Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επιλογή ή ανικανότητα του κ. Αγοραστού να μείνουν χωρίς στήριξη από το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» οι μικρομεσαίοι στα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία;

Ολοκληρώθηκε η υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα “ΑΝΑΣΑ” το οποίο απευθύνεται σε υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19.

Το πρόγραμμα προκηρύχθηκε με προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) μόλις 30.000.000€ για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Πρακτικά και με μέση επιχορήγηση 25.000€ θα εξυπηρετηθούν το πολύ 1.200 επιχειρήσεις και στους τέσσερις Νομούς.

Ο επιχειρηματικός κόσμος των Τρικάλων και όλης της Θεσσαλίας μαζί με άλλους κοινωνικούς εταίρους ζήτησαν βελτιώσεις στο πρόγραμμα.

Ζήτησαν κατ’ αρχήν, να συμπεριληφθούν όλοι οι ΚΑΔ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που επλήγησαν και όχι ορισμένοι, δεδομένου ότι υπήρξαν σημαντικοί αποκλεισμοί, άγνωστο για ποιόν λόγο, μεταξύ αυτών τμήματα ολόκληρα του χονδρικού εμπορίου ή της μεταποίησης.

Ζήτησαν επίσης, να δοθεί ολιγοήμερη έστω, παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά σύντομη διάρκεια της περιόδου υποβολής (16 ημέρες συνολικά), τον μεγάλο όγκο των αιτήσεων, το φόρτο του συστήματος καθώς η πλατφόρμα παρουσίαζε συχνά προβλήματα και «έπεφτε» συνεχώς κατά τις τελευταίες ημέρες της υποβολής, τη δυσκολία λήψης όλων των πιστοποιητικών και το φόρτο εργασίας των λογιστών που το συγκεκριμένο μήνα υπερέβησαν εαυτό. Σημειώνεται ότι την τελευταία ημέρα των υποβολών είχε «πέσει» για αρκετές ώρες και το TAXIS.

Κυρίως όμως ζητήθηκε να αυξηθεί σημαντικά  ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της δράσης, δεδομένης της αδήριτης ανάγκης να στηριχθεί ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των πληγεισών επιχειρήσεων του Ν. Τρικάλων.

Όλες μέχρι στιγμής οι Περιφέρειες που είναι σε φάση ολοκλήρωσης ή ολοκλήρωσαν ήδη τις διαδικασίες των αντίστοιχων προγραμμάτων έδωσαν ολιγοήμερες ή πολυήμερες παρατάσεις (ενδεικτικά, τριήμερη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πολυήμερη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κ.ά) και διπλασίασαν ή υπερδιπλασίασαν την αρχικά προβλεφθείσα δημόσια δαπάνη ή έλαβαν σχετική μέριμνα ήδη κατά την αρχική πρόσκληση (όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης). Το ίδιο σχεδιάζουν και οι λοιπές Περιφέρειες.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός αγνόησε επιδεικτικά και προκλητικά όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Επιλογή, ανικανότητα  ή αδυναμία πρόσβασης του Περιφερειάρχη στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο για το Ν. Τρικάλων και τη Θεσσαλία, οι επιχειρήσεις των οποίων για μια ακόμα φορά δεν θα λάβουν τη στήριξη που θα μπορούσαν κατ’ αντιστοιχία με ότι απολαμβάνουν οι ΜμΕ σε άλλες Περιφέρειες.

 

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή