Έντονη ανησυχία από το νέο κρούσμα

Αυτή την φορά στην Αθήνα, κρούει τον "κώδωνα του κινδύνου" για ύπαρξη νέας εστίας μόλυνσης του Ιού του «Δυτικού Νείλου».
 
Ένα νέο κρούσμα του ιού του «Δυτικού Νείλου» έχει προκαλέσει ανησυχία για εξάπλωση του ιού και στην περιοχή της Αθήνας, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
Το περιστατικό, που καταγράφηκε στην περιοχή της Ηλιούπολης, είναι το 9ο στην σειρά κρούσμα του ιού στην Ελλάδα.
Τα υπόλοιπα περιστατικά έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή των Μεγάρων Αττικής, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης και στην Τανάγρα Βοιωτίας.
 
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως ο ιός του «Δυτικού Νείλου» είναι απρόβλεπτος και πως αναμένεται να εμφανιστούν κρούσματα και σε άλλες περιοχές της χώρας.
 
Για το λόγο αυτό ζητούν από τους πολίτες να λάβουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια καθώς και θωράκισης των σπιτιών τους.
 
Από τους 9 ασθενείς με λοίμωξη του ιού του «Δυτικού Νείλου» που δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ένας παραμένει νοσηλευόμενος.
Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες εμφάνισαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση, και ένα άτομο είχε συμπτώματα εμπύρετης νόσου.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε όλες τις περιοχές που έχουν καταγράψει κρούσματα της λοίμωξης εφαρμόζει μέτρα ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης και αποκλείονται αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται σε αυτές για διάστημα 28 ημερών.
Επιπλέον οι μονάδες αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από αιμοδότες προερχόμενους από τους 4 Δήμους δεσμεύονται.

Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί τις υπηρεσίες αιμοδοσίας που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες κατά το παρελθόν δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου να εντείνουν την ενημέρωση των τοπικών συλλόγων/ομάδων εθελοντών αιμοδοτών με έμφαση στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες λόγω των μέτρων αποκλεισμού και να ενεργοποιήσουν τους τοπικούς φορείς, για τη διοργάνωση εκτάκτων αιμοληψιών.

Κυρίως όμως τους ζητεί να διατηρήσουν επαρκή αποθέματα ώστε σε συνεννόηση με το Ε.ΚΕ.Α να καλυφθούν ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες άλλων γεωγραφικών περιοχών.

                                       Ατομικά μέσα προστασίας

  • Κάθε πολίτης θα πρέπει να προφυλάσσεται και να λαμβάνει συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας με τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος, χρήση σητών, κουνουπιέρων, ανεμιστήρων και κλιματιστικών
  • Εξίσου σημαντική είναι η πρόβλεψη για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών σε κάθε οικία, με την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και ανοικτούς χώρους, απομάκρυνση των στάσιμων νερών, κάλυψη όλων των δοχείων που συγκρατούν νερό και τοποθέτηση σήτας στους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

 
 Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή