Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ένταξη των επιλαχόντων αγροτών στο μέτρο των σχεδίων βελτίωσης

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών

Χιλιάδες είναι οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα που έμειναν εκτός του μέτρου 4.1 (“σχέδια βελτίωσης”) του ΠΑΑ 2014-2020, καθώς η διαθέσιμη χρηματοδότηση, παρά την αύξησή της σε σχέση με το αρχικό ποσό, δεν ήταν επαρκής για την κάλυψη των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί, ενώ το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν μεγάλο.

Σημαντικό ποσοστό όσων αποκλείστηκαν (επιλαχόντες) είναι βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγοί που επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο για να ανανεώσουν τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό τους και δεν είχαν ανάλογη ευκαιρία τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αντίστοιχο μέτρο είχε να προκηρυχθεί από το 2011.

Η κυβέρνηση αρνείται το δίκαιο αίτημα ένταξης των επιλαχόντων αγροτοπαραγωγών, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν τα αιτούμενα κονδύλια, τα οποία υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η ΕΕ δεν επιτρέπει την επιπλέον χρηματοδότηση.

Και όλα αυτά τη στιγμή που με τις ευλογίες της ΕΕ έχει διαθέσει έναν πακτωλό δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Για παράδειγμα με βάση την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2021μόνο για τη στήριξη των τραπεζών με ενέσεις ρευστότητας το 2020 διατέθηκαν πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν σταματά με κάθε ευκαιρία να παρεμβαίνει με κριτήριο τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως με το πρόσφατο “επενδυτικό” δώρο προς τους καναλάρχες που έφτασε τα 3,45 εκατομμύρια ευρώ.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης αγροτών για ένταξή τους στο μέτρο, με την εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων.

 

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή