Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έως 8 Νοεμβρίου η εγγραφή στα δημόσια αγροτικά ΙΕΚ- Στην Καλαμπάκα το τμήμα Ξυλογλυπτικής

Σπ. Λιβανός: Η συντήρηση της λαϊκής κληρονομιάς αποτελεί χρέος μας στην πατρίδα

Έως 8 Νοεμβρίου θα συνεχισθούν οι εγγραφές για το διδακτικό έτος 2021- 2022, στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ)  του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στο Νομό Τρικάλων με το νέο καθεστώς θα λειτουργήσει στην Καλαμπάκα, το ΔΙΕΚ  Τεχνικού Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογών Ξύλινων Κατασκευών, δίνοντας στους αποφοίτους του δίπλωμα επαγγελματία, σε ένα κλάδο που τείνει να εκλείψει και απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες, αλλά όμως αποτελεί έναν κλάδο που όχι μόνο συντηρεί τη λαϊκή και εκκλησιαστική παράδοση αλλά εξελίσσεται και βρίσκει νέα πεδία εφαρμογών στην σύγχρονη τέχνη αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πρόκειται για ένα δυναμικό κλάδο με μεγάλες προεκτάσεις τόσο στην εσωτερική διακόσμηση χώρων εστίασης και διαμονής αλλά και με μεγάλες προσδοκίες εκμετάλλευσης του τουρισμού της Ελλάδας. Επίσης λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της δεκάχρονης και πλέον οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας, παρατηρείτε ένα μεγάλο έλλειμμα στην αγορά εξειδικευμένου προσωπικού, που να έχει σχέση με την κατεργασία του ξύλου με αποτέλεσμα να χρειάζεται άμεσα η αγορά τέτοιο προσωπικό για να ανταπεξέλθει στην αύξηση της ζήτησης σε ξύλινες κατασκευές,  ειδικά σήμερα με την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας που παρατηρείτε.

Ο/Η απόφοιτος ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΕ ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ  καταρτίζεται στη σπανίζουσα εξειδίκευση της ξυλογλυπτικής- διακοσμητικής επίπλου και καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό στον τομέα των ξυλόγλυπτων αντικειμένων- κατασκευών. Παράλληλα, συμβάλλει αποφασιστικά στη συνέχιση της μακραίωνης παράδοσης στην εκκλησιαστική, λαϊκή, ναυτική, ποιμενική και νεοελληνική αστική ξυλογλυπτική τέχνη.

Οι απόφοιτοι απασχολούνται είτε σε δικές τους επιχειρήσεις, είτε σε μεγαλύτερες οργανωμένες βιοτεχνίες επίπλων. Η ειδικότητα, συνδέεται εξαιρετικά με την προσφορά υπηρεσιών στον τομέα του αγροτουρισμού, την ανάπτυξη τοπικού πολιτισμού, αλλά και την ανάδειξη της λαϊκής, πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς.

Λιβανός: Ανοίγουμε νέους ορίζοντες

Με δεδομένο ότι οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις ώστε οι αγρότες να μπορούν να ανταποκριθούν ώστε η αγροτική οικονομία να καταστεί βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός προώθησε την ίδρυση των ΔΙΕΚ, και δήλωσε: «Στηρίζουμε την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών. Με την ίδρυση 6 νέων Δημοσίων ΙΕΚ ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τους νέους μας. Στόχος μας είναι οι νέοι να γίνονται αγρότες από επιλογή και όχι από ανάγκη και να αποκτούν δεξιότητες που συντηρούν κι ενισχύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, κάτι το οποίο αποτελεί χρέος μας προς την πατρίδα και την ιστορία μας».

