Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στο ΑΤΕΙ Θεσσαλίας που πήρε και δενδρύλλια κλωστικής κάνναβης

Η κ. Γεννηματά συνοδευόμενη από τον Βουλευτή της «Δημοκρατικής  Συμπαράταξης» Κων/νο Μπαργιώτα, τον πρώην Βουλευτή  ΠαΣοΚ Βασίλειο Έξαρχο, φίλους και συνεργάτες από την «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της περιοχής, προσήλθαν στο Campus του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας όπου την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος  Παναγιώτης Γούλας, ο Αν. Πρόεδρος  Ευστάθιος Βελισαρίου, ο Διευθυντής της Σχολής Τροφίμων και Διατροφής Ανάργυρος Μουλάς, η Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Ελένη Βογιατζή, Καθηγητές, Διοικητικοί και ΕΤΠ του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο Πρόεδρος του ιδρύματος αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε την κ. Γεννηματά για την επίσκεψη στο ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, ανέφερε πως «Το ΤΕΙ Θεσσαλίας και ιδιαίτερα τα Τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής  έχουν να επιδείξουν καινοτόμες ερευνητικές δραστηριότητες στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και των τροφίμων. Για παράδειγμα, στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής έχουμε υλοποιήσει καινοτομίες που περιλαμβάνουν φυσικά ζιζανιοκτόνα, παραγωγή αιθέριων ελαίων, τεχνολογίες ασφάλειας στη γεωργία, νέες τεχνολογίες γεωργικής μηχανολογίας και αυτοματισμούς, συστήματα θερμοκηπίων για ελάχιστη κατανάλωση νερού και ενέργειας, (Γεωθερμίας και Αεροπονίας), αποδοτικές καλλιέργειες όπως καρυδιάς, και συστήματα υδροπονικής χορτονομής. Στη ζωική παραγωγή στο ΤΕΙ Θεσσαλίας έχουμε, για παράδειγμα,  αναπτύξει καινοτόμες τεχνικές για την αναπαραγωγή προβάτων και για τη χρήση πολυφαινολικών προσθέτων στην εκτροφή χοιριδίων , πτηνών & είναι μεγάλη η συμβολή μας στις πιστοποιήσεις προϊόντων και ιδιαίτερα ΠΟΠ, αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας.

Στον τομέα των τροφίμων έχουμε πρωτοπόρα έρευνα σε βιοενεργά  τρόφιμα όπως ελιές εμπλουτισμένες με πολυφαινόλες, επιδόρπιο με βιολογικό ρύζι χωρίς ζάχαρη, αλλαντικά με πολυφαινόλες, κέτσαπ χωρίς ζάχαρη με στέβια και ινουλίνη, χαλβά Φαρσάλων με βελτιωμένη διατηρισιμότητα και λειτουργικό γιαούρτι με βιταμίνη D.

Η κ. Γεννηματά από την αρχή δήλωσε την επιθυμία να επισκεφτεί το Αγρόκτημα όπου υπάρχει παραγωγή και συγκεκριμένα επισκέφτηκε, τις σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (κτίριο Αιγοπροβάτων — κτίριο Βοοειδών –κτίριο Πτηνοτροφείου για κρέας και αυγά) του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων , κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής και εκείνη την στιγμή της επίσκεψης πραγματοποιούνταν εργαστήριο Τεχνητής σπερματέγχυσης , όπου η  κ. Γεννηματά παρατήρησε την κινητικότητα νωπού σπέρματος κριού στο μικροσκόπιο και συνομίλησε με τους φοιτητές και το προσωπικό. Πρέπει να τονισθεί οι κτηνοτροφικές μονάδες του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων  ( υλοποιήθηκαν με το ΕΣΠΑ), είναι από τις πλέον σύγχρονες στην Ελλάδα όπου εκπαιδεύονται οι φοιτητές κατά την διάρκεια των σπουδών τους αλλά υλοποιούνται και ερευνητικά προγράμματα των καθηγητών.
Στην συνέχεια ο κ. Γούλας, ξενάγησε την κ. Γεννηματά στο χώρο όπου στεγάζεται ο  Γεωργικός εξοπλισμός  με τον οποίο  εκπαιδεύονται οι φοιτητές της Κατεύθυνσης Μηχανικής Βιοσυστημάτων, όπου ο Καθηγητής κ. Γράβαλος εξήγησε τις νέες τεχνολογίες και την χρήσεις τους στην Γεωργία. Τέλος ξεναγήθηκε στο μηχάνημα υψηλής πίεσης και στο μηχάνημα παραγωγής του γάλακτος Γαϊδάρας σε σκόνη με την μέθοδο της λυοφιλίωσης.
Ο κ. Γκουτζίδης εξήγησε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τα οποί α απέκτησε το εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης της κ. Γεννηματά,  της δόθηκαν προϊόντα των εργαστηρίων και του αγροκτήματος (φακή χωρίς φυτοφάρμακα, μαρμελάδα, αιθέρια έλαια και αρωματικά φυτά καθώς και δύο δενδρύλλια κλωστικής κάνναβης από το εργαστήριο αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της καθηγήτριας Ελένη Βογιατζή.

Αναχωρώντας η κ. Γεννηματά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ιδρύματος και  όλους τους παρευρισκομένους και υποσχέθηκε σε ,μία άλλη επίσκεψη να έχει περισσότερο χρόνο.
 
Παναγιώτης Γούλας
Πρόεδρος  ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή