας Μαράβας στον Εσπερινό του Αγίου Προκοπίου

Ο Κώστας Μαράβας στον Εσπερινό του Αγίου Προκοπίου

Παρουσία αιρετών και πιστών στον Εσπερινό και την Αρτοκλασία στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Προκοπίου …
«Μια Άλλη Θήβα» στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων

«Μια Άλλη Θήβα» στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων

Η sold out παράσταση του Σέρχιο Μπλάνκο ταξιδεύει στα Τρίκαλα για μία βραδιά …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.