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προσφέρει σπουδές για μια σύγχρονη Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση σε νέους κάτοχους απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και ισότιμων τίτλων, από ολόκληρη την χώρα, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή/και να απασχοληθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Το έτος κατάρτισης 2021-2022 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, έξι (6) Δημόσια ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες:  Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Αττικής και Τρικάλων, με τις παρακάτω επτά (7) ειδικότητες:

ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ – ΤΥΡΟΚΟΜΟΣ Εθν. Αντιστάσεως 3, 45221, Κατσικά Ιωαννίνων

[email protected]

26510 92219

 

ΜΕΣΣΑΡΑΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

 

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΚΑΙ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ

Μεσσαρά Κρήτης, 70012, Αμπελούζος Ηρακλείου

[email protected]

28920 31259, 31500

ΝΕΜΕΑΣ

ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ & ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ Μαθητικής Εστίας 37, 20500, Νεμέα Κορινθίας

[email protected]

27460 23032

ΛΑΡΙΣΑΣ

 

1. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ 4ο χλμ Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων, 41500, Λάρισα

[email protected]

2410 621353, 611092

2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 

 

 

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Λεωφ. Κηφισίας 182, 15124, Μαρούσι Αττικής

[email protected]

210 8012701

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ

 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΕ ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Ιωαννίνων 95, Καλαμπάκα,

42200, Τρικάλων

[email protected]

24320 22781, 22459

Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί  πέντε (5) εξάμηνα και συγκεκριμένα:

  • 4 εξάμηνα θεωρητικής και Εργαστηριακής Κατάρτισης
  • 1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης

Με δαπάνες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση, σε ορισμένο αριθμό σπουδαστών ανά ΔΙΕΚ.

Στους αποφοίτους των ΔΙΕΚ ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κατάρτισής τους, χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ), που δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ, για την απόκτηση του τίτλου επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

  • Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: elgo.gr

 Τι είναι τα ΔΙΕΚ

Τα ΔΙΕΚ ανήκουν στη μεταδευτεροβάθμια επαγγελματική κατάρτιση του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος του ν. 4763/2020, έχουν δημόσιο χαρακτήρα, διάρκεια φοίτησης 5 εξάμηνα  (4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και 1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης) και απευθύνονται σε αποφοίτους της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.), καθώς και κάτοχους ισότιμων τίτλων.

Στα ΔΙΕΚ θα εισάγονται και οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλοντας παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο ΔΙΕΚ( σ.σ.: η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύσει από το επόμενο διδακτικό έτος).

Για τη λειτουργία των 6 ΔΙΕΚ χρησιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις των Επαγγελματικών Σχολών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές και τα εργαστήρια, προσφέροντας στους καταρτιζόμενους υψηλή ποιότητα θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης, με συνοδοιπόρους το έμπειρο  προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά και με όχημα την πολυετή εμπειρία στην αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρέχοντας τους όλα τα εφόδια που θα χρειαστούν για να γίνουν περιζήτητοι επαγγελματίες.

Η πολυετής λειτουργία των Επαγγελματικών Σχολών στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το υψηλό  ποσοστό των αποφοίτων  που ασχολήθηκαν επαγγελματικά µε το αντικείμενο των σπουδών τους, είτε σε δικές τους γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ή στη γεωργική βιομηχανία-βιοτεχνία, εγγυώνται την επιτυχία της επόμενης μέρας με την αναβάθμιση των σπουδών επιπέδου 5, που παρέχουν τα ΔΙΕΚ.

Τα εργαστηριακά μαθήματα όλων των ΙΕΚ γίνονται:

  • στα πλήρως σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια τους
  • στις παραγωγικές μονάδες μικρής κλίμακος που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις τους όπως τυροκομείο, οινοποιείο, εργαστήριο ξυλογλυπτικής, Θερμοκήπια, βουστάσιο, χοιροστάσιο, πτηνοτροφείο κ.α. καθώς και
  • στους αγρούς, τον αμπελώνα, τους κήπους κ.α. που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο των ΔΙΕΚ..

Σε ορισμένο αριθμό καταρτιζομένων κατά τη διάρκεια των σπουδών στα ΔΙΕΚ,  παρέχεται δωρεάν σίτιση και στέγαση.

Στους αποφοίτους των ΙΕΚ ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κατάρτισής τους, χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ). Η ανωτέρω βεβαίωση δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., για την απόκτηση του τίτλου επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

  • Οι απόφοιτοι των ΔΙΕΚ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μοριοδοτούνται στα Προγράμματα Νέων Αγροτών και απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης.
Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή