ΕΠΑΜ: Κίνδυνοι για την Εθνική ασφάλεια από τα κέντρα κράτησης μεταναστών

Με απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που εκδόθηκε στις 31 Μαϊου 2017, όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που έφτασαν στα νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016, δηλαδή μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ –Τουρκίας, δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν, ακόμα κι αν η αίτησή τους για άσυλο εξετάζεται από κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Συνεπώς, εγκλωβίζονται όλοι στα νησιά, που μετατρέπονται και επίσημα σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, και προφανώς αναμένεται να γυρίσουν πίσω ακόμη κι αυτοί που είχαν απομακρυνθεί προς την Ηπειρωτική Ελλάδα!

Παράλληλα, με την μορφή του κατεπείγοντος, στα  ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προχωρά η δημιουργία Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών (ΠΡΟΚΕΚΑ) σε χώρους που παραχωρούνται από το Υπουργείο Άμυνας, συνήθως κοντά σε οικιστικούς ιστούς! Στην Κω, κοντά στο χωριό Πυλί, κατασκευάστηκε σε άμεση γειτνίαση με το υφιστάμενο hotspot  στο στρατόπεδο «καπετάν Λαζαρής».

Στη Σάμο αποφασίστηκε να διαμορφωθεί εντός της υπάρχουσας ανοιχτής δομής hotspot, στο πρώην πεδίο βολής Βαθέος Σάμου, και σ’ απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, το Βαθύ. Στη Χίο, μετά από απόρριψη της πρότασης του χώρου της ΒΙΑΛ, εξαιτίας έντονης αντίδρασης πολιτών και των δημοτικών συμβούλων, προτάθηκε από το Υπουργείο στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο χωριό Ολύμποι! Τόσο για την Χίο, όσο και για Λέσβο και Λέρο, αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις, όπως είχε προσυμφωνηθεί από τον Οκτώβριο του 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δημάρχους των πέντε αυτών νησιών.

Τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών (ΠΡΟΚΕΚΑ) συνιστούν κλειστές φυλακές για τους παραβατικούς μετανάστες αλλά και για όσους η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί. Και γι’ αυτό η δημιουργία τους, και δη στα ακριτικά νησιά, θεωρείται πρωτίστης σημασίας για την κυβέρνηση
Το ΕΠΑΜ έχει επανειλημμένως εκφράσει τις θέσεις του για το μεταναστευτικό. Ειδικότερα για τη δημιουργία των ΠΡΟΚΕΚΑ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου εκφράζει έντονα τις ανησυχίες του, ιδιαίτερα όταν αυτά φτιάχνονται μέσα σε στρατόπεδα:
Πρώτον, διότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού! Άλλωστε το υποδηλώνει κι ο φορέας χρηματοδότησης των έργων (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης), όπως και η παραχώρηση του στρατοπέδου στην  Κω για 12 χρόνια! 
Δεύτερον, δεν δίνεται καμιά εγγύηση σχετικά με τον χρόνο κράτησης και τον αριθμό των κρατουμένων. 
Τρίτον, η παρουσία τους πλησίον οικιστικών ιστών, κι ακόμα χειρότερα εντός υφιστάμενων δομών φιλοξενίας μεταναστών, απειλεί την κοινωνική ασφάλεια και συνοχή. 
Τέταρτον, τα κοστολόγια κατασκευής και συντήρησης των κέντρων αυτών υπερβαίνουν τις δυνατότητες ενός πτωχευμένου κράτους, που δανείζεται με αντίτιμο την απαλλοτρίωση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας του λαού του και την εκχώρηση της εθνικής του ανεξαρτησίας.
Πέμπτον, για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων καταστρέφονται τα ακριτικά στρατόπεδα άμυνας της χώρας τη στιγμή μάλιστα που το καθεστώς Ερντογάν θέτει ευθέως θέμα αναθεώρησης συνθηκών κυριαρχίας στο Αιγαίο, χρησιμοποιώντας ως όπλο της αναθεωρητικής του πολιτικής τις μεταναστευτικές ροές και προωθώντας με κάθε μέσο πράκτορες της ΜΙΤ στη χώρα μας.
Το ΕΠΑΜ προειδοποιεί πως η εδαφική ακεραιότητα της χώρας βρίσκεται υπό άμεση απειλή όσο η Τουρκία χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως γεωστρατηγικό όπλο προώθησης της επεκτατικής της πολιτικής και δη με τις ευλογίες των «Εταίρων» μας στην Ε.Ε. και των «Συμμάχων» μας στο ΝΑΤΟ! 
Το ΕΠΑΜ υποστηρίζει πως τα ακριτικά νησιά θα πρέπει να λειτουργούν μόνον ως προσωρινός σταθμός ολιγοήμερης διαμονής των μεταναστευτικών ροών. Όσοι ταυτοποιούνται, από τις ελληνικές αρχές και την Interpol, για παραβατικότητα ή συνιστούν οιωνεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, να επιστρέφονται εντός ολίγων ημερών στην Τουρκία, ή στις χώρες προέλευσής τους, σύμφωνα με τη διεθνώς νόνιμα.

Με τα σχέδια δημιουργίας νέων δομών  κι  αύξησης των εγκλωβισμένων μεταναστών στα νησιά η κυβέρνηση αποδέχεται και νομιμοποιεί τον ρόλο της Τουρκίας ως επίσημου δουλέμπορα της περιοχής, μονιμοποιεί την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ, επικυρώνει το γκριζάρισμα και την αμφισβήτηση του  Ανατολικού Αιγαίου θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική και εθνική ασφάλεια.

Το ΕΠΑΜ τονίζει: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μπορεί να επιλυθεί ουσιαστικά μόνο από μια πατριωτική-δημοκρατική εξουσία, που δεν λογοδοτεί στην Ε.Ε., αλλά αποκλειστικά στον ελληνικό λαό. Μόνο μια τέτοια κυβέρνηση, προασπιζόμενη και προωθώντας τα συμφέροντα ενός κυρίαρχου λαού, μπορεί να εφαρμόσει έναν εθνικό σχεδιασμό επίλυσης του μεταναστευτικού με βάση τα διεθνώς νόμιμα και προβλεπόμενα.

Μόνο μια πατριωτική κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια εθνική πολιτική φύλαξης των συνόρων από ίδιες, κρατικές –και όχι αλλότριες ή νατοϊκές- δυνάμεις. Μόνο μια δημοκρατική κυβέρνηση θα περιορίσει και θα θέσει υπό αυστηρό εθνικό έλεγχο την δράση των ΜΚΟ. Μόνο μια τέτοια κυβέρνηση θα καταγγείλει επισήμως στους Διεθνείς Οργανισμούς την Τουρκία για τις τακτικές ιδιοτελούς ρύθμισης των προσφυγικών ροών και την συνακόλουθη καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ΕΠΑΜ καλεί τον Ελληνικό λαό να παλέψει για την ανάδειξη μιας Πατριωτικής –Δημοκρατικής Εξουσίας που θα προασπίσει πραγματικά και αποτελεσματικά την εθνική του ανεξαρτησία και κυριαρχία.


Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